Lagra morötter i stuka
Tänk så fiffigt att kunna lagra en stor del av vinterns grönsaksbehov i ett hål i marken! Jag gör stukor i mitt växthus där jag gräver ner morötter och annat, som vi sedan kan hämta på vintern.
Eftersom just morötter är något av det mest användbara jag kan odla, vill jag gärna odla så mycket att det räcker för familjen under hela året. Jag kommer inte ihåg när vi senaste köpte morötter. Vår trädgård levererar alla morötter vi behöver och vi är självförsörjande på de läckra rotsakerna som hela familjen gillar. I en barnfamilj är morötter en ultimat grönsak, som kan ätas färsk i stavar och riven till vilken mat som helst. Dessutom kan den tillagas på en mängd olika sätt. Suverän mat helt enkelt.
Jag sår morötter under vinter, vår och sommar och varierar mellan sommarmorötter och vintermorötter. De olika sorterna ger morötter som passar för olika årstider. Vintermorötterna är de jag skördar sent på hösten och lagrar över vintern.
Eftersom vi inte har några ekonomibyggnader att lagra grönsaker i, har jag i flera år gjort stukor till rotsakerna. I dessa kan jag lagra rotsaker under hela vintern och hämta färska när helst vi behöver.
Vad är en stuka?
En stuka är en lagringsplats för grönsaker under jord. Ett hål grävs och grönsakerna läggs i direkt i hålet eller i en korg eller back. Isolerande material läggs runt grönsakerna och ovanpå. Temperaturen i hålet ska vara så sval att grönsakerna går i vila, utan att växa vidare. Cirka 4 grader är lagom. Det får inte vara för kallt, då fryser grönsakerna sönder.
Eftersom det emellanåt ligger snö i trädgården på vintern föredrar jag att göra stukan i växthuset. Där är det lätt för hela familjen att krafsa fram grönsaker när vi behöver.
Du kan läsa mer om stuka i inlägget nedan, där jag beskriver i detalj hur jag gör mina stukor i växthuset.
Läs mer: Min provisoriska stuka
Om du läser i äldre självhushållarböcker presenteras mer eller mindre avancerade modeller för att lagra grönsaker i stukor. Lyckligtvis kan det vara väldigt enkelt också. I mildare klimat kan det räcka att ha en hink rotsaker ståendes i växthuset. Och om det skulle bli riktigt kallt någon natt linda in hinken i en gammal matta eller nåt. Ett år hade jag backar med grönsaker i tunnelväxthuset till februari, som jag hade packat på enklast möjliga sätt. Funkade hur bra som helst! Du som inte har möjlighet att gräva i ditt växthus kan absolut prova något liknande. Några hinkar i stora lådor av frigolit eller annat till exempel.
I år har jag gjort två stukor i växthuset. Jag har mycket morötter och mycket rödbetor att lagra. Jag lägger alla grönsaker i backar och korgar, då blir det inte så mycket jord direkt runt grönsakerna. Det får plats förvånande mycket rotsaker i hålen.
Tänk på att
- gräva så djupt hål att kylan inte når ner till grönsakerna
- isolera med jord runt om grönsakerna
- isolera med löv, jord, spån eller annat på toppen
- vattna lite så att grönsakerna är något fuktiga
- inte gräva ner grönsakerna när jorden är varm
Det är viktigt att grönsakerna inte börjar växa när de är nedgrävda. Då tar de energi från roten till att producera blast, varpå rotsaken får sämre kvalitet. Bäst är att vänta med att langa ner grönsakerna i stukan tills det börjar bli rejält svalt ute. Särskilt viktigt är det att tänka på när vi gör stukor i växthuset, där jorden generellt sett är varmare än på friland.
Min förhoppning är nu att morötterna här ska klara sig till mars-april. Då brukar jorden vara så varm i växthuset att grönsakerna börjar skjuta ny blast. Rotsakerna kan plockas upp ur stukan då och förvaras i kylskåpet istället, där klarar de sig ännu en tid. Fram i april-maj börjar förrådet tryta. Då är vi utan morötter några veckor innan vintersådderna förhoppningsvis börjar ge späda morötter igen. Om allt klaffar har jag nästa år en rejäl varmbänk utomhus där jag kan skörda tidiga morötter i. Den ska vi börja förbereda för idag. Kul!
/Sara Bäckmo