Massa majs och några tips
Att skörda majs är en av höjdpunkterna i trädgården enligt barnen. Skörden 2016 var synnerligen fin - 50 kolvar drygt.
Årets (2016) majsodling var en samplantering med tomater, busktomater. Själva tomaterna blev skräp efter stora angrepp av bladmögel, men kombinationen som sådan var toppen och ska upprepas nästa år. De höga majsplantorna stöttade tomaterna fint och de sträckte sig uppåt på ett helt annat sätt än i bäddarna med endast busktomater i.
Sen sådd och snabb utplantering
Majsen är sådd första veckorna i maj. Jag har för vana att så dem två, max tre veckor innan utplantering eftersom de riskerar att duka under om de får stå för länge i sina små tråg. De gillar inte alls att planteras om och verkar bli bäst om den hanteringen görs när plantorna är mellan 5-10 cm. Och eftersom majs växer snabbt när den väl grott räcker det att så bara några veckor innan utplantering.
En annan anledning till att förså majs har med temperaturen att göra. Fröerna ruttnar lätt om de ligger i kall jord, alltså jord som inte har den temperatur som krävs för att majsen ska gro. Genom att förodla kan jag kontrollera jordens temperatur bättre än om sådden görs på friland. På friland kan jag behöva vänta så sent med sådden att plantorna inte hinner utvecklas. Ett år mognade den direktsådda majsen först i oktober, det blir tidigare med försådd.
Plantorna i 2016 års sådd var av sorten 'Sweet nugget' - en supersöt och supergod sort.
Tätt blir bäst
Bädden majsen vuxit i är knappt en meter bred och majsen sattes i tre rader i bäddens längdriktning med kanske 20-30 centimeter emellan. Däremellan klämdes tomatplantorna ner.
Pollineringen har fungerat bättre än något annat år. Det syns tydligt på kolvarna där varenda korn är fullmatat och sitter i perfekta rader. Det sägs ofta att majsen behöver odlas tätt för att pollineringen ska bli som bäst. De små pollenkornen från plantans topp ska virvla iväg till de små skäggen på varje majskolvs topp, så sker pollineringen. Men om plantorna står i en rad eller inte så många på samma plats är det risk att pollenkornen virvlar iväg utan att träffa rätt. Med ett gäng rader på samma plats blir det fint.
Och när är de klara att skörda? När "skäggen" torkat upp och nästintill trillat av. Jag brukar också pilla lite i toppen på den inpackade majskolven och där är lätt att se om kornen är stora och fina och har den färg som sorten förväntas ha. En av Skillnadens följare tipsade om att toppen på en mogen majs är rundad, istället för spetsig. Det var en bra instruktion att ge till barnen, som lätt kunde känna efter och låta de spetsiga sitta kvar ett tag till.
I kastrull eller mikro
Den färska majsen kokar jag väldigt hastigt i lättsaltat vatten. Det går också bra att lägga hela den oskalade majskolven i mikron i några minuter, då blir den liksom kokt inuti sin finurliga förpackning.
Jag odlar mycket majs för att kunna frysa. Varje majskolv delas i tre delar och fryses färska. Men jag fryser också enbart kornen, det tar mindre plats. Med en vass kniv skär jag av kornen från kolven uppifrån och ner och fryser sedan råa. Det är grymt bra att ha en stor påse av i frysen till köttfärsröra, sallader, grönsaksblandningar eller i princip vad som helst.
Perfekta att samodla
Majs är en fantastisk grönsak att odla mycket av, på flera sätt. Enstaka plantor ger bara enstaka kolvar och kan kännas lite... tja, som det inte är så stor mening för den där lilla skörden. Men ett trettiotal plantor ger stor skörd. Det fina är att de är utmärkta att just samodla med andra grönsaker eftersom majsen växer på höjden. I marknivå kan annat odlas, som sallat, bönor, betor, nyzeeländsk spenat eller något helt annat. Två flugor i en smäll, så länge jorden är väl gödslad förstås.
Välgödslad jord är ett måste för majs, de vill också ha vatten. Jag löser det genom att till exempel både täckodla och preparera jorden med bokashi-kompost. Täckodlingen ser till att minimalt med vatten dunstar och det ger dessutom näring till jorden. Med en extra kick i form av bokashi blir det perfekt.
Och ett tips till; glöm inte att gallra och "beskära" majsen! Ta bort alla sidostänglar så det bara bli en kvar på plantan och låt en eller två majskolvar växa fram på den. Då går plantans energi till ett fåtal stora fina kolvar istället för att växa fram en massa bladmassa och små kolvar som ändå inte hinner bli något.
/Sara Bäckmo