Stäng menyn

Hur gör ni er podcast?

Varje månad laddas vårt radioprogram ner över 130 000 gånger. Två odlare emellan är en populär podcast - men hur går det till att spela in den? Här berättar jag mer.

Jag har sett att flera frågat om hur vi gör när vi spelar in. Åker vi iväg till varandra en gång i veckan? Spelar vi in över nätet? Hur går det till?

Det är helt fantastiskt nu för tiden vilka möjligheter som finns med all ny teknik. Ja, inte bara med tekniken förstås. I redaktionen har vi kanonfina kompetenser som kompletterar varandra och ger oss en bra utgångspunkt.

 

Teknikprylar i mitt knä.

Mina redskap för att spela in podden är en bandare, mobiltelefon, hörlurar och handsfree till telefonen.

 

 

 

Tips till dig som vill podda
Det är ganska enkelt att spela in en podd med teknik som finns gratis via våra datorer och det finns så många härliga ämnen att podda om. Här kommer några tips:

Välj ett ämne och håll dig till det. Det är lättare att göra ett nischat specialämne intressant än att i stora drag prata om precis vad som helst. Ett smalt ämne sticker ut i mängden och har i ett senare skede lättare att locka annonsörer, om du skulle vilja tjäna lite pengar på produktionen.

Satsa på bra ljud. Ingen orkar lyssna på en skräpigt producerad podd. Lägg tid på att ta reda på vilken teknik du behöver för att ljudkvaliteten ska bli bra och lär dig hantera tekniken rätt. Ring någon butik och fråga om du inte vet så mycket själv.

Gör en lagom lång inspelning. Undersökningar visar att genomsnittstiden som människor lyssnar på en podd är 20-40 minuter. Det är mycket lättare att producera 20 minuter bra och engagerande radio än 60 minuter.

Lär dig redigera. Det här är förstås överkurs, men gör hela skillnaden i hur ditt material mottas och därför skriver jag lite längre om det. Själv är jag otroligt kräsen vad gäller hur samtal flyter och hur lättlyssnad en podd är. Om samtalet tappar fart, ljudkvaliteten är dålig, om det är många upprepningar, personerna pratar i munnen på varandra hela tiden, ljudnivåerna är dåliga, någon hummar hela tiden eller om det ligger skräpljud i bakgrunden som stör - då byter jag program. När det kommer till video så är det lättare att köpa att bildkvaliteten är usel, men ljudkvalitet är vi betydligt mer känsliga för. Därför  uppmanar jag alla som vill göra en podd att så småningom ge sig på att putsa lite i materialet.

 

Jag redigerar mycket
Samtalet i Två odlare emellan låter naturligt och enkelt, men det ligger alltså flera timmar av redigering bakom. På vissa håll har jag lättat upp samtalet genom att lägga till pauser där vi pratar i mun på varandra, jag har tagit bort oändligt många "hm" och "aaaa", tagit bort överflödiga partier, ibland flyttat omkring delar så att de hamnar där de är mest relevanta, justerat ljudnivåer och putsat till lite här och var.

Förutom att samtalets kvalitet rent ljudmässigt är behagligare att lyssna på så har arbetet med att producera en ljudmässigt bra produkt också gjort oss intressanta hos annonsörer. De flesta vi är i kontakt med påpekar att kvaliteten sticker ut i mängden och det gör att det känns tryggt att samarbeta med oss.

Sist men inte minst så är det bra att göra ett eller ett par avsnitt för att testa formen innan programmet börjar publiceras. Två odlare emellan gjorde hela sex långa avsnitt sommaren 2016 för att utveckla formen. Vi hann lära oss massor och hittade en struktur för vårt samtal som blev grunden till podden som den låter just nu. Vi var med andra ord ganska noggranna. Av dessa redigerade jag ut sex korta avsnitt som blev en slags teaser innan vi hade premiär för podden.

Alla publicerade avsnitt av Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck hittar du på vår sajt www.tvaodlareemellan.se.
/Sara Bäckmo

21. december 2016