Gubbarna har flyttat
Jordgubbsplantorna är bortgrävda och ytan förberedd för morotssådd.
|
Jordgubbslandet ska flyttas! Arbetet påbörjades redan förra året, men två rader lämnades kvar på platsen eftersom de skulle ge bäst skörd nu under tredje året.
Skörden blev dock blygsam. Vår fina tvååring har plockat väldigt mycket gubbar på eget bevåg, de flesta gula. Väldigt få har med andra ord mognat. Men det är också en av fördelarna med egen och stor odling, det finns alltid nåt annat att äta då en gröda ger sämre utdelning. De andra barnen har kunnat äta både loganbär och smultron, och en och annan jordgubbe som lillasyster i sin iver glömt.
I år hade jag inte täckt jordgubbslanden med nät. Jag ville se om det gjorde någon skillnad med tanke på fåglarnas benägenhet att ta bären. Just den biten var nog avgörande för att den tvåbenta tjuven skulle ha lättare att komma åt skatten. Nästa år åker nätet fram igen.
Eftersom vi är en stor familj kommer vi med början nästa år att anlägga ett stort jordgubbsland på baksidan av huset. Vi vill odla mycket jordgubbar men inte behöva ta välbehövlig plats för grönsakerna, alltså blir det en flytt. Nästa år täckodlar jag säsongens potatis på nya platsen, för att under hösten sedan plantera ut början av jordgubbslandet.
Nu har vi alltså grävt bort de gamla plantorna, de ligger nu att torka under hallonen för att sedan brytas ned som en del av täckodlingen. Genom att plantorna först torkar upp i solen är det ingen risk att de sätter ny fart och börjar växa. Emellanåt vänder jag på dem så hela plantorna torkar.
Det blir mycket ny yta att använda. Eftersom jag sår under hela juli och augusti finns det gott om alternativ till vad den här platsen ska användas till. Jag väljer att så sommarmorötter. De blir skördeklara om cirka tre månader och kommer att vara värdefulla under hösten, innan vi börjar äta av höst- och vintermorötterna. Mellan raderna av morot sår jag spenat som kan slutskördas då morötterna vuxit till sig och behöver platsen bättre.
Nästa säsong planteras en lila sparris längs hela gången. Jag väljer att låta dem övervintra i sina krukor nerbäddade i komposten för att kunna använda odlingsytan nu under sommar och höst.
Då den största ytan i trädgården täckodlas är det fint att se lite jord emellanåt! Men snart kommer den här ytan också att vara täckt på något sätt.
/Sara Bäckmo