Stäng menyn

Måltiderna bättre med hemmaskördat

Vi njuter mer av maten, eftersom den smakar bättre än det vi kan köpa i butik. Det märks tydligt genom att vi använder ganska få kryddor i matlagningen under skördetiden.

Sparris i Skillnadens Trädgård.

Genom att vara helt självförsörjande på grönsaker sju av årets månader, och delvis under resten av året, har vårt sätt att äta ändrats radikalt. Jag är så glad för att ha upptäckt vad en produktiv köksträdgård för med sig. Och jag vill aldrig vara utan den rikedomen!
Förändringarna i vår mathållning kan sammanfattas i fem punkter:

1. Vi äter mer grönsaker. Det är utan tvekan den största förändringen. Genom att ha tillgång till ca 150 olika sorters grönsaker är våra måltider ofta ett stort smörgåsbord av rätter. Utbudet gör det enkelt för alla att äta mycket av det vi tycker om. Särskilt tydligt märks det på barnens tallrikar. En gillar kålsallad. En annan broccoli. En tredje morötter. Ingen behöver vara utan grönt.

Vi ser också att barnen äter grönsaker under dagen och inte enbart vid måltiderna. En sommar höll jag koll på hur mycket vår mellanpojk åt i trädgården under dagen och konstaterade nöjt att det motsvarade ungefär vad han får i sig i grönsaksväg vid tre middagar! De äter med andra ord mängder.

Under en stor del av året ersätter vi också bastillbehör med grönsaker. Vi ersätter dessutom kött och fisk i stor utsträckning. Det gör att det går åt mer grönsaker än vid köp i butik.

Det är också så att vi aldrig skulle kunna köpa den mängd grönsaker som finns i vårt trädgårdsskafferi. En gång räknade jag till tjugo olika slags grönsaker som vi använt till en middag. Det är väldigt sällan så många grönsaker ligger redo i kyl eller skafferi och väntar på att användas.

2. Vi pratar mer om vad vi äter. Vi sätter ord på hur det smakar. Innan jag började odla grönsaker i den här utsträckningen skulle jag nog trott att just den effekten var en småsak. Ack så fel. Det påverkar klimatet kring våra måltider på ett oerhört positivt sätt. Hela familjen deltar i att hylla vår egen mat, vilket gör att förväntningarna inför varje måltid är stora. Det är roligt att äta!

3. Vi njuter mer av maten, eftersom den smakar bättre än det vi kan köpa i butik. Det märks tydligt genom att vi använder ganska få kryddor i matlagningen under skördetiden. Vi gillar de rena grönsakssmakerna. Ibland skakar vi på huvudet och tycker vi är tråkiga när vi ännu en gång äter smörkokta grönsaker. Men det är så rasande gott.

4. Vi är kräsnare då vi äter mat på annan plats än hemma. Nästan föraktfulla ibland åt det dåliga grönsaksutbudet på restauranger. Vi föredrar att äta en lunchmacka hemifrån fullpackad med gröna blad och ost, framför salladsbuffé med importerad isbergssallad.

5. Det tar längre tid att laga mat. Utöver tid för själva matlagningen ska också grönsakerna skördas och beredas, vilket tar kanske femton minuter extra per dag. I gengäld är det en njutning och påfyllnad på energikontot att pila ut i trädgården och skörda det som behövs. Ibland gör jag det tidigt på morgonen, eller kanske till och med kvällen innan om jag vet att det är tajt om tid vid middagen. Det är alltså ytterligare en sak som behöver planeras i och med skörden. I vårt fall är detta inget problem eftersom det alltid är en vuxen hemma om dagarna och det normalt sett inte är särskilt stressigt att laga genomtänkta måltider.

Det var fem områden där grönsaksodlingen påverkar våra måltider. Sammanfattningsvis gör de egna grönsakerna att vi bryr oss mer om vad vi äter och dessutom äter mer grönt. Det gör det lätt att se köksträdgården som en permanent del av vår trädgård. Det borde fler göra!
Imorgon kan du läsa om hur vår ekonomi påverkas av en 350 kvadratmeter stor köksträdgård.
/Sara Bäckmo

 

10. juni 2014