Kålen spricker - varför då?
Men se! Nu har två av mina fina kålhuvuden på berget spruckit. Varför då? Att de alls vuxit så här fint är mig en gåta och det är egentligen inte konstigt att de spricker nu. Läs mer om varför kålen spricker.
I mitt kålland har jag två fina huvuden av vitkål som spruckit. Skadan syns inte så tydligt på bild - än. Men om några dagar syns det mer och då är det inte så roligt. Jag har sett i sociala medier att flera frågat om det här och till och med antagit att ett djur ätit på kålhuvudet, det ser nästan så ut.
Men nej, det här är en skada som växten själv ordnar. När kålhuvudet börjar förbereda sig till att gå i blom kan den helt enkelt spricka och det är det som hänt mina plantor.
Läs mer: Odla kål - Enkla fakta om tio kålsorter
Den här kålen växer i min lilla köksträdgård, utanför stugan Berghem i Kalvsvik. Det här är mitt kontor, eller frustuga som jag brukar kalla det. Här har jag gjort en ny köksträdgård. Om du vill veta mer kan du följa spellistan Berghem på YouTube och se flera videos från stugan, som jag köpte våren 2019.
Skador på bladen
Skadan som du ska leta efter på kålen är alltså tecken på att bladen som sluter hårt om huvudet, hux flux spricker. Som om innanmätet växer och de yttre bladen inte kan utvidgas tillräckligt utan spricker av spänningarna. På ett av mina kålhuvuden syns det särskilt tydligt, där har hela mittnerven gått rakt av. Ibland är skadan ännu större och överdelen av ett helt huvud kan likt en jordskorpa vid ett skred spricka i två närmast perfekta halvor.
Inuti kålhuvudet finns nämligen en stock som växer upp till en blomstängel. Den blir oftast inte så hög på ett kålhuvud, mer likt en kraftig stam. Den växer upp ur alla de blad som kålhuvudet består av. Först är alltså kålen rund och fin, eller spetsig om det är en spetskål. Därefter blir den mer och mer oval ju mer blomstängeln utvidgas inuti kålen. Vi vill skörda kålen innan den går i blom.
Om blomningen
Varför kålen blommar är svårt att säga, men troligast är att plantan på något vis påverkas av vädret. Jag odlar till exempel en sen sort av vitkål som ska vara härdig och kunna stå länge i landet. Så den ska ju egentligen inte alls blomma nu.
När kål blir stressad börjar den förbereda sig för att blomma. Blomningen är växtens syfte, för att kunna producera frö och bilda fler plantor. Normalt blommar huvudkål efter övervintring, år två. Om växten tycker att något skaver blommar den extra fort. Det kan till exempel vara att det är för torrt, att det är för varmt, för kallt, för lite gödsel eller något annat.
Min kål växer i en helt ny bädd i lilla köksträdgården på berget. Den har ingen jord alls att växa i, bara en hög ogräs, täckt med komposterbar markduk och en rejäl mängd gräsklipp. Egentligen kan man säga att allt fattas den här kålen och att den till slut bildat de här magnifika huvudena är mig en gåta. Att den säger ifrån nu gör mig ingenting alls - jag är tacksam över att ha så här stora kålhuvuden!
Läs mer: Tips för att lyckas med fin kål hemma
Vad göra?
Om din kål spricker - skörda den snabbt! Det går inte att hejda en kål som börjat blomma, inom några dagar är risken stor att kålen spruckit ännu mer. När kålen får skador ökar risken för angrepp av olika slag. Värst är att kålen kan ruttna när den får skador och då finns inget som räddar skörden. Rutten kål luktar förfärligt och lukten sätter sig gärna i plantor som står intill. Skörda kålen snabbt och ät upp.
Jag odlar mycket kål i år och just den här har jag tänkt att mjölksyra. Jag är ett stort fan av surkål!
/Sara Bäckmo