Förvaring av vitlök: Lagra vitlök inomhus
Hur ska du förvara din vitlök under vintern? Eftersom vitlök ofta ger stor skörd kan det bli en hel del lök att lagra. Här får du mina bästa tips.
Förutom att vitlök är en av de enklare grönsakerna att odla så är den också fenomenal genom att den är så himla lätt att lagra. Medan en del andra grönsaker behöver rensas, förvällas, frysas si eller så eller förstörs om temperaturen inte hålls lagom kall eller varm, så tuffar vitlök på i alldeles vanlig rumstemperatur. Oavsett om du bor i lägenhet eller i ett lite svalare gammalt hus med drag - vitlöken fixar lagringen fint.
Köp vitlök 'Sabadrome' - tidig sort, flätbar blast
Köp vitlök 'Cledor' - sen sort för långlagring, flätbar blast
Viktigt att torka
Efter att vitlök skördats ska den torkas. Då torkar det färska, fuktiga och ganska tjocka lagret "skal" som håller ihop vitlöksklyftorna. Lagren av lökblast som lindar ihop sig till själva stjälken torkar också. Det är viktigt att löken ligger på en luftig och torr plats under torkningen, så att löken inte blir fuktig. Då kan den mögla. Eller så försämras lagringsdugligheten stort när löken sedan torkar på nytt.
Det tar några veckor för löken att bli torr och fnasslig. Först då är det dags att klippa av blasten. Om det görs innan är det inte säkert att löken kan lagras lika bra.
Läs mer: Så här flätar du vitlök
I rumstemperatur
När löken är helt torr lagras den inomhus i vanlig rumstemperatur. Det är så himla fiffigt! Du behöver inte tänka särskilt på att den ska ligga på något särskilt sätt, eller anstränga dig med att välja rätt plats eller fiffla fram massa plats i kylen. Så länge löken förvaras i rumstemperatur så klarar den sig länge. De skyddande lager av lökblast som torkat runt klyftorna håller vitlöken fin mycket länge. De mest lagringsvilliga sorterna klarar sig över nästa sommar.
Så här kan du till exempel förvara den torkade löken:
- korgar
- papperslådor
- hängande knippen
- vitlöksflätor
- luftiga papperkassar
I år har jag några vitlöksflätor som hänger i köket, jag har också två stora knippen som hänger i lilla huset (ett i hallen och en som dekoration i min lilla arbetshörna) och så har jag en stor pappkasse med lökar utan flätbar blast, som jag klippt av blasten på.
Det är nämligen inte alla sorter som har blast som är möjlig att fläta. Jag brukar välja sorter som har flätbar blast, just för att det är så smidigt att kunna fläta och hänga upp i taket. Men förra året odlade jag några ryska vitlökssorter med bra hållbarhet, dock utan flätbar blast.
Läs mer: Frågor och svar om vitlök
Läs mer: Odla egen vitlök - sätt på hösten
Om du ännu inte satt ner din vitlök är det dags att invänta nästa mildperiod och få ner klyftorna i marken. I slutet av veckan ska det bli milt här och då är det precis vad jag planerar att göra. Jag har förberett ett land som är 6 meter långt och cirka 1 meter brett till vitlök för nästa år. Om det redan frusit hos dig och du inte hunnit få ner löken, kan du provisoriskt sätta den klyftorna i pluggbrätten eller större odlingstråg som du begraver under en hög löv i till exempel växthuset.
/Sara Bäckmo
03. december 2020