Stäng menyn

Hur äter man kålrabbi?

Bästa sättet att hitta inspiration till mat med kålrabbi är att se den som en.... morot! Gör ungefär som när du använder morot. Läs fler tips här och få inspiration med mer kålrabbi i maten.

Tre fina kålrabbi av sorten 'Superschmelz', skördade i september 2025.

 

Ja, för om nu kålrabbi är så lätt att odla, hur kommer det sig då att man sällan stöter på mat med kålrabbi i? Jag tycker själv det är märkligt. Maken till bra grönsak finns knappt, men som ingrediens i recept är den inte så vanligt. Den dyker upp lite då och då mest som en kurios och kul grönsak, knappt något som mättar.

Grejen är att kålrabbi är suverän - om du lär dig att äta den. Om du läser det här på vintern kan du gå iväg till butiken och köpa några kålrabbi och prova. Lär dig äta den och odla sedan själv. På våren och sommaren tycker jag du ska odla några exemplar att experimentera med utan så stort allvar. Förhoppningsvis blir du överraskad och vill odla mer.

Det här inlägget handlar inte om odling, bara om att äta. Läs tips om odling i länken nedan.

 

Läs mer: Kålrabbi - tips för att odla

 

Kålrabbi kan skördas från senvåren till långt in på senhösten. De lagrar fint i sval temperatur.

 

Strunta i rabbi

Låt mig introducera kålrabbi inte som en kålrabbi, utan som en morot. Tänk dig allt gott du kan göra med morot. Allt det kan du använda kålrabbi till med. Så brukar jag tänka med de flesta rotsaker - utom potatis, som vi inte äter rå.

Med andra ord, strunta att kålen är en "rabbi". Se den som en annan rot eller klump och ät och tillaga på sätt som du gillar att göra med andra rotsaker och knölar. Egentligen kan du göra en lång lista över maträtter och recept som innehåller till exempel morot, rödbeta, kålrot, majrova, palsternacka, rotselleri och helt enkelt prova att ersätta rotdelarna med kålrabbi.

 

Tips: Bli medlem på Skillnadens och se livesändningar från min odling

 

Skär i olika former

En stor del av tjusningen med en grönsak som kålrabbi är att den går att använda på så många sätt - i många former. Jag brukar tycka att formen är lite avgörande för variationen, att det inte alltid ser ut på samma sätt. Det gör oss mer nyfikna på att äta, särskilt av de grönsaker vi har mycket av under året och helt enkelt behöver äta mycket av.

 

- Mycket tunna skivor i mandolin är suveränt.

- Stavar är gott att äta råa eller friteras till kålrabbi-pommes.

- Små eller stora kuber kan användas stekta eller kokta.

- Spiraler från en grönsakssvarv, råa eller tillagade.

- Grovt eller fint riven kålrabbi, i sallader och tillagade maträtter.

- Finhackad för hand eller i matberedare, i grönsaksblandningar eller utfyllnad i kötträtter.

 

Variationen av form kan tyckas mindre betydelsefull först kanske. Men när man odlar mycket själv hemma och verkligen vill äta så mycket som möjligt av skörden, går det inte att äta exakt samma grej dag ut och dag in. Då måste man variera sig. Inte minst är det viktigt för att familjen ska vilja äta vidare. Många gånger är vi som odlar mer tålmodiga än dem.

Färsk kålrabbi är knaprig och har en väldigt fin smak av kål. Den är inte alls skarp eller stark. När kålrabbin tillagas blir smaken liksom ännu mildare och... rund och behaglig på något vis. Den är väldigt god.

 

Förbered för tillagning

1. Ta bort bladen på kålrabbi och klipp av rotdelen nära klumpen. Rotdelen är mycket kraftig - använd grensax.

2. Skär av toppen och botten så att rotklumpen kan stå stadigt. Ofta behöver lite mer av botten tas bort så att kålköttet inte innehåller trådiga delar som "strålar" upp från roten.

3. Skär av det hårda yttre skalet på kålrabbin från topp till botten, eller tvärt om. Kålrabbi som stått länge i landet har hårdare "skal", medan unga plantor i vissa fall kan ätas utan att skalas.

4. Nu är kålrabbin klar att användas. Ska kålrabbin lagras ska skalet vara kvar, samt en del av rotdelen och lite blad, helst.

 

Läs mer: Sex kålsorter att odla för fin höstskörd

 

 

Förslag på tillagning

Nedan har jag listat förslag utifrån de olika formerna på kålrabbi ovan. Var och en finns ju inte recept till på nätet eller i böcker. Man får hitta på och prova sig fram. Exakt tillagningstid är inte så viktigt. Prova dig fram till en fasthet på kålrabbin som du gillar och försök hitta rätt är du lagar maten. Provsmaka hellre än att använda en sticka för att kolla hur fast kålrabbin är.

 

Tunt skivad
Ät rå med god olja och örtsalt på.
Blanchera i lättsaltat vatten och servera med smörklick.
Pickla i 1-2-3-lag eller lägg in i saltlag.
På smörgås.
Fermentera.

Stavar 
Ugnsbaka eller fritera till pommes.
Servera färska på fat med god olja eller dip till.
Gör coleslaw.
Blanchera i lättsaltat vatten och servera med smörklick.
Pickla i 1-2-3-lag eller lägg in i saltlag.
Fermentera.

 

Tips: Köp en rejäl mandolin till stavar och skivor av kålrabbi

 

Små eller stora kuber 
Koka eller stek i en mängd olika grönsaksrätter.
Ugnsbaka med örter och olivolja
Använd i pyttipanna.
Blanchera i lättsaltat vatten och servera med smörklick.
Pickla i 1-2-3-lag eller lägg in i saltlag.
Fermentera.

Spiraler 
Woka i färdiga rätter eller separat - blir som en lite mer smakrik nudel.
Mariera i smakrik dressing och ät färska som tillbehör.
På smörgås.
Blanchera i lättsaltat vatten och servera med smörklick.
Pickla i 1-2-3-lag eller lägg in i saltlag.
Fermentera.

Grovt eller fint riven 
Utfyllnad i nästan alla typer av maträtter, som grytor, gratänger, biffar, köttfärssås etc.
Tillsammans med grönsaksblandningar som fyllning i paj, piroger, biffar, knyten, vårrullar etc.
Färsk i blandade sallader och tillsammans med andra grönsaker eller för sig själv.
På smörgås.
Tsatsiki och andra såser och röror.

Finhackad i matberedare eller för hand
Utfyllnad i nästan alla typer av maträtter, som grytor, gratänger, biffar, köttfärssås etc.
Tillsammans med grönsaksblandningar som fyllning i paj, piroger, biffar, knyten, vårrullar etc.
I såser och röror
Hastigt stekt och kryddad, nästan som en färs.
Ugnsbakat hack med olja och kryddor, som tillbehör till mat.

 

Det enda jag undviker med kålrabbi i mat, är att använda den i bröd. Kål i bröd har inte varit någon hit här. Grönkål och svartkål är undantaget, men annan kål inte.

 

Läs mer: Odla tidig kål som på Skillnadens

 

Stora stavar av kålrabbi kan användas till pommes - jättegott! De skärs för hand med kniv eller i en kraftig mandolin.

 

Tunna stavar/strimlor görs också i mandolin med en särskild insats.

 

Picklad kålrabbi är jättegott som tillbehör och på smörgås.

 

Kålrabbi är en supergrönsak att odla! Lättodlad och mycket god.

 

Tips: Köp min senaste bok Skillnadens 31 gröna dagar - Självförsörjning på liten yta

 

Kålrabbi är en i särklass bra grönsak att odla hemma. Det blir mycket mat för pengarna. En enda kålrabbi av sorten 'Superschmelz' kan väga flera kilo, medan de flesta andra sorter är mycket mindre. Efter skörd på hösten kan kålrabbi lagras länge på sval plats ute eller i kylskåp. Det går att ha en kålrabbi i flera månader i kylskåp utan att den blir dålig - det hårda skalet skyddar den ätliga delen.

Precis som all annan kål går kålrabbi utmärkt att vinterså, vilket gör att nästan när som helst på året som du läser det här inlägget kan du slå till på en sådd. Det är egentligen endast på hösten som det inte passar att så.

Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

22. november 2025

Lämna ett svar