Grön morot är inte farligt
I en trädgårdsgrupp blev det stor diskussion angående gröna delar på morot. Det är farligt, sa några. Men det är inte sant.
När jag delade en bild på en av mina gigantiska vintermorötter blev det diskussion i Trädgårdsskafferiet på Facebook. Några menade att de gröna partierna på moroten, alltså nacken som sticker upp ovan jord på vissa rotsaker, är farlig på samma sätt som en grön potatis. Alltså att solanin skulle bildas på grund av solljuset. Det har jag aldrig hört talas om.
Inga sökningar på nätet angående grön morot säger något om att gift utvecklas i moroten när den utsätts för solljus. Men för att vara på den säkra sidan kollade jag med både Livsmedelsverket och SLU.
Svar från Livsmedelsverket
Ingela på Livsmedelsverkets kundtjänst låter hälsa att: "Nej, det är inte farligt att äta morötter som är gröna. I morötter bildas inte solanin, vilket är giftet som finns i potatis som blivit gröna eller skadade. Det gröna är färgen på klorofyll som bildas i ljuset."
De gröna delarna kan smaka lite beskt. Om de gör det är det bara att skära bort lite och njuta av resten av roten. För att minska de gröna delarna på vintermorot kan sorter som är extra benägna att krypa upp ur jorden kupas en aning under växtperioden.
Vill du läsa mer om hur jag odlat de här stora vintermorötterna kan du kolla inlägget Bautamorötter på bokashi.
/Sara Bäckmo