Stäng menyn

Grönsaker att så i september

Jag sår grönsaker också i september. Med en förhoppningsvis mild höst grönskar köksträdgården och levererar färska blad ända in i vintern.

För att det ska bli något att skörda senare i höst måste jag så nu. Om det blir en mild höst kan många grönsaker fortsätta att växa fram till första veckorna i november, sedan blir dagsljuset allt för kort. Växterna får inte de soltimmar som behövs för att växa vidare. De grönsaker jag vill kunna skörda under höst och vinter måste alltså ha vuxit sig skördeklara fram till dess.

Grönsakerna jag odlar under höst och vinter blir inte de största. Men tänk efter, vilka grönsaker är det som anses vara de mest delikata och fina i butiken? Är det inte de späda små bladen, stjälkarna och rötterna? Babyspenaten, babysallat och allt vad det heter. Nu på hösten och senhösten går det att odla mängder av blad i köksträdgården. De växer fint när det faller lite regn emellanåt och jorden inte torkas ut av stekhet intensiv sol.

Riktigt fint växer grönsakerna i kallbänkar, där de kan få extra skydd. Men många växer också fint på friland, helt utan skydd eller möjligen i skydd av en enkel fiberduk.

Under de år jag odlat mycket grönsaker har jag lärt mig att så betydligt mer än jag först trott är rimligt att äta. Under hösten hinner jag bara få en enda skörd på bladgrönsakerna. Det betyder att det som skördats slut på en plats inte hinner växa upp igen, alltså måste jag ha många platser att skörda på. Det är motiverat att så hela bäddar av sallat, spenat och annat. Det blir jättefina komplement till rotgrönsaker och bönor och annat senare i höst.

Här är förslag på några grönsaker att så i september:

Rädisa
Rucola
Pak choi
Sallat
Spenat

Det finns en mängd asiatiska kålsorter som funkar fint att så nu under hösten för att ge skörd bara några veckor senare. I vår familj äter vi mycket begränsat av dessa eftersom barnen inte tycker om dem. Jag väljer istället att så mycket av det de gillar, som sallat, spenat och vintersallat. Och en trebarnsfamilj äter mängder, så det gäller att så mycket.

Det här är alltså sådder jag gör för att skörda främst i höst och vinter. Senare ska jag skriva mer om det som kallas för höst- och vintersådd, som görs för att skörda under tidig vår.

I lådan överst i inlägget sådde jag spenat första veckan i februari i år. Efter det sattes salladslök på halva ytan och rucola på den andra halvan. Rucolan ersattes i somras av sockerärter. Nu när både ärter och lök är skördad har jag sått en ny omgång spenat. Knappt en kvadratmeter stor odlingsyta har gett mig tre skördar under året. Det tycker jag är kanon. Under säsongen har jag täckodlat bädden och inför varje byte av gröda har jag grävt ner en hink bokashi-kompost eller två. Det växer så det knakar.

Jag odlar i zon 3 och har odlat blad under sen höst i flera år. Om jag kan, kan du! Ut och så!

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

/Sara Bäckmo

 

04. september 2015