Hallonen är flyttade
Buskarna spred sig ohejdat från den tidigare platsen och invaderade min grönsaksodling. Nu har de fått en ny växtplats där jag hoppas de ska skärpa till sig lite.
Buskarna spred sig ohejdat från den tidigare platsen och invaderade min grönsaksodling. Nu har de fått en ny växtplats där jag hoppas de ska skärpa till sig lite.
Årets hallonskörd kommer att räcka långt in på vårkanten. Varje torsdag används en ordentlig mängd i rårörd sylt till de obligatoriska pannkakorna. Mycket gott!
Sedan en tid tillbaka är alla 21 hallonplantor i köksträdgården uppgrävda, förökade och flyttade. Numera står sommarhallonen i en rad för sig och hösthallonen i en annan.
Anledningen till flytten är att hallonen spred sig ohejdat från den tidigare platsen och invaderade min grönsaksodling. Genom att plantera dem i en ränna i gräsmattan hoppas jag kunna hålla sidoskotten i ordning med hjälp av gräsklipparen.
Sommarhallonen står nu i en dubbelrad i en ränna som är cirka 80 cm bred. Det är alltså två rader hallon och jag har ställt dem omlott så att de inte ska komma så nära varandra.
Under våren kommer jag att rikta hallonskotten ut från raden, så de nästan hänger över gräsmattan. Från kortändarna kommer det att se ut som ett V. Då kan luften passera fint mellan plantorna, trots att de står ganska tätt, och hålla dem friska och fina. Det ger många plantor och förhoppningsvis stor skörd på liten yta.
Någon frågade vilken sort av hallon jag har, eftersom de är så höga. Svaret är att det är blandade sorter, hittesorter och några enstaka köpta. Alla lika höga och fina. Anledningen till att de är stora och frodiga är att jag sköter dem med omsorg och är mycket noga med att inte låta dem ta över platsen.
De jag hittat bakom huset är ruggigt taniga på sin ursprungliga plats, liknar mest hallon som de brukar se ut i de flesta trädgårdar. Men efter att de flyttats och fått omvårdnad har de skjutit i höjden för att sedan ge kanonskörd. Hallonlängan ser riktigt pampig ut på sommaren!
Så här gör jag för att trimma sommarhallonen under året:
På vårkanten skär jag bort alla skott utom 4-5 på varje planta, jag spar de som är kraftigast. Allt som växer utanför själva ruggen ryker också.
Sen vår/försommar klipper jag bort ALLA blad på kvistarna upp till knähöjd. Då kan luften passera runt fötterna och minskar risk för angrepp.
Skörda, skörda, skörda.
Efter skörd klipper jag ner alla skott som gett skörd. Jag klipper också bort de klenaste av årsskotten, men ser till att lämna 6-7 stycken per planta. Alla årsskott toppas också i en höjd så att jag precis når att klippa av toppen.
Under hela säsongen matar jag hallonlängan med ogräs som får ligga på ytan och torka innan de bryts ner till jord. Detta räcker som näring för plantorna. Får de mer näring är min erfarenhet att det blir mest blad och skott på plantorna, men inte så mycket bär.
Nästa säsong ska det bli spännande att se vad flytten ger för resultat. Håll tummarna!
Behöver du nåt gott till fikat idag kan du gärna kolla Ottos läckra hallontårta, egenhändigt påhittad med inspiration från sagan om Hotell Gyllene Knorren som är vårt ständiga sällskap i bilstereon.
/Sara Bäckmo
[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46579" yos yod yot ]
01. december 2014