Stäng menyn

Hemodlad vitlök - Mild, god och stor

Är det verkligen lönt att odla vitlök? Ja! Hemodlad vitlök får till och med den som inte gillar köpt vitlök att vilja käka. Den är mycket god och går att använda till mycket. Dessutom är den så vacker!

Vitlök på ett vackert fat - kan det bli finare! Det här är utsädeslök ur årets sortiment i min webbutik.

 

Nu på hösten är det högsäsong för vitlök. Att sätta alltså. Det är på hösten vi förbereder för det som ska skördas nästa sommar. Helst ska sättvitlöken ner i jorden innan tjälen går ner och det blir krångligt att sätta löken på grund av snö och kyla.

Hos mig i zon 3 är det fortfarande väl varmt i jorden och jag väntar tills det blivit kallare höstväder. Våra temperaturer nu på cirka 15 grader om dagarna, med mellan 5-10 grader på nätterna. Vid så varma temperaturer är det stor risk att vitlöken börjar växa lite för tidigt och eventuellt bli skadad i den kärva vinterkylan istället.

Om du inte handlat sättvitlök ännu tipsar jag om att det finns sorter kvar i min webbutik. Vi uppdaterar varje vecka, allteftersom vi ser att det finns lök kvar av olika sorter. Glöm inte att också beställa bananschalottenlök 'Longor'. Den odlas på samma sätt som vitlök.

 

Köp Skillnadens sättvitlök här!

 

Sorter vi har kvar i webbutiken just nu är:

'Cledor' - sen sort som lagrar länge
'Germidour' - sommarsort med stor lila lök
'Messidor' - stor lila lök att skörda tidigt
'Messidrome' -  mycket stor lök med stora klyftor
'Precosem' - extremt tidig, för vår- och försommarskörd
'Primor' - mycket tidig lila lök för försommarskörd
'Thermidrome' - bra allroundlök för sommarskörd, pålitlig sort

 

Vi har också kvar av suveräna bananschalottenlöken 'Longor'. Den sätts på hösten, precis som vitlöken. En enda klyfta 'Longor' delar sig till flera lökar, som kan skördas på försommaren på friland och tidigare i växthus. 'Longor' är en avlång schalottenlök med otroligt fin smak och bra lagringsegenskaper. Missa inte den!

Vitlök och bananschalottenlök som beställs nu i oktober skickas med början 17 oktober. Detta eftersom vi just nu skickar lökar beställda augusti och framåt. Du ska inte vara orolig för att det blir kyligt ute och vitlöken inte dyker upp direkt. Vitlök sätts sent på året och absolut inte när det är så varmt som det är nu i södra Sverige. Ha is i magen. Vill du ha tips på hur du förvarar vitlöken till dess det är dags att sätta, kan du kika i länken nedan och få tips.

 

Läs mer: Så gör du när du fått din sättvitlök

 

Hemodlad godare än köpt

I år har jag pratat med flera personer som inte odlat vitlök tidigare, men gjorde ett försök förra året eftersom jag tipsat. Så spännande att få höra om upplevelsen av att både odla, skörda och äta egen vitlök!

Även om vitlök är en väldigt vanlig lök i många kök, finns det en drös människor som aldrig använder det. Det jag stöter på är att man ogillar den skarpa smaken och tycker att det tar över maträtten eller helt enkelt bara inte är gott.

Då vill jag gärna säga det här till alla: Hemodlad vitlök är något helt annat än de smakmässigt skarpa små vitlökarna vi köper i matbutiken! Precis som med alla grönsaker vi odlar själva så är smak och upplevelse av det hemodlade helt annat än de köpta grönsakerna. Det är som en helt annan vitlök.

Jag vet inte exakt vad det är som gör skillnaden faktiskt, men det har gissningsvis med sort, odling, transport, lagring och hantering att göra - alltså, typ allt. Samma gäller ju morötter, kål, tomater och vad som vi skördar hemma. Smakskillnaden är ofta så stor att det känns som om vi äter helt andra grönsaker.

Läs mer: Hur förvarar man vitlök?

 

Vitlök odlas från sättvitlök, som bör vara ett kontrollerat och certifierat utsäde. Mitt utsäde är odlat i Frankrike av ett mindre familjeföretag.

 

Hemodlad vitlök är ofta (om den odlats på rätt sätt och med mycket näring i jorden...) stor, mild och mycket god. Den har en, tycker jag i alla fall, rundare smak än köpt vitlök och är inte så skarp. Det blir en väldigt fin ton av vitlök i mat.

När jag var ny med vitlök använde jag löken mer sparsamt och vi gjorde inte av med så mycket. Nu när jag odlar mycket vitlök använder vi vitlök i nästan all mat, och då ofta många klyftor. Jag gjorde en köttfärsgryta igår (blev typ sju portioner) och hade sju vitlöksklyftor i. Så himla gott!

 

Läs mer: Gör eget vitlökspulver av torkad vitlök

 

När man odlar vitlölk hemma kan man välja sorter som blir klara vid olika tider på säsongen; vår, försommar, sommar.

 

Värdefull att odla

Vitlök är en av våra mer odlingsvärda grödor i en liten odling. Den tar inte så stor plats och till och med i en enkel pallkrage går det att få mycket fin skörd. Räkna med att det får plats med cirka 30 vitlöksklyftor - cirka 3 sättvitlökar - i varje pallkrage, om du odlar dem för skörd av fullstora vitlökar. Vill du odla för skörd av vitlökspurjo och mindre enhetslökar tidigt på säsongen kan du odla ungefär det dubbla.

I ett litet hushåll behövs inte så många vitlökar för att räcka en bra bit in i vintern. Jag känner odlare som satsar på två sättvitlökar och är mycket nöjda så. De flesta vitlökar lagrar fint in till nästa vår, så det spelar inte så stor roll vilken du väljer. Vill du däremot ha vitlök att äta nästa sommar bör du välja en sen sort med lång lagringstid. Om du bara odlar lite vitlök kommer skörden inte att räcka så långt och därför kan du istället välja en sort som är tidigare. Utbudet av tidiga sorter är ofta större.

 

Tips: Köp min bok Skillnadens 31 gröna dagar - Självförsörjande på liten yta

 

Flera av sorterna jag väljer till min odling är vackert lila i skalet.

 

En bild från vårt packrum där vi packar och skickar alla beställningar med sättvitlök. På bild syns 400 kilo sättvitlök av sorten 'Cledor', som jag håller på att packa och märka.

 

Läs mer: Odla vitlökspurjo för vårskörd

 

I min odling har jag inte kommit så långt med vitlöken, jag packar mest vitlök just nu. Men jag har gjort en pallkrage med tidig vitlök i tunnelväxthuset. Det är till vinterns skörd av vitlökspurjo. Det är verkligen ett tips till dig som vill maxa lökskörden. Sätt en bus-tidig sort av vitlök (till exempel 'Primor' eller 'Precosem') tidigt på skyddad plats och skörda likt purjolök på vintern och våren.

Med denna vitlöksrapport återgår jag till de många säckar med sättvitlök jag har att packa. Nya ordrar skickas imorgon och vi hoppas att ni är glada över fin lök att odla i år. Många tack för att ni handlar vitlök av mig!
/Sara Bäckmo

09. oktober 2025

Lämna ett svar