Stäng menyn

"Lock" till pallkragar - enklaste enkla

Gör min smarta quickfix för att skydda pallkragar med ett nästan-lock. Perfekt för att värma jorden och locka fröer att gro tidigt.

Ett utmärkt enkelt skydd för pallkrage är lätt att fixa med lite växthusplast och några reglar.

 

Efter en ganska molnig och mörk inledning av året har de senaste dagarna varit ljusa. Massor av sol! Isande kallt. Och till och med lite snö. Även om det är fint vinterväder väcks odlarlusten och jag ser stor och vårlig potential i trädgården. Om jag bara ordnar några lock till mina pallkragar kan jag skynda fröer att gro och ge tidig skörd i köksträdgården.

Att göra lock till odlingslådor på friland och i växthus är en väldigt enkel väg till tidig skörd. Jag räknar med att varje "skydd" som läggs över jorden förbättrar klimatet med motsvarande en odlingszon, vilket är ungefär 2-4 graders skillnad. Så här tidigt på året gör de få graderna väldigt stor nytta. Vissa grönsaker gror ju när det bara är 4 grader i jorden (spenat till exempel). När jag mätte lufttemperaturen i en pallkrage med lock häromdagen var det 8 grader (!!!) i ovanpå jorden, när det samtidigt var 0 grader på jorden intill - utan lock.

 

Tips: Förköp nya boken Skillnadens 31 gröna dagar

 

Kvarteret som jag odlar och fotograferar i till det här blogginlägget har jag skrivit min nya bok om. Den handlar om att odla alla grönsaker familjen behöver under en månads tid. Skillnadens 31 gröna dagar släpps 26 mars men kan förköpas i min webbutik redan nu. Använd länken ovan. 

 

I pallkragen närmast kameran har jag tidig purjolök som jag gärna vill driva till tidig skörd.

 

Jag hittar en regel (45x45 mm) som jag använder till mitt enkla "pallkragelock".

 

Enklaste "locket"

Att bygga lock till pallkragar är enkelt och jag tänkte visa några olika tekniker för det i inlägg här på bloggen. Idag börjar vi med den allra enklaste modellen: Ett plastskynke på två träreglar.

 

Du behöver:
2 st träreglar/brädbitar/takläkt 140 cm långa
växthusplast 140 cm x 140 cm
häftpistol

Växthusplasten häftas på och runt de bägge reglarna, en regel i var ände. Därefter läggs plasten över pallkragen med brädbitarna som tyngd längs långsidorna. För att skydda kortsidorna från att läcka uppvärmd luft kan man lägga en brädstump över kortsidan, eller ett kompostgaller på. Om det väntas bli snö kan man också lägga kompostgallret under plasten, så den inte tyngs ner över växterna.

När "locket" är använt klart för säsongen rullas det ihop och ställs undan.

I tunnelväxthusen, där det inte blåser, räcker det att göra en ännu enklare variant; skära till växthusplast och lägga över pallkragarna.

 

Läs mer: Bygg rejält lock till odlingsramar

 

Växthusplasten häftas fast på träbitarna med en vanlig häftpistol.

 

Reglarna tynger ner plasten längs sidorna och som extra tyngd lägger jag kompostgaller ovanpå.

 

I tunnelväxthuset gör jag samma variant, men utan att häfta på träregeln. Det blåser inget i tunneln så plasten ligger kvar utan tyngd.

 

Hur stor skillnad gör det? Idag (17 februari 2025) är det några minusgrader ute och riktigt soligt. Jorden på friland är frusen och termometern mäter under noll ovanpå jorden. I pallkragen med enkel växthusplast på reglar över mäter termometern 6 grader. Jorden värms snabbt på en enda dag och ger ett fint vårklimat en kall vinterdag. I den här pallkragen har jag tidig vitlök som jag vill ge några extra grader för snabb tillväxt och tidig skörd av vitlökspurjo.

Vilken nytta gör jordtemperatur på 6 grader? När jorden är 6 grader gror flera av våra tidigaste grönsaker, till exempel spenat, sallat, kål, koriander, bondbönor och ärter. Genom att så dessa på vintern i kall jord och täcka med genomskinligt lock, kan fröerna gro och de härdiga växterna växa för att ge skörd mycket tidigt.

 

Läs mer: Odla egen vitlökspurjo

 

I mitt tunnelväxthus på norrsidan har jag gjort en tidig sådd av rädisa i en pallkrage med hästgödsel och jord. I pallkragen intill mäter temperaturen i jorden 2 grader, medan det i pallkragen täckt med plast mäter  5 grader. Temperaturen är mätt tidigt på förmiddagen innan växthuset värmts upp. När jorden i pallkragen väl blivit varm, kyls den inte ner lika snabbt som intilliggande pallkragar, vilket ger ett bra klimat till både tidiga sådder och planteringar.

 

Läs mer: Mät temperaturen i jorden i mars

 

Med enkla skydd över växtplatserna kan jag locka fröerna att gro fastän det är ganska kallt ute. Då blir det tidig skörd i vår.

 

Tips

Om du vill odla tidigt i din köksträdgård är det bäst att investera i några meter bra växthusplast för lock till pallkragar, odlingslådor och ramar. Undvik vanlig byggplast. Den är inte tillverkad för att användas i odling och kan innehålla ämnen som vi inte vill ha i närheten av vår mat. Växthusplast kan du beställa i olika bredder och längder på nätet. Jag har köpt min växthusplast från Gjordnära.

Glas kan också användas till att täcka odlingslådor med. Det är väldigt vackert. Jag undviker konsekvent glas i min odling eftersom jag inte litar på mig själv, barn, djur eller omkringblåsta saker - det är lätt att glas krossas och det skulle vara en konstant oro.

 

Jorden under plasten fryser upptill en kall natt, men tinar fort när växthusplasten på lådan funkar lite som ett minidrivhus.

 

Nu är det bara att fixa lite fler lock till lådor och pallkragar. De jag byggde för några år sedan har minskat i antal och behöver kompletteras. Jag hoppas hinna med lite blandade storlekar till olika odlingsplatser och ju fler jag ordnar desto mer mat kan jag skörda tidigt.

Hoppas den här enkla varianten blir inspiration till din trädgård. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

17. februari 2025