Stäng menyn

Lunchmat från trädgården

Vad äter ni till lunch? Tja, vi äter sånt som finns i trädgården. Vi är påhittiga i matlagningen och låter skörden styra. Det som finns skördeklart, stor som smått, blir basen i vår mat. Gott, nyttigt, enkelt och vackert!

En korg med läckra bladgrönsaker och orangea späda morötter.

Vår fina lunch-skörd i en liten korg. Blir sallad, stekta grönsaker och god dressing fullproppad med basilika.

 

Vår familj köper inga grönsaker. Under nästan hela året lyckas vi äta direkt från vår egen trädgård, grönsaker som jag odlar året runt. Vid några tillfällen behöver vi komplettera, mestadels potatis om skörden blivit dålig och smörgåsgrönsaker till barnen på vintern, men annars är det hemodlat som gäller. Och vi lider inte.

 

Närbild på korgen med ljust gröna basilikablad och nyskördad grön och lila sparris.

Jag odlar basilika av en sort som heter 'Mammoth'. Den ger blad stora som min handlfata och är mild och mycket god i smaken.

En vanlig tisdagslunch

Det här är en del av dagens lunch. Det är Loa, 2 år, och jag som skördat en stund innan maten. Familjens middagsmat under året kan du följa genom matsedlar i mitt trädgårdsbrev (anmäl dig gärna nedan) och till lunch äter vi ofta rester eller bara grönsaker. Just idag åt vi stekt pastasallad från häromdagen, fräst sparris, svartkål och brytbönor, grön sallad med basilikaolja. Och så rå morot till. Otroligt gott! Späda morötter är en av få grönsaker vårt yngsta barn uppskattar, ikväll sår jag fler. Den kinesiska gräslöken och timjan är till kvällens lammstek med grönsaker.

 

Prenumerera på Saras trädgårdsbrev




 

Grönsakerna har vuxit på följande platser:

Sparris: utomhus på friland, flerårig
Brytbönor: i tunnelväxthus, sådda inomhus i mars
Svartkål: utomhus i odlingslåda, vintersådd
Kinesisk gräslök: utomhus på friland, flerårig
Timjan: utomhus på friland, flerårig
Basilika: i tunnelväxthus, sådd inomhus i mars
Morot: i tunnelväxthus, vintersådd i februari
Sallat: utomhus i odlingslåda, sådd på snö under vintern

 

Se uppföljning av grönsakerna i videon här: Vårgrönsaker sådda på snö

 

Som du ser är mina tunnelväxthus viktiga växtplatser för att få fram skörd tidigt. Det viktigaste tunnelväxthusen för med sig är att jag kan odla många olika grönsaker. Samma grönsaker som jag senare på sommaren skördar på friland, kan skördas tidigt i tunnelväxthusen. De är alltså inte bara växtplatser för värmekrävande grönsaker.

Morötterna är en bra indikator på hur den här våren varit i jämförelse med tidigare. Den har varit kall. Vintersådda morötter har de två senaste åren kunnat skördas halvvägs in i maj i tunnelväxthuset. I år är vi fyra veckor senare.

 

Ett litet barn bär på en korg med grönsaker.

Dill-käk, kallar Loa innehållet i korgen. Han är ganska selektiv med vad han äter för grönsaker och har lättare för att äta tillagade grönsaker än färska. Morot, broccoli, trädgårdsportulak och majs är just nu favoriterna, utöver mos på potatis, palsternacka och lite allt möjligt.

 

Även om skörden under hela våren varit något fördröjd har vi inte lidit brist på något. När man vant sig är det i själva verket väldigt enkelt att anpassa matlagningen efter trädgården - förutsatt att trädgården är fylld med så mycket som möjligt under så lång tid som möjligt. Att vara helt självförsörjande på grönsaker under nästan hela året är mitt mål med odlingen. Har du något liknande mål?
/Sara Bäckmo

12. juni 2018