Spara med Sara: Gör eget ströbröd
För mig är det en gåta att det ens går att sälja ströbröd på påse i butik. Alla som äter bröd kan göra eget ströbröd - det är mycket enkelt.

Vi bakar allt bröd själva. Med en hushållsassistent och två bakande vuxna i huset går det lätt. Några gånger varje vecka blir det nybakat och i stort sett allt äts upp. Det som blir över, snuttar och torra, bortglömda brödskivor, gör jag eget ströbröd av. Både mörkt och ljust bröd kan användas.
Ströbröd används i en hel del maträtter, till exempel i köttbullar, köttfärslimpa, fiskbullar och strö i bakformar. Istället för att köpa färdigt ströbröd är det både billigare och smartare för hushållet att göra eget ströbröd av resterna.
Läs mer: Lär dig baka bröd utan recept
Torka brödet
Bröd som blivit över från limpor och frallor kan användas, liksom småbitar av knäckebröd och bullar. De behöver inte sorteras i olika högar utan funkar bra i en mix. Om du särskilt önskar kan du dela in brödet i grovt, ljust och sött.
Torka överblivet bröd i en luftig brödkorg i vanlig rumstemperatur. Se till att det ligger luftigt så det inte möglar.
I ett litet hushåll är det smartast att skära brödet i småbitar redan när du har de överblivna bitarna hyfsat färska.
Om du gör mycket ströbröd på en gång kan du låta dem torka i skivor. Jag brukar ha en stor burk som jag fyller på med torkade skivor när det blir över.

En enkel korg med brödbitar står på hundsäkert avstånd ovanpå kylskåpet.
Mixa eller kvarna
Mindre kuber av torkat bröd är lätt att mala till ströbröd med en enkel stavmixer. Jag brukar ha två mixrar, där en är avsedd för hårdare råvaror och där det inte är så noga om knivarna blir lite slöa. Lägg kuberna i en burk och mixa till ströbröd.
Vill du göra större mängder är en hushållsassistent att rekommendera. Montera riv-tillbehöret och "stänk-skyddet" och njut av att se hur enkelt det går för maskinen att göra massor av ströbröd på kort tid.
Läs mer: Frallor med bara fyra ingredienser
Utan maskin
Om du inte har varken mixer eller hushållsassistent, eller om du bara behöver göra några matskedar ströbröd i alla hast. Använd en mortel!
Lägg de torkade brödbitarna i morteln och stött brödet så det blir till småbitar.
Förvara torrt
Ströbrödet förvaras i burk eller i papperspåse, vilket som. Det kan förvaras länge utan att bli dåligt. Hur länge som är länge vet jag inte riktigt. Det tar ju slut i det här huset och jag har än så länge aldrig stött på något hemgjort ströbröd som blivit dåligt.
Läs mer: Spara med Sara!
Ströbröd som köps i butik är visserligen ingen väldigt dyr produkt. Men många av oss ser gärna till helheten och sparar några kronor där det går. Dessutom känns det meningsfullt att också överblivna matprodukter kan komma till nytta i hushållet.
/Sara Bäckmo
På så sätt får vi användning för hela brödet, trots att allt inte äts som just smörgåsar.
/Sara Bäckmo
Läs gärna recept på bröd här:
Häftigt drakblodsbröd
Saras squasbröd i långpanna
Vardagsbröd med pumpa
Långjäst bröd med färsk fänkål
Saftigt bröd med mycket rucola
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.