Stäng menyn

DIY: Hållbar krans med tulpaner och vide

Det ser komplicerat ut, men är i själva verket ganska enkelt. Här får du en utförlig beskrivning till hur du kan göra en miljövänlig krans av kvistar, mossa och tulpaner.

Den färdiga kransen är rejält stor och kan både hängas eller läggas på plant underlag. Vid upphängning krävs rejäla fästen i kransstommen, eftersom kransen blir tung av alla blommor. Foto: Ida Sjöö.

 

Vilken underbar start på våren att göra en maffig krans av vårblommor! Vill du göra något riktigt fint för dig själv eller andra kan du viga några timmar till ett sånt här projekt och sedan njuta av en vacker vårkrans i några veckor.

Här visar jag hur jag gör en krans av 100% komposterbara material. Kransen är vacker liggandes som dekoration på ett bord, en trapp eller som blomsterarrangemang vid bröllop, begravning eller annan sammankomst. Om du lägger lite tid på att göra kransen själv blir det ett mycket prisvärt alternativ till köpt dekoration. Och den kommer att bli mycket fin!

Kransen i det här inlägget har jag gjort som dekoration till Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik, samt som exempel på begravningsblommor till en fotografering. Blommor till begravning kan du läsa mer om i länken nedan.

 

Läs mer: Skillnadens handelsträdgård - blommor till begravning

 

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

 

Till kransen behöver du

 

  • pilkvistar eller långa kvistar från annat träslag
  • mossa
  • snöre av komposterbart material
  • dekorativt ris/kvistar
  • små lökväxter
  • tunna blompinnar
  • tulpaner eller andra blommor
  • sekatör
  • sax
  • kraftig blompinne med spetsig ände

 

Hur mycket blommor som behövs till kransen kan du uppskatta genom att räkna vad du tror går åt till en fjärdedel av kranen. Gångra det med fyra och du har ett ungefärligt resultat. Till kransen här i inlägget har jag använt cirka 130 tulpaner och 15 lökar med pärlhyacinter, flera stora knippen med björkris, samt rödvide.

Som förberedelse ska du innan kransen görs sätta alla blommor du planerar att använda i vatten. Snitta tulpanerna först och sätt i nytt vatten. Om tulpanerna är mycket knoppiga sätts de i vatten 1-2 dygn innan kransen ska göras, då slår blommorna ut något och fyller kransen bättre.

 

Läs mer: Köp blomsterprenumeration från Skillnadens handelsträdgård

 

Vita tulpaner

Tulpaner från Skillnadens handelsträdgård används i kransen. De vita vackra tulpanerna ovan kallar vi för "pussmun". Egentligen heter de 'Lieberstar'. Foto: Ida Sjöö.

 

Avklippta tulpaner för kransbindning

En annan vit tulpan som används i kransen är 'Royal Virgin'. Foto: Ida Sjöö.

 

Vide till stomme

Stommen till kransen görs av långa pilkvistar som klippts från träd strax innan kransen gjordes. Foto: Ida Sjöö.

Vide och mossa till stomme

Pilkvistarna är lindade runt varandra och behöver inte fästas med snöre. Foto: Ida Sjöö.

Stomme med mossa och vide

Mossan är fäst runt stommen med enkelt hampasnöre, komposterbart. Foto: Ida Sjöö.

 

Stomme av kvistar och mossa

Börja med att forma en lång pilkvist till en lagom stor cirkel och snurra ändarna om varandra så att cirkeln håller ihop. Fortsätt att linda kvistar runt cirkeln. Byt håll som kvistarna snurras runt kransstommen så håller den ihop bättre. Klipp av överflödiga kvistar med sekatören.

Lägg stommen av pil på bordet och fördela sjok av mossa på hela ovandelen av stommen. Klipp en lång lina av snöret, bind fast det runt kransen och linda sedan runt hela stommen så att mossan fästs ordentligt.

Detta är nu din bas till hela kransen. I mossa och ris sticks sedan blommor och ris ner. Stommen används istället för traditionell stickmassa, som är ett mer miljö-ovänligt alternativ. Den här stommen av ris och mossa håller blommorna fina länge och funkar utmärkt för att ge stadga till allt du vill använda i kransen. Stommen kan göras i förväg och förvaras mörkt och svalt tills du ska göra kransen. Spreja med vatten för att hålla fukten.

De flesta träslag med böjliga kvistar kan användas till kransstomme, till exempel:

  • pil
  • kaprifol
  • björkris
  • liguster
  • äppel
  • klematis
  • murgröna

 

Läs mer: Ta sticklingar av murgröna

 

Sara sätter i tulpaner i krans

I början ser det glest ut på kransstommen, men ganska snart byggs det på. Jag sätter gärna blommor och andra växter i små "öar" på stommen, som sedan vävs samman. Foto: Ida Sjöö.

 

Sätt växter i kransen

Kransen görs genom att blommor med lagom längd på stjälken sticks igenom mossan och kilas fast mellan kvistarna i stommen, eller mellan stommen och mossan. Använd en kraftigare blompinne med spetsig ände för att lirka upp ett lagom stort hål.

När du ska börja sätta växter i kransstommen finns det flera sätt att börja och dessutom några knep som gör arbetet lättare.

Utfyllnad först

För att göra en bas kan du starta med någon typ av utfyllnad. Det kan till exempel vara ris eller gröna blad. Kila ner små buntar av ris, kvistar eller blad, eller enstaka växter. Tänk på att sätta växter på utsidan av kransen, ovansidan och på insidan. Var noga med att inte sätta för mycket på insidan så att öppningen av kransen i mitten byggs igen helt.

 

Läs mer: Odla tulpaner hemma till snitt

Gör "öar" som vävs samman

När du har en grund av utfyllnad eller grönt är det dags att bygga ut med blommor. Klipp tulpaner (eller andra blommor) i lagom längd. Använd blompinnen till att lirka upp hål i stommen som blommorna försiktigt trycks ner i. Var noga med att blommorna sitter ordentligt. Om du har olika storlek på blommorna är det en god idé att börja med några av de stora blomstren först och sedan bygga på med mindre runt om.

Jag tycker om att göra små "öar" av växter, där jag jobbar utifrån ett fåtal blommor/växter som sedan blir större och större tills de slutligen binds ihop med varandra. Det gör det lättare att få ihop helheten utan att växterna tar slut eller hamnar helt orimligt ojämnt över kransen.

Dela in i fjärdedelar

Om du har svårt att uppskatta hur mycket dina blommor räcker till kan du dela upp blommorna i fyra höga och därefter avsätta en fjärdedel av kransen till varje hög. Sätt en markering på kransen så kan du lättare hålla reda på hur mycket som går åt.

 

Blommorna kommer att slå ut mer efter några dagar och döljer då kransstommen mer. Foto: Ida Sjöö.

 

Tips för att fästa lökväxter

Om du vill använda hela blomsterlökar som dekoration i kransen så kan du enkelt fästa dessa med hjälp av tunnare blompinnar. I binderi används oftast märlor i metall men det går lika bra med blompinnar, dessutom är de komposterbara.

Lyft upp löken som ska användas och skaka av jorden. Vill du ha en helt ren lök sköljs den under rinnande vatten först. Klipp en bit blompinne med sekatören i en längd som är drygt dubbelt så lång som löken är bred. Klipp änden på snedden så den är lite spetsig. Tryck in pinnen på sniskan genom löken och vidare in i kransstommen så att den fästs. Gör likadant med alla lökar du vill använda.

Fina lökar att använda i kransar är till exempel:

 

  • tulpaner med kort stjälk
  • krokus
  • minipåskliljor
  • pärlhyacinter
  • snödroppar
  • hyacinter

 

Sara med en franstulpan

Vackra tulpanen 'Queensland' är en favorit i binderier och buketter. Foto: Ida Sjöö.

Den här tulpanen heter 'Flash Point'. Den är närmast vit först, men slår ut i dubbla blommor i rosa, med strimmor av vitt och grönt. Foto: Ida Sjöö.

Korta stjälkar gör att blommorna snabbare tillgodogör sig vatten. Foto: Ida Sjöö.

Kransen är klar! 130 tulpaner ungefär och men del ris, lökväxter och vide har använts. Foto: Ida Sjöö.

 

Hållbarhet och sånt

En så här fin krans har många användningsområden. Tänk dig bara ett tillfälle när familjen samlas, när det ska dukas och göras fint. En plats där många passerar. Blommor är aldrig samma från stund till stund, de lever och ändras. Det blir något att vila ögonen på, något att kommentera, något att känna på. En krans med blommor som är närodlade och skapade med hjärta är något alldeles särskilt!

Hållbara blommor är ett begrepp i tiden. Vi på Skillnadens handelsträdgård vill gärna slå ett slag för mer hållbarhet i blomsterprodukter och är glada över att kunna inspirera till det på olika sätt.

 

Läs mer: Boka studiebesök på Skillnadens handelsträdgård

 

En sådan här krans har en lång livslängd, trots det enkla i att peta ner blommor i mossa. Ingenting är krångligt och ingenting är köpt och ingenting är dyrt - tja, utom arbetstiden då, om du odlar blommorna själv.

Om kransen förvaras på rätt sätt har den en hållbarhet på 1-2 veckor, minst. Det hänger lite på hur tåliga blommor du valt till arrangemanget. Vissa blommor har ju bara hållbarhet på några dagar, medan andra kan stå betydligt längre.

Saker som förbättrar hållbarheten är:

 

  • att växterna får dra vatten innan du börjar
  • kort stjälk på växterna, då hålls de spänstiga längre
  • fuktig mossa redan från start, spreja den med vatten innan du startar
  • spreja kransen med vatten då och då
  • förvara kransen kallt (ej i frysgrader) och mörkt

 

En amaryllis 'Evergreen' har fått slinka med i arrangemanget. En blompinne i stjälken fäster den mot kransstommen och håller blomman upprätt. Foto: Ida Sjöö.

 

Hoppas du blir inspirerad till att prova att göra en egen krans. Använd blommor du odlat själv eller köpta blommor, material från trädgården i form av kvistar, blad och annat. Ta dig tid. Njut, både av görandet och det fina som du skapar.

Om du vill ha hjälp med att ordna en krans till ett särskilt tillfälle får du gärna höra av dig till oss på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik. Vi har närodlade blommor året om och kan göra kransar och andra arrangemang till många olika tillfällen. Du når oss på hej@skillnadens.se.

Lycka till med kransen!
/Sara Bäckmo

07. mars 2023