Stäng menyn

Gör din egen vinbär på stam

Gör något kul av din vinbär - odla den på en hög stam! Här visar jag hur jag gör en uppstammad vinbär från grunden. Vinbär passar särdeles bra att odla på stam och det är lätt att komma igång.

Två krukor med små pinnar med blad på.

Två nya plantor av svarta vinbär, som ska få växa upprätt och bilda fina buskar - på stam.

 

I trädgårdsbutikerna är de allra dyraste bärbuskarna de som står på en högrest stam med en fin liten krona på toppen. De kostar ofta många hundralappar mer än plantor i vanlig buskform. Det kan jag förstå. Det tar lite tid att odla fram en uppstammad buske och i trädgården kan de bli något alldeles särskilt för estetiken.

I min trädgård har jag just nu blåbär på stam (egentligen flera höga stammar) i växthuset, en vinbär med kort stam ute i köksträdgården och en låg stam av jostabär som jag försöker höja stammen på lite varje år. Det är förresten inte bara ute som jag stammar upp saker. Jag har en 25 år gammal hibiskus inomhus som är lika hög som jag, med en stam som är över metern. Den är fantastisk!

Om du har tid och lust kan du göra din egen uppstammade bärbuske. Det är enkelt, men det tar några år innan du ser resultatet. Här nedan kan du se min svarta vinbär på en stam som är cirka 60 cm hög under själva kronan.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

 

En uppstammad vinbär utan blad.

Den här vinbären är förhållandevis låg, men så vacker när den slår bladen och skjuter nya skott på våren och försommaren.

 

Förbered en ny planta

Vinbär är en enkel sort att börja odla på stam och du utgår från en planta du redan har i trädgården, eller norpar en stickling hos en vän. Hur du tar sticklingar av vinbär kan du läsa om i länken nedan. Var noga med att inte klippa av toppen på sticklingen om du vill göra en uppstammad planta!

 

Läs mer: Ta sticklingar av vinbär

 

Två sammanväxta avläggare av vinbär på jord.

Det här är början till två nya uppstammade vinbärsbuskar i min trädgård. Resultatet får vi se först om några år.

 

Min blivande vinbär har startat sin resa som avläggare, från en planta som i sin tur gjordes från sticklingar för tio år sedan. Så här gör du en avläggare:

  • böj ner en någorlunda böjlig gren från plantan
  • lägg grenen på marken på jord under plantan
  • du kan också lägga grenen på en kruka med rejält fuktig jord
  • se till att grenen hålls kvar på marken genom att lägga en sten över grenen
  • några veckor/månader senare har nya rötter utvecklats från grenen
  • klipp av grenen från moderplantan

 

Jag hittade en perfekt avläggare som jag förberedde redan förra året. Här har två fina plantor rotat sig. Till en uppstammad vinbär ska du leta efter sticklingar eller avläggare som är helt raka och växer uppåt utan att dela sig i flera grenar. Om det vuxit ut flera skott från sticklingen klipps sidoskotten av tätt intill den upprätta lilla stammen.

 

Två skott med rötter på ligger på svart jord.

Här har jag delat på avläggaren och fått två fina upprättväxande skott med rejäla rötter.

 

Plantera och stamma upp

Sätt din stickling (med eller utan rötter) eller avläggare i en rejäl kruka fylld med planteringsjord. Se till att den lilla stammen pekar rakt upp. Glöm inte att vattna ordentligt och fyll på med mer jord om jorden sjunker ihop efter vattningen.

Nu är det viktigt att plantan lockas att växa rakt upp. Det är bra att sätta ett litet stöd, kort i början och högre när plantan ränner iväg.

Bärbuskar som förökas med sticklingar eller sätts som rotade avläggare ska inte stå väldigt soligt, då är det risk att plantan torkar ut. Ställ i halvskugga på skyddad plats, där du garanterat kommer ihåg att vattna.

Klipp av alla skott som växer ut från stammen, men låt toppen växa vidare.

 

En liten planta planteras i en svart kruka.

Jag sätter min vinbär ganska djupt i krukan så den får bra stöd av jorden runtom.

Att vänta på höjden

Gör gärna en liten målbild för din planta. Hur hög ska den bli? Och hur vill du att kronan ska se ut senare? En uppstammad bärbuske kan formas nästan som en liten bonsai och bli oerhört fin både med kort stam och hög stam. En hög stam behöver stöd hela tiden för att inte knäckas eller vältas, medan en med låg stam kan odlas mer självständigt.

Låt din lilla planta växa rakt upp tills du tycker det är dags för den att bilda en krona. Låt gärna höjden bli någon decimeter högre än den önskade höjden, eftersom kronans grenar växer fram en bit under där du klipper av toppen.

Ta en sekatör och klipp av toppen. Ta bort alla sidoskott som växer fram, utom just i toppen. Där kan du nu låta ett litet gäng skott växa fram och bilda en krona. Bär bildas på skott som vuxit fram föregående år, så du behöver tänka lite på hur du beskär för att få skörd.

Odla gärna sin nya lilla planta i kruka de två första åren. Ute i trädgården är det svårt att skydda den ömtåliga stammen på samma sätt som då du odlar i kruka.

 

 

Trimma och sköta

En vanlig vinbärsbuske kräver ingen större omsorg, annat än att då och då glesa ur plantan och ta bort riktigt gamla grenar. De klipps av tätt intill marken. En uppstammad vinbär behöver skötas lite mer. Du måste titta till så att huvudstammen har stöd och också kanske se till att sidogrenarna får stöd om det ser ut att behövas. Ibland blir dessa så tunga att de knäcks.

Då och då glesas gamla grenar ur och samtliga grenar kan kortas in så att du får den form du önskar. Det är viktigt att då och då beskära så att busken inte blir risig. Om vinbär inte utvecklar bär, eller plötsligt börjar ge väldigt små bär, är det ofta ett tecken på att den behöver föryngras. Var inte rädd för att klippa! Vinbär är mycket tålig och hämtar sig med största säkerhet även om du varit lite för flitig.

 

Närbild på uppstammad vinbär utan blad.

Jag har skurit ner min planta hårt i år och därmed lär skörden utebli. Men jag får många fina nya skott som växer fram snart och ger skörd nästa sommar.

 

Min lilla planta på stam har i år blivit hårt tuktad. Grenarna doftar starkt av svarta vinbär och jag längtar efter att se den lilla plantan blomma ut. I år har jag faktiskt tänkt flytta den här lilla godbiten så den får en mer framträdande plats. Just nu står den lite undangömd bland andra buskar i min fina häck av svarta vinbär.

 

Sammanfattning

  • välj stickling eller avläggare som växer rakt upp
  • stötta med växtstöd för att få rak stam
  • sköt plantan noga och håll efter vattningen
  • toppa vid önskad höjd
  • odla gärna i kruka första två åren och plantera sedan ut

 

Du kan också försöka att forma en buske på stam av en redan befintlig bärbuske, genom att till exempel klippa bort oönskade grenar och börja forma bara den du väljer att ha kvar. Livskraften i en buske som är van vid att få skjuta många skott är dock enorm och det kan vara svårt att undvika många nya skott från marken.

Lycka till med din planta!
/Sara Bäckmo

24. april 2020