Stäng menyn

Höstens schalottenlök skördad

Tidigare skörd än jag trodde var möjligt, hurra! Bananschalottenlöken 'Longor' sattes redan i höstas och nu visar blasten tydligt att det är dags för skörd.

Två nyskördade schalottenlökar med många klyftor ligger på en sten.

Två mindre lökar av bananschalottenlök 'Longor'. De har klyftat sig fint men inte bildat så stora klyftor.

 

Vissa saker är nästan för bra för att vara sanna. I höstas läste jag noga i webbutiken när jag skulle köpa utsäde till vitlök och råkat få syn på bananschalottenlök 'Longor' som skulle kunna sättas på hösten. Jag slog till på en ordentlig laddning och petade ner löken lagom innan frosten kom i höstas.

 

Läs gärna:
Att sätta schalottenlök på hösten
Överlevde schalottenlöken vintern

 


 

I början av juni nallade jag lite försiktigt en första lök, men tänkte att resten skulle få stå till dess blasten vikt sig och löken med all säkerhet blivit färdig. Nu har det varit en vansinnigt torr sommar och min önskan till trots är det skörd som gäller nu. Ett tydligt tecken är nämligen att lökens blast viker sig, då finns ingen återvändo.

 

Närbild på de skördade lökarna med många kyftor.

Tur att jag satt så många lökar när skörden inte blev så välvuxen.

 

Bild på blasten sedd ovanifrån, blasten har vikt sig ner mot marken.

En efter en väljer lökarna att släppa taget om blasten. Efter skörden är det viktigt att blasten får torka ihop så att löken kan lagras.

 

Liten men god lök

Schalottenlöken är i minsta laget. Men det gör mig ingenting alls. Hade jag vattnat hade löken vuxit bättre och med all sannolikhet också stått längre i landet. Dessutom har jag helt missat att gödsla, jag trodde helt enkelt att den skulle stå betydligt längre innan skörd. Men hallå - skörd i juni är ju grymt bra! Nu tar jag upp all lök och torkar, så som jag beskriver i inlägget Att lagra lök.

Dessvärre verkar varenda kotte som säljer 'Longor' använda exakt samma formulering (förutom att en då skriver att den funkar att sätta på hösten förstås...) och i den står ingenting om lagringsduglighet dessvärre. Jag vet att några av mina läsare odlat 'Longor' och om ni vill vore det toppen om ni kan kommentera något om hållbarheten.

 

Jag håller en knippe schalottenlök i handen.

Schalottenlök brukar bilda större klyftor, så jag misstänker att torkan samt att jag varit sen med att gödsla gjort att löken inte vuxit så bra.

 

Att bananschalottenlöken kan sättas på vintern och skördas i juni året därpå - herregud, det är ju fenomenalt!!! I år kommer jag att förbereda inte bara en utan flera bäddar där jag sätter 'Longor' till hösten. Jag ska gödsla lite mer genom att se till att täckodla löken tidigare på säsongen. Det ingick helt enkelt inte riktigt i planen att den skulle vara färdigt så himla tidigt. Gott!

 

Se mer på Youtube: Skörd av schalottenlöken Longor, satt på hösten

/Sara Bäckmo

 

 

20. juni 2018