Stäng menyn

Lär dig baka: Bröd utan recept

Du behöver inte recept för att baka bröd. Lär dig de enkla grunderna och du kan alltid baka, nästan oavsett vad som finns i skafferiet.

Ingredienser till ett bröd kan vara få och fortfarande ge ett resultat som är väldigt gott!

 

Jag kan inte nog betona hur glad jag är att jag kan baka bröd. Det är otroligt gott, innehåller få ingredienser - noll konstiga tillsatser, och det är mycket billigare jämfört med att köpa bröd. Vi är sex personer i vår familj och vi bakar bröd cirka tre gånger i veckan.

Bakgrunden till mitt brödbak är att mina föräldrar bakade till oss när mina syskon och jag var små. Massor av fint bröd. Men jag var så fruktansvärt trött på hembakat när jag flyttade hemifrån som sextonåring, och längtade bara efter Hönö-kakor. Jag åt köpebröd konstant i två veckor - sedan var jag klar. Jag köpte en blå degbunke och har bakat bröd sedan dess.

I vår familj bakar både min man och jag. Vi höftar och använder väldigt sällan recept. Det mesta vi bakar är vardagsbröd till frukost, mellanmål och vissa måltider. I en stor familj med flera tonåringar går det mesta åt snabbt och det händer sällan att det blir något att frysa in.

Med den är artikeln hoppas jag ge dig några enkla grunder till att lära dig baka bra bröd - utan recept. Då går det snabbare i vardagen och är mer troligt att baket blir av. Dessutom kan du då alltid baka - nästan oavsett vad som finns i skafferiet och behöver inte förhålla dig till en ingrediens-lista.

 

Läs mer: Goda frallor med bara fyra ingredienser

 

Jäst och degvätska är första steget att blanda till mina vanligaste bröd.

 

Viktiga delar i en enkel grund för bröd

Det är inte krångligare att baka utan recept än med recept. Ta en stund och plugga in grunden för brödbak som ett mantra. Jäst, degvätska, mjöl, salt, jäsa, forma, jäsa, grädda. Nedan kan du läsa kort om förutsättningarna.

 

Jäst
Utgå från 50 g jäst, det är vad ett köpt paket innehåller. Ta hela paketet eller dela. En vanlig tumregel är ett 50 g jäst räcker till 5 dl degvätska.

Mindre mängd jäst till 5 dl degvätska kräver längre jästid.

Mer jäst (eller mindre degvätska, beroende på hur man ser det...) kräver kortare jästid.

 

Degvätska
Utgå från mängden 5 deciliter, till 50 g jäst. Vätskan kan vara nästan vad som helst, men oftast; vatten, mjölk, fil, vassle, juice, öl. Börja med vatten, det är det lättaste.

 

Mjöl
Mängden mjöl styrs av hur mycket degvätska du använt tidigare. Jag mäter aldrig mjölmängd utan har lärt mig att baka in så mycket mjöl som behövs för att få en bra konsistens på degen.

En lös deg passar till bröd som bakas i form.

Vill du göra frallor behöver du ha mer mjöl i degen så att den håller ihop när frallorna ska formas.

Häll i lite mjöl åt gången i degen och rör om eller knåda i maskin/hushållsassistent. När degen ser ut att ha bra konsistens petar du på den med två fingrar, om degen inte kletar fast för mycket vid huden är den klar. Försök att göra degar som inte är kompakta med allt för mycket mjöl.

Ett tips är att baka degen lite lösare när degen sätts och baka in lite mer mjöl senare om det behövs.

Ett vanligt bröd med cirka 5 dl degvätska behöver i runda slängar 10-13 dl mjöl, beroende på vilken degvätska och vilket mjöl som används.

 

Jag använder ofta en mix av olika mjölsorter. Här bakar jag jag vanliga frallor på endast vetemjöl.

 

Salt
Salt sätter smak till brödet och gör att det både håller ihop och får bättre konsistens, samt att degen jäser bättre. Använd cirka 2 tsk salt till degvätska på 5 dl.

 

Jäsning
Bröd jäser vanligtvis två gånger. Bröd med 5 dl degvätska och 50 g jäst kan till exempel jäsa:

En gång i bunken när degen blandats - 45-60 minuter.
En gång på plåten/i formen när degen bakats - 20-30 minuter.

 

Grädda
Ett vanligt bröd med jäst enligt ovan gräddas nästan likadant, oavsett vilken typ av mjöl och degvätska som används. En bra grundregel är:

Frallor gräddas cirka 7 minuter i 250 grader.
Bröd/limpor gräddas 30-35 minuter i 200 grader.

 

Läs mer: Frallor - Bake off-bröd att baka hemma

 

När jag inte har en hushållsassistent att blanda degen i blir det till att använda bunke och slev.

 

Degen matas med mjöl tills den känns fast men inte kladdig. Och absolut inte hård och kompakt, då blir brödet inte gott.

 

Degen jäser i sin bunke ungefär till dubbel storlek. Deg på 50 g jäst och 5 dl ljummen degvätska brukar jag jag jäsa 45-60 minuter.

 

Knåda eller inte

När vi bakar så mycket bröd har vi blivit lite lata och förenklat många led. När degen jäst klart i bunken brukar vi bara "hälla ut" degen i formar (med bakplåtspapper i) eller i mjölade jäskorgar - utan att knåda. Bröden blir jättefina ändå.

När jag gör frallor välter jag ut degen på en bänk, delar den hastigt i två delar och formar varje del till en avlång "korv". Med en degskrapa eller annat delar jag degen i tio delar och lägger dem på plåten med snittsidan upp - utan att knåda eller rulla släta frallor.

Om du vill forma degen på olika sätt kan du göra det helt utan att knåda. Vält ut degen på ett mjölat bord och dra degen i den form du önskar.

 

Man behöver inte knåda sin deg, bara forma den så som man vill att brödet ska se ut.

 

En "korv" av deg delas i bitar och ställs på en plåt med bakplåtspapper att jäsa.

 

På plåten jäses bröd och frallor 20-30 minuter innan de gräddas.

 

Lär dig det enklaste

Om du alltså pluggar in de här enkla kom-i-hågen så kan du baka bröd utan recept. Du kan variera dem på en mängd olika sätt. Vill du ha smaksättning i brödet är det bara att langa ner det i smeten, till exempel smör, olivolja, rivna grönsaker eller frukt, kryddor, ost, oliver, keso eller vad som. Vill du ha sötare bröd kan du ha i honung eller sylt.

Jag brukar använda brödbak för att göra slut på slattar av gräddfil, ostskalkar, marmelad och lite allt möjligt i kylskåpet. Första april bakar vi bröd med smågodis i.

 

Kom i håg:

- 50 g jäst - 5 dl degvätska
- lagom med mjöl
- 2 tsk salt
- jäs 45-60 minuter
- 2 bröd eller 20 frallor
- grädda bröd 200 grader - 30 minuter
- grädda frallor 250 grader - 7 minuter

 

Godaste frallorna bakar man själv. Det är också oerhört prisvärt.

 

För hand eller i maskin

Vi bakar vårt bröd med hjälp av en Ankarsrum/Electrolux hushållsassistent. Då behöver man inte baka degen för hand och är ren om händerna hela tiden.

Annars går det bra att röra ihop degen i vilken lagom stor bunke som helst, eller en kastrull. Min första degbunke var en diskbalja som vigdes åt ändamålet. En bra och tålig slev av trä är bra att ha också, om du gör degen för hand.

 

Sparar man pengar på att baka bröd?

Kostnaden för vetemjöl och jäst till ett brödbak, som ger 20 frallor eller 2 limpor, är cirka 15-20 kronor. Frallor i affären kostar 5-20 kronor styck. Det billigaste brödet (märkt Prispressat) kostar 20 kronor styck. Annars ligger priset på 25-45 kronor för en limpa. Så ja, det är mycket billigare att baka själv.

 

Nybakat bröd är så himla gott! Baka en dag när det är dåligt väder, eller en kväll eller tidig morgon. Det är väl värt tiden!

 

Hoppas du har glädje av det här inlägget och vill prova att baka bröd på ett lite mer o-uppstyrt sätt. Gör tre bak och utvärdera. Jag tror du kommer att tycka det är roligt och att du får större nytta av baket, än genom att slaviskt följa recept. Lycka till!
/Sara Bäckmo

24. juni 2025