Stäng menyn

Gödsla odlingslådor på hösten

Så här gödslar jag smart mina odlingslådor. En ordentlig gödning minst en gång varje år fin och näringsrik jord.

 

Jag har hört om trädgårdsmänniskor som vilar under hösten. Sån är inte jag. Nu lägger jag grunden för allt som ska växa i köksträdgården nästa år! Det betyder att jag matar på mina täckodlingar, gödslar upp odlingslådor, gräver om djupbäddar och förbereder ny odlingsyta.

Den stora röda lådan, i köksträdgårdens kvarter uppe vid stenmuren, är något större än en pallkrage och har måtten 120 cm x 120 cm. Där odlar jag både tidigt och sent på året, och förstås också under sommaren. Det är en viktig odlingsplats där det ofta växer mycket bra. Jag gödslar den enbart med växtmaterial och bokashi-kompost.

Växtmaterialet jag använder här är uteslutande kraftigare material. Det är helt suveränt att ha en plats som slukar lite grövre grejer, som kan vara svåra att använda på andra håll. Ett år fyllde jag den med kraftiga grästorvor, solrosstjälkar och hallonkvistar. Vad blir det kvar? Prima jord. Inget annat. Det är magiskt att se hur naturen har sin gång! Under tiden nedbrytningen skett i lådan sjunker materialet med nära hälften. Varje höst fyller jag på nytt material.

 

 

1. Jag gräver ur ena sidan av lådan och lägger jorden på motsatt sida.

 

 

 

2. Lådan fylls på med hallonris, jordärtskocksstjälkar och annat som knäcks i lagom stora bitar. Jag slösar ingen tid på att finfördela, det sköter maskarna sen.

 

 

 

3. Jorden från motsatt sida lådan öses över stjälkarna. Sedan gör jag likadant med andra sidan lådan. Om det är svårt att få plats med jorden lägger jag den i påsar eller hinkar/tunnor innan jag öser den över växtmaterialet.

Nedan visar jag arbetet i en video.

 

 

 

Den här metoden är lätt att använda i alla typer av odlingslådor, både stora och små. Fördelen är att det blir fin och såbar jord på toppen, medan maskarna kan bearbeta grönmassan under. Då kan jag så och plantera på toppen.
/Sara Bäckmo

10. november 2014