Lättlagat av nyskördat grönt

Nu står mängder med krispiga gröna blad i givakt på flera odlingsplatser. Här är fem förslag på hur de kan ätas upp.

Efter ett tag har jag glömt bort att det där allra enklaste som vi äter varje dag också är det godaste. Skålarna med gröna blad lyser som utropstecken på matbordet vid i stort sett alla måltider. Men det är inte lätt som nybörjare att veta hur alla blad som står färdiga att skördas nu under hösten ska användas. Hur de kan användas.

Här ger jag tips på fem superenkla kombinationer. Börja med dem och experimentera sedan vidare. Lägg till och ta bort. Ta mer eller mindre. Njut. Och framför allt - var envis om din familj inte tycker det är så mycket att ha. Rätt som det är blir skålen en vana, någon tar ett blad, upptäcker att det är gott, tar mer. Och sen kanske det blir som i vår familj - att grönsakerna plötsligt är saknade då de inte finns på bordet.

Bilden övers i inlägget är från ett av mina tunnelväxthus där det grönskar ordentligt av till exempel olika kålsorter.

 

Rödbetsblast
En enkel grön sallad med rödbetsblast kan till exempel innehålla strimlade blad (stjälkarna brukar jag skära bort) och färsk hackad persilja med en liten dressing av olja och balsamvinäger.

 

Vackra rödbetsblad i närbild

Rödbetorna såddes i juli och planterades i tunnelväxthuset några veckor senare. Nu ger plantorna fin skörd av blast.

 

Vintersallat
Den fantastiskt goda nötiga smaken hos vintersallat är läcker tillsammans med många andra grönsaker. Mina barn gillar den mycket. Enkelt är att bara rensa och skölja hela bladrosetter och blanda med grovt riven morot. Lite olja och örtsalt på för den som vill och snart är salladsskålen tom.

 

Pak choi
Pack choi påminner i smak och konsistens om kinesisk salladskål. Jag tycker om att göra en sallad med fint strimlade blad och stjälkar som blandas med en dressing med ganska mycket vinäger i så det blir lite syrligt. Med färsk mortlad svartpeppar och en nypa salt blir det fin smak som nästan påminner om pizzasallad.

 

Grönkål
Vinterns grönaste och kanske mest energirika sallad består av grönkål i olika former. Strimlad, hackad, riven på längden och tvären. Jag blandar gärna äppelklyftor eller skinnfria klyftor av apelsin i salladen och toppar med rapsolja med smak av citron och hemgjort grönsakssalt.

 

Vinterportulak
Vinterportulak har en mild och fin smak och krispig konsistens i de lite köttiga bladen. Jag blandar gärna både blad och stjälkar tillsammans med några nävar andra blad som finns att skörda sent på året, kanske spenat, vintersallat, broccoliblad eller annat i lite större bitar. En fint skivad bunt rädisor sätter lite färg i skålen och en hackad bunt av säsongens sista dill ger extra smak. En klick keso till är både gott och fint.

 

Späda blad på långa stjälkar, ljust gröna.

Den spröda fina vinterportulaken står i mitt växthus under hela vintern. Ruggar av goda blad och stjälkar att skörd länge, länge.

 

Såsigt bonustips
Ärtskott, spenat, rucola och en massa andra gröna blad är goda att mixa tillsammans med olja och eventuellt lite vinäger. Späd med vatten till lagom konsistens, som en tjock dressing. Det är också fint att blanda i en slatt crème fraîche för att få en röra likt en dip-sås. Krydda med salt och peppar. Det gör brukar jag göra när jag har gott om blad. Blandar i sallader och får då en krämig sallad full av blad i olika former.

 




 

Barn och blad
I vår familj gillar barnen både blandade sallader och fat med olika grönsaker på. En näve blad utan olja eller andra grönsaker slinker ner i ett nafs och ibland behöver vi inte göra det krångligare än så heller. Bättre att de äter nyttiga blad de gillar än en stor piffig sallad.
/Sara Bäckmo

 

13. oktober 2016

Ett svar till “Lättlagat av nyskördat grönt”

  1. Elin skriver:

    Men så himla fin vlogg! Blev alldeles tårögd när du beskrev kärleken till allt som växer och hur den ruffiga platsen i köksträdgården är din favorit för allt vad den symboliserar. Känslan av att någon annan förstår grejen! Kram på dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *