Stäng menyn

Mina första tulpaner

En liten och en stor bukett av egenodlade tulpaner

Så lycklig över mina första buketter med hemodlade tulpaner. Dessa har jag odlat i mitt stora tunnelväxthus. Foto: Ida Sjöö.

 

Det här ögonblicket har jag väntat på i nästan sex månader. Tulpanerna jag odlar i tunnelväxthuset är äntligen klara! Min första skörd består av 'Ivory Floradale' och 'Ile de France'. Jag har satt hundra lökar av den sistnämnda och femtio av den förstnämnda, tillsammans med några hundra andra sorter som jag inte minns namnet på. Inom loppet av några dagar har jag skördat 'Ivory Floradale' och 'Ile de France', som blommat först. Jag är så lycklig i mitt lilla tulpan-hav! Här får du se några bilder på skörden. Jag ska berätta mer detaljerat i en video snart om hur jag odlat dem. Klicka på bilderna nedan (eller dra med pekaren över dem om du läser från dator) för att se bildtexter.

 

Prenumerera på Skillnadens blommor till din mail!

 

Saras egna tulpaner

Tulpanen 'Ivory Floradale' är en så kallad Darwin-tulpan, som kan bli ganska långlivad i trädgården. Men det är svårare att hålla lökarna vid liv när de använts till snitt. Foto: Ida Sjöö.

Saras egna tulpanrabatt

Knopparna liksom "dansar" efter ljuset. Foto: Ida Sjöö.

Saras egna tulpan

Det går otroligt fort när knopparna bestämt sig för att spricka upp. Foto: Ida Sjöö.

Sara med tulpaner från jordkällaren

Glad med mitt stora fång av tulpaner! En stor del av dem har jag lagrat kallt, ståendes i en stor tunna, i jordkällaren. Foto: Ida Sjöö.

 

Varför tulpaner?

Tulpanerna växer i en 3 x 1 meter stor bädd av djup jord i mitt stora tunnelväxthus. Jag odlar i zon 3, söder om Växjö i Småland. Helt ärligt har jag aldrig varit särskilt sugen på tulpaner och har mest pliktskyldigt satt några här och var i trädgården. Men jag tycker de varit trista, eftersom jag aldrig fått till något som blivit varken imponerande, kul eller användbart. Jag har helt enkelt inte fattat hur man ska göra!

Efter några månaders prao på byns handelsträdgård trillade poletten ner. Man måste ha många för att det ska se nice ut i trädgården. Aha! På handelsträdgården odlas tulpanerna i backar i växthus tidigt på året för att skördas till snitt. Och när jag lärt mig mer ville jag också prova odla tulpaner till buketter. Det verkade maffigt! Min plan var dock inte att sälja tulpaner eller så, jag ville bara prova att odla och njuta av egenodlade tulpaner. Nu gör jag det till fullo!

 

Läs mer: Så lagrar du tulpaner när alla går i blom samtidigt

 

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

 

Skörda tulpaner

Jag skördar mina tulpaner precis när knoppen börjar visa färg, när man ser vilken färg tulpanen har. Det är viktigt att skörda vid rätt tidpunkt. Skördar man för tidigt slår inte tulpanen ut som den ska. Skördar man för sent får man inte njuta av skådespelet när tulpanen vecklar ut sig och blommar. Det är fel nummer ett jag gjort tidigare, inser jag nu, då jag plockat tulpanen när den blommar ute i trädgården. Då har jag inte hunnit ha blomman i vas inomhus mer än några få dagar innan det spektakulära är över.

Eftersom min odlingsbädd ska användas till annat snart, har jag bestämt mig för att skörda tulpanerna genom att dra upp löken ur jorden. Löken på tulpaner som skördas till snitt är mycket krångliga att driva fram nya tulpaner från, de är att betrakta som ettåriga. Jag har kasserat en del och sparat några som ska sättas på ny plats. Genom att dra upp löken frigör jag plats i bädden och behöver inte bearbeta den på nytt inför nästa gröda.

 

Läs mer: Vad händer med tulpanlöken efter skörd?

 

Hel tulpan med lök

Är detta kanske den längsta tulpan jag sett? Den fortsätter dessutom att växa efter att den satts i vas. Otroligt! Foto: Ida Sjöö.

Sara plockar egenodlade tulpaner

Så här ser bädden ut där jag odlat tulpanerna. Efter skörd kunde jag inte hålla mig utan satte utan att tänka ner nejlikor, gladiolus och lite annat som ska blomma. Så det kan bli! Foto: Ida Sjöö.

 

Läckert med många

Nu har jag gjort en maffigt stor bukett till en stor glasvas. Ungefär femtio tulpaner blev det till slut! Det är förstås inte varje dag man kan sätta ihop dem så, men ändå kul att inleda min tulpanodlande karriär (?) med denna prakt.

Självklart förstår du ju att jag är taggad på att testa ännu fler tulpaner i trädgården nästa år. Nu har jag ju dessutom några olika sorter att jämföra med och vet lite vad jag tycker har sett fint ut i år och vad jag tyckt om att använda på olika sätt.

 

Sara med bukett av egna tulpaner

Så himla färgglatt och fint! Jag trodde jag skulle vilja vara mer "stilig" i färg och form med blommorna, men för mig räcker det verkligen bara att det är blommor. Jag älskar det! De får se ut lite hur som helst. Foto: Ida Sjöö.

Sara binder bukett av tulpaner

Här gör jag min stora klumpeduns-bukett av första skörden. Lycka! Foto: Ida Sjöö.

Sara binder bukett av tulpaner

Det gäller att ta bort så mycket blad som möjligt, annars får blommorna inte plats i handen. Foto: Ida Sjöö.

Sara binder bukett av tulpaner

Glasmojängen har jag hittat på loppis. Jag inser att det är kul att ha lite olika vaser och skålar att välja mellan. Kanske måste jag åka en liten loppis-tur snart igen. Foto: Ida Sjöö.

Buketten

Den färdiga buketten blev helt fantastisk och fick följa med till min lilla frustuga för att pryda kontoret. Det tar några dagar för tulpaner i knopp att slå ut. Själv tycker jag det varit otroligt mysigt att följa utvecklingen och dag för dag se hur tulpanerna öppnat sig ännu lite mer.

I den här buketten ser jag att jag haft noll koll på hur tulpanerna placerats utifrån färg, den är liksom randig. Det ska jag tänka på till nästa gång och vara mer noga.

Hemodlade tulpaner har lång och härlig livslängd. Om de sätts i vas när de är i knopp kan blommorna lätt hålla sig i drygt en vecka, innan de visar tecken på att vissna. Och de är lika fina i alla olika stadierna som de passerar!

 

Läs mer: Använd tulpanbladen till blomsterkonfetti/potpurri

 

Hemmaodlade tulpaner

Färgglatt och vackert på kontoret, med min gamla fisklåda som bakgrund. Foto: Ida Sjöö.

 

Tulpaner odlade i växthus

De gula tulpanerna är så fina tidigt på säsongen, då påskliljorna matchar. Foto: Ida Sjöö.

Tulpaner odlade i växthus

I den här buketten finns inga dubbla tulpaner. Jag tycker de här enkla är otroligt maffiga! Foto: Ida Sjöö.

Tulpaner odlade i växthus

När jag har köpt tulpaner har jag snålat lite och inte köpt så många. Det här är raka motsatsen - och mycket roligare! Foto: Ida Sjöö.

Bukett med utslagna tulpaner

Visst blir man glad att se färgerna och så många tulpaner på en och samma plats? Foto: Ida Sjöö.

Bukett med utslagna tulpaner

När tulpanerna gjort sitt har jag plockat av bladen och torkat dem. De blir ett fint potpurri tillsammans med några droppar väldoftande olja. Foto: Ida Sjöö.

 

Tack för att du följer och peppar mig i min blomsterresa. Det är så himla roligt att ha både grönsaker och blommor att bry sig om. Både magen och själen blir glada då. Hoppas det blommar fint hos dig med!

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

 

13. maj 2021