Stäng menyn

Min vattensnåla tomatplantering

Här snålvattnas plantorna och kan förse sig själva med fukt från marken. En perfekt kombination som ger en lättskött plantering en torr sommar.

Regnet låter vänta på sig. Och plantorna står och stampar. Vill ut. Vill växa. Även om jag bara skulle odla en sorts tomat i år (den potatisbladmögel-resistenta 'Crimson Crush') så råkade det hoppa ner minst tio andra sorter i krukorna också. Hoppsan.

 

Väljer odling på friland
En del av tomaterna odlar jag i tunnelväxthuset men jag vill ha merparten på friland, där jag tycker att de växer som bäst. I år har jag mycket yta att leka med eftersom mina nya täckodlade bäddar på norrsidan har kanonfin jord efter några års kompostering genom täckodlingen.

Nu väljer jag att plantera tomaterna i bottenlösa hinkar här. Det här sättet att odla är helt outstanding för oss som inte kan vattna mycket. Jag gissar också att det är utmärkt för dig som odlar på distans.

Principen bygger på att en hink utan botten puttas ner i marken. Plantan sätts i jorden i hinken och kan där vattnas och gödslas. På så vis behöver inte hela odlingsbädden vattnas utan just bara precis runt den aktuella plantan. Överskottsvattnet rinner ner till rötterna, som kan breda ut sig i jorden långt ner i bädden där det oftast finns betydligt mer fukt. I klippet nedan visar jag en tidigare plantering enligt den metoden:

 

 

Så här har jag gjort
Till att börja med så består den här bädden av komposterat löv, trädgårsskräp och hönsgödsel. Det började läggas på den här platsen sommaren 2015 i en metod som beskrivs i inlägget Steg för steg: Ny täckodlad bädd utan att gräva. Nu är det endast det översta lagret i bäddens om inte är helt komposterat. En bit ner är det finaste jord som möter mig, rikt på maskar och mikroorganismer.

 

En hink med jord och en tomatplanta.

Jorden i bädden är otroligt fin under det översta lagret och består av komposterat löv, trädgårdsskräp och hönsgödsel. Ingen extra jord har tillsatts vid planteringen.

 

    • Först har jag luckrat materialet med en handspade så det är luftigt och fint just där hinken ska sättas ner.
    • Den bottenlösa tiolitershinken har sedan skruvats ner i materialet en bit så den står stadigt.
    • I hinken har tomatplantor satts ner så djupt det går, bara cirka 10 cm av plantan tittar upp. Plantan kommer nu att utveckla nya rötter längs stammen, vilket borgar för en kraftig planta.
    • Sedan vattnas tomaten, rakt ner i hinken. Jag har dessutom gödslat med kissvatten i samband med första vattningen.
    • På toppen har jag lagt några nävar färskt gräsklipp. Det hindrar värdefull fukt från att dunsta och på det sättet minskar behovet av vattning.

 

Läs också: Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss

 

En hink med tomatplanta i.

Toppen på tomatplantan tittar upp ur gräsklippet. Snart kommer plantan att börja växa jättefint.

 

skillnadenstradgard_tomater_hink

Vid sidan om tomaterna står kålplantor och på andra sidan kommer solrosor att planteras ut.

 

Skötseln av den här bädden blir minimal. Jag har regnvattentunnor ståendes en bit ifrån och kan enkelt vattna plantorna med kanna någon gång då och då. Men tomaterna här får vänja sig vid att växa utan fri tillgång på vatten. Tidigare vattensnåla planteringar har blivit hur bra som helst, så om vi bara lyckas minimera angreppen av bladmögel så räknar jag kallt med att det blir fin utdelning så småningom.

 

Läs också: 5 tips för en vattensnål odling

 

Trädgården i kvällsljus med en uteplats som ramas in av en lång täckodlad bädd med hinkar i.

Planteringen ramar in en av våra uteplatser. Hela bädden är cirka 16 meter lång.

 

Samplantering av kål, tomat och solros
Den här bädden innehåller tjugotvå tomatplantor i bottenlösa hinkar. I innerkanten av den halvcirkelformade bädden står ett trettiotal kålhuvuden. I ytterkanten kommer en halvhög solros att planteras. Det här blir vår tomatberså - det är så himla kul att leka med växter! Efterhand kommer hela planteringen att täckas med ensilage så snart kålen kommit upp en bit. Ensilaget tillför näring och hindrar fukt i backen från att dunsta.

På min YouTube-kanal finns klipp från ett tidigare experiment där jag samplanterade kål och tomat i syfte att minska angreppen av kålfjäril och mal. Kika gärna om du är nyfiken.
/Sara Bäckmo

 

 

29. maj 2017