Gör egna torkade tomater
Färska tomater är lätta att torka. Hemma torkar vi tomater i torkapparat eller i ugn - aldrig lufttorka då det är lätt att de blir dåliga. Läs hur du kan torka tomater själv på enkelt sätt.

Den färdiga torkade tomaten kan lagras i burkar. Tomat som inte är helt torr brukar jag frysa för bästa hållbarhet.
Ett av mina bästa knep för att lyckas äta mycket grönt från trädgården är att göra det jag kan för att variera maten. Inget är ju tråkigare än att köra på samma grejer allt för ofta. Då tröttnar man ju. Det behövs utropstecken i vardagen, som får en att haja till och förundras över det där riktigt riktigt fina. Så är det med mina torkade tomater!
Att torka tomater passar fint att göra när helst det finns skörd att ta hand om. De kan plockas direkt från plantorna eller tas från brickan där de ligger och eftermognar på hösten. Smartast är förstås att torka tomater när det finns ett överflöd. Det låter märkligt kanske att säga "överflöd" så där om våra exklusiva hemodlade tomater. Men många av oss har verkligen ett överflöd vid tider på året, även om det ibland glöms bort när säsongen väl är över.
Tips: Köp Skillnadens Mystery Box i julklapp 2025
Att torka tomater görs bäst i torkapparat eller i ugn. Jag föredrar att använda min torkapparat, eftersom temperaturen hålls jämn på ett bra sätt och hindrar att tomaterna liksom bakas och bränns. Det kan bli fallet i en vanlig ugn om man har otur.
Vad du än gör ska du inte försöka torka tomater utomhus, oavsett vilka härliga temperaturer det är på sommaren. Det är mer regel än undantag att tomaterna blir läskigt dåliga, eftersom temperaturerna växlar och den fuktiga luften motverkar en bra torkprocess.
Läs visare och se hur jag gör mina torkade tomater i en torkapparat.
Läs mer: Torkapparat - mattork - torkugn - Excalibur


1. Tomaterna rensas och sköljs.
2. Dela små körsbärstomater i halvor. Större tomater kan delas i lite tjockare skivor eller i klyftor. Inga tomater bör torkas hela, då det är svårt att få fruktköttet lagom torrt utan att kunna känna efter.


3. Pensla eller stryk torkollorna med lite olja. Det hindrar att tomaterna fastnar när de torkar.
4. Fyll torkollorna med tomathalvor, jag brukar ställa dem med snittytan uppåt.
5. Ställ ollorna i torkapparaten och ställ in temperaturen på 50 grader. Börja med att torka tomaterna i 12 timmar.
6. Om de inte blivit lagom torra än efter 12 timmar kan du öka på tiden. Se också till att de torkar jämnt. Ibland kan man behöva möblera om torkollorna halvvägs om tomaterna ser ut att torka olika snabbt beroende på var i apparaten de ligger.




Läs mer: Odla tomater - mina enkla tips
Tomaterna kan torkas knastertorra eller halvtorra, bestäm själv vad du gillar. Ju torrare tomaterna är desto bättre lagrar dem. Jag brukar torka dem torra och förvarar dem därefter i glasburk. Vill du ha dem mer lika köpe-tomater torkar du dem kortare tid. Då är det säkrast att frysa dem för att öka hållbarheten. Väl torkade tomater kan hålla i flera år.
När du ska använda de torkade tomaterna kan du först lägga dem i blöt en stund. Därefter kan de användas i matlagning, som garnering eller vad som. Det är mycket gott att marinera tomaterna i olja med örter. Tänk på att inläggningar som dessa ska ätas upp inom några dagar för att inte riskera att farliga bakterier växer fram.
Ett tips är att göra röror, såser och soppor på torkade tomater. Det blir helt vansinnigt gott. Koka torkade tomater med lök och örter, mixa sedan till en slät smet eller soppa och smaka av med mer örter och salt.
/Sara Bäckmo
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.