Stäng menyn

Höstarbete att göra eller inte göra

Hösten är en underbar tid för arbete i trädgården. Det är nu grunden för nästa års odling görs, genom att förbereda odlingsyta och så nytt för skörd i vår.

Det här är höst för mig. Stora högar med växtmassa som ligger och väntar på att bli jord. Inte i en kompost utan rakt upp och ner i köksträdgården. Än finns inte den plats som behöves för att materialet ska kunna täcka bäddarna. Det växer ju fortfarande i dem.

Köksträdgården dignar av mat. På friland, i kallbänkar och tunnelväxthus står grönsaker i olika stadier av tillväxt. En del har precis såtts medan andra har stått här i närmare ett år och nu bara väntar på att skördas. De kan behöva vänta ett tag till. Min köksträdgård är ett skafferi där vi plockar saker allteftersom de behövs.

Jag tycker om att köksträdgården är så tillåtande. Helt beroende på hur orken ser ut, vädret, tillvaron med familjen eller lusten för den delen, kan jag välja hur mycket jag vill göra. Jag kan i princip förbereda varenda litet utrymme inför våren, eller bara helt låta allt stå och ta det sen. Vid tillfälle. Mina enda måsten är att så där det blivit plats ledig.

Fastän vi är mitt i september sår jag fortfarande. I kallbänkar och odlingslådor jag kan täcka med någon form av lock eller fiberväv sår jag snabbväxande rädisor, igår sådde jag spenat, jag har sått rucola och sallat. Och mängder av vintersallat. Just vintersallaten gror och blir mycket små plantor innan vintern, men de kommer att ge skörd först till våren långt innan vårsådderna tittar fram. Det är så lyxigt med egenodlad vintersallat! Ett tips är att så hela bäddar fulla och skörda innan till exempel bönor, kål eller annat sätts ut till våren.

Varje dag försöker jag ta in något och förbereda för lagring. Nästan all frösådd lök är upptagen och hängd på tork. Alla bönor plockade och lagda i korgar för att torka eller förvällda till frysen. Nu går jag på de stora plantorna av mangold för att fylla frysen inför vinterns och vårens alla pastasåser och lasagner. Persiljan flyttar jag in i tunnelväxthuset där den ska få stå under vintern. Piplök, selleriblast och annat grönt ska förberedas till grönsakssalter. Än väntar jag lite med att göra mina stora omgångar med mjölksyrade grönsaker.

Det gäller att hela tiden prioritera bland allt som ska/kan/behöver göras. Det är bra att skjuta upp en del. Jag håller koll på vädret i tiodygnsprognosen i väderappen och spanar efter kyliga temperaturer. Till dess måste jag ha fått undan på en del yta inomhus för att ha plats till saker och ting. Den lilla detaljen med.

Efterhand som saker och ting skördas blir det mycket blast och grönmassa i trädgården. Jag rensar upp några bäddar på lämplig plats och täcker med materialet inför vintern. På en gång börjar maskarna sätta i sig godsakerna och om bara några månader är det prima jord. Det blir fint och bra.

Här kan du se hur jag täcker en odlingsbädd från grunden. Funkar lika bra att göra höst som vår:

 

På dagens schema står att dokumentera kållandet till Skillnadens kanal på LandPlay samt att göra en efterlängtad tur med barnen till vår vän Ninnie på Kullen. Längtar efter att se hur hennes vackra blomsterträdgård ser ut i höstskrud och hämta inspiration till mina planteringsdagar nästa vecka.
/Sara Bäckmo

 

Sara tester:

 

17. september 2015