Måste man avhärda plantor på vintern?
I mitt tunnelväxthus står redan många små plantor från årets första omplantering. Här skriver jag om hur jag tänker kring avhärdning, härdiga sorter av grönsaker och att skydda dem den första tiden.
Det kommer många frågor om mina första plantor i tunnelväxthuset och jag försöker svara på dem pö om pö. Förhoppningsvis breddar det idén om vad växter klarar och vad vi kan åstadkomma genom att tänja på gränserna lite och inte göra allt by the book.
I mitt tunnelväxthus har jag just nu en hel hylla upphissad i taket med många små plantor av olika växter. De odlas i kruka nu, för att senare sättas ut i varmbänk, två tunnelväxthus, i kallbänkar ute och på friland. Merparten av växterna såddes den 11 januari i pluggbrätte inomhus och skolades om 21 januari för att växa vidare ute. De står i ett ouppvärmt tunnelväxthus. Jag odlar i zon 3, söder om Växjö, Småland.
Läs mer: Härda, avhärda och uthärda
Generellt är det en god idé att vänja växter försiktigt vid ny miljö. Det brukar göras genom att plantor lite försiktigt tillbringar kort tid till exempel ute, och att tiden förlängs lite varje dag tills plantan är van vid att hantera temperaturen. Personligen tycker jag det är allra viktigast att göra med växter som är väldigt känsliga och som odlats länge inomhus. Men helt ärligt är det extremt sällan jag avhärdar något alls.
Plantorna som odlas i tunnelväxthuset nu är inte avhärdade det minsta. De har odlats i sval miljö inomhus och flyttats direkt till mitt tunnelväxthus i samband med att de skolats om.
Några saker är jätteviktiga för mig att tänka på när jag gör det här.
1. Jag odlar köldtåliga växter
Alla växter i den här sådden är kanonbra att odla i kallt klimat. Jag har enbart valt sådder som trivs i kyla, inga värmekrävande växter som får köldskador av bara några enstaka plusgrader. Alla växter här ska ju växa vidare i kärvt klimat och måste tåla kallt väder. Jag odlar till exempel sallat, koriander, persilja, salladslök, purjolök, salladskål och pak choi.
Läs mer: När ska man plantera om
2. Jag sätter ut växterna i en mildperiod
Min bästa vän i odlingen just nu är väderappen. För att ställa ut växter letar jag efter en sammanhängande period i prognosen där det tio dygn framåt är noll grader. Det visar på ett någotsånär stadigt väderläge, utan överraskningar och kommer att ge växterna lite lugn. Det är inte lika bra att ställa ut dem i en period när det växlar stort mellan många grader plus och minus. Helt klart undviker jag att göra detta när det är en sammanhängande period av minusgrader. Just nu är det perfekt! Sedan bilden ovan togs har fler dagar tillkommit i prognosen.
Den 3 februari väntas det bli 7 grader varmt på natten - och tio grader på dagen. Då kommer mitt växthus värmas till minst det dubbla. Då är mina växter så redo de bara kan blir - och kommer att växa så det knakar.
3. Skydda växterna när det blir kallt
När temperaturen i väderprognosen håller sig över nollan är de här växterna helt utom risk. De är inte täckta med fiberduk eller annat skydd då. Jag vill inte pjåska med dem. De kommer att hantera temperaturväxlingar fint och utan min hjälp, så länge temperaturen växlar mellan noll och plusgrader.
När det blir kallt är det dags att packa in växterna i fiberduk. Jag bor i ett köldhål, vilket gör att när prognosen visar minusgrader blir det nästan alltid några grader kallare hos mig. Därför täcker jag med fiberduk inför nätter och dagar när det ser ut att bli kanske -2 grader.
Vi har ju en lång del av vintern kvar - också här i Småland - och helt klart kan det komma perioder när det blir väldigt kallt. Förra året hade vi en period med -15 grader på nätterna i februari. Om det skulle hända lyfter jag ner alla plantor och ställer inuti ramar/pallkragar på marken och täcker med både fiberduk och ullfiltar/täcke. Växterna klarar sig bättre på marken eftersom den vanligtvis håller värme bättre. Upphissade på en hylla kyls växterna underifrån. Plantorna klarar sig dagtid under en filt in några dagar också, utan att de förstörs.
Läs mer: Odla med fiberduk
Efter att ha gjort det är i många år ser jag att jag har väldigt stor nytta med den här odlingen, jämfört med att börja odla och hantera plantor senare. Mina plantor må vara små nu, men när det börjar bli varmare är de redo att växa (alltså, inte redo att gro och titta upp ur jorden - de växer) och det gör otroligt stor skillnad.
Viktigt att nämna är att förutsättningarna är olika varje år. Förra året var det kallare på vintern och jag hade inte heller lika många plantor att hantera. Då kom växterna ut först i mitten av februari. I år (2025) är det milt och jag kan komma igång tidigare.
Till årets första omgång växter ute har jag använt hälften av mina småplantor. Hälften står fortfarande kvar inomhus och kommer att planteras om idag, 25 februari. Delar av plantorn kommer då att stå kvar inomhus (det som får plats) och hälften sätts i tunnelväxthus. När jag skolat om får jag plats till ny sådd i pluggbrätte och andra tråg och så fortsätter sedan hela min vår.
Tips: Var med på min digitala temakväll om att odla i plugg
Läs mer: Tips för att så purjolök
Den här odlingen är ju en specialare och med ganska nördigt fokus på vinterodling. Det kan se svårt ut och man fattar inte riktigt hur det funkar. Med all rätt. Jag gör det här för att jag kan skörda väldigt många fina grönsaker i min köksträdgård tidigt, mycket tidigare än de flesta. Tidig skörd ger ännu mer mat till min familj och vi kan vara självförsörjande på grönsaker en längre tid på året.
Idag väntar många härliga timmar i trädgården. Jag ska skola om alla växter som står och stampar, så grönsaker utomhus och fylla upp nya pluggbrätten med plantor inomhus. En rolig dag!
/Sara Bäckmo