Kurshelg på Rinkaby gård
Den här helgen har vi ännu en odlingskurs på Rinkaby Gård. Temat är tidig odling. Alla är taggade att odla mer och det är otroligt roligt att mötas!
Strålande sol mötte oss igår när vi träffades allihop för helgens kurs. Vilken skillnad mot i mars när det var minusgrader, snö och is!
Jag håller mina odlingskurser på Rinkaby Gård som ligger en 20 minuter från vårt hem. En gård med massor av djur, som driver event på logen och önskat sig en stor köksträdgård för att odla mat till verksamheten. Den har vi börjat anlägga genom odlingskurserna.
Här ovan drar arbetet igång på förmiddagen. Vi har just haft ett innepass och jag har berättat lite om hur den tidiga odlingen har en stor roll i både mitt trädgårdsarbete och i vår matlagning. Nu ska vi börja arbeta med köksträdgården på Rinkaby Gård och förbereda den för sådd.
Femtio personer jobbar väldigt effektivt! Vi har rensat land, kört ut flis, byggt en helt ny odlingslimpa av ogräs (det kommer beskrivningar snart), grävt ner jordärtskockor och hunnat prata massor.
För mig är det en jättestor behållning att prata. Jag försöker prata med alla deltagare under kurshelgerna och det är urkul att höra om odlingsprojekt, ambitioner, problem och smarta lösningar. Här pratar vi om hur man löser täckodlingen smart när man inte gödslar med djurgödsel. Var hämtar man täckmaterial om trädgården inte producerar nog material själv? Hur mycket behöver man? Hur påverkar täckodlingen jorden och hur viktigt är det att plocka in material från andra ställen och inte bara använda det som trädgården ger?
Planer, planer, planer. För att helgen ska flyta på ordentligt har jag försökt underlätta genom att göra arbetsplaneringar för de tio grupper som vi jobbar i. Det är väldigt fritt och vi jobbar i lugn takt efter lust och ork. Inga krav på att bli färdiga egentligen, men det är sällan jag skådar så raska tag som vid våra praktiska pass! Jösses vad trädgårdsmänniskor kan jobba.
Gräslöken prunkar i förgrunden medan landen förbereds för söndagens sådd. Då ska vi försöka simulera lite vintersådder och fylla trädgården med grönt.
Förutom det praktiska arbetet med att jobba i trädgården och se den ta form har vi också miniföreläsningar, workshops, fröbyte och studiebesök i min trädgård. Eftersom jag blivit lite stukad av alla oanmälda besök hemma (som tröttar ut både mig och familjen) har jag valt att inte ta emot besök. Kurserna har varit enda tillfällena förra året och den här våren som jag visat trädgården. Det har varit otroligt rolig! Känner mig stolt och glad över att kunna visa odlingen och vårt liv hemma. För många är studiebesöket dagens höjdpunkt! Det är också hunden Kapten Kulings höjdpunkt. Vår newfoundlandshund älskar när det är folk i trädgården och vill gosa, gosa, gosa. Många har aldrig sett en så stor hund förut. Ska försöka presentera honom lite närmre så småningom.
Mina tunnelväxthus var väl uppvärmda och fyllda av skörd som visar just på det vi pratar om under helgen - hur vi kan odla för skörd tidigt på våren. Sallat, persilja, purjolök, vinterportulak, vintersallat och kål provsmakades och jag tror att många är sugna både på att skaffa tunnelväxthus och göra sådder lite tidigare inför nästa vår.
Väl på Rinkaby Gård igen fick vi se gårdens cirka 80 lamm. Mina barn följde med till middagen, som vanligt, och särskilt minsta pojken tyckte det var mysigt att se. Loa hade dessutom födelsedag igår. Två år! Det var ju den lilla godingen som började födas på tåget mot trädgårdsmässan för två år sedan, då jag fick hoppa av tåget i Nässjö och vända hem igen. Att vara född på trädgårdsmässans invigningsdag är lite symboliskt på något vis!
Middag på gårdens loge! Så glad över det här fina samarbetet med Rinkaby Gård. Allt finns verkligen här, med superfin personal och härlig inställning till allt. Toppen, toppen, toppen!
Dagen avslutades med vegetarisk buffé - jättegott! Och sen satt vi kvar ett litet gäng och pratade ända tills värmen försvunnit ut ur den gamla lagården och det blev kallt om ryggen. På kvällskvisten blev det annat än odling som avhandlades. Jag berättade lite om hur vi jobbar med nya sajten och vi fick flera tips på uppslag som vi skulle vilja nosa vidare på. Och så berörde vi familjeliv och mat och ditt och datt. Vilken mys-stund!
Idag fortsätter kursen. Då ska jag berätta om övervintring och vintersådd, vi ska också ha en workshop och dessutom så i trädgården. Fröpåsarna är packade och gott humör laddat!
En längre artikel om kursen, vad vi har gjort och med sammanfattning av lite tips kommer som en medlemsartikel senare i veckan.
Till hösten har vi inte planerat någon kurs på Rinkaby Gård, däremot ett föredrag om vinterodling med tillhörande häng. Nästa vår däremot är det tänkt två kurser, med tema vinterodling. Hoppas ni är nyfikna på det!
Alla bilder ovan är tagna av min kollega Elin Iderström.
/Sara Bäckmo