Stäng menyn

Gödsla inomhus - Små blad- och kryddväxter

Hur ofta ska man gödsla sina växter inomhus? Behöver de alls någon gödsel? Även små växter behöver näring emellanåt för att växa bra. Få tips från Skillnadens här.

Två flaskor väl utspädd näring till mina inomhusodlade kryddväxter.

 

När det är kallt ute är det en utmärkt idé att odla blad och kryddväxter inomhus. En liten odlingsstation kan ge mycket att skörda under lång tid. Om du gör några rejäla sådder, till exempel med fyra veckors mellanrum, under hösten kommer du att ha massor att skörda till både smörgåsar, sallader och matlagning.

Just nu har jag en fin och uppskattad odling av kryddväxter inomhus. Under växtbelysning står tre välfyllda pluggbrätten med smakrika blad och skott som skördas varje dag till mina smörgåsar. Nya sådder av fler småblad är på gång och jag njuter av att se hur fint det växer, samtidigt som kylan kommer krypandes utomhus.

 

Läs mer: Skillnadens krydd-kalender 2025 

 

När vi odlar inomhus är det viktigt att tänka på att gödsla växterna. Ni har frågat om detta och jag vill gärna skriva något kort för att ge lite råd på vägen.

 

Kryddväxter är lätta att odla inomhus under växtbelysning. Här har ajg skördat dill, koriander och körvel.

 

Lite jord - lite näring

I min odling växer växterna i pluggbrätten med lite större pluggar. Det går 35 pluggar på varje brätte. En plugg är drygt 5 cm i diameter upptill, smalare nertill. I varje plugg odlar jag flera fröer, så att små eller stora kluster av växter fyller ut jorden. Små växter blir skördeklara snabbt och i ett väl utfyllt kluster blir det mer att skörda från liten yta.

Dock. När många växter trängs i liten jordvolym försvinner näringen snabbt. Vanlig planteringsjord (som använts till sådden) innehåller näring för några veckor, längre om växterna är små och inte så näringskrävande. Som odlare måste man ha koll på växterna och leta efter tecken på när det är dags att börja gödsla.

Ofta ser man tecken på näringsbrist genom att växterna blir lite gula i bladverken. Dill är en bra växt att börja kika på, den visar ofta snabbt tecken på näringsbrist.

Alltså. Krukor och tråg med lite jord håller mindre mängd näring - och vatten - och behöver ofta gödslas tidigare. Krukor och tråg med större jordvolym har mer näring - och vatten - och behöver ofta inte gödslas lika tidigt. Små växter gödslas mer försiktigt - stora växter kan gödslas mer, till exempel oftare.

 

Läs mer: Tips för att starta en inomhusodling

 

De här små bladen skördas tidigt, när de är mer likt skott i storlek.

 

De små lila bladen är basilika. Ljuvligt att odla som skott inomhus!

 

Att gödsla inne

I en odling som min behöver jag gödsla 1-2 gånger per vecka med en flytande och ganska svag näringslösning. Om du hör till dem som har svårt att komma ihåg när du gödslade senast kan du istället gödsla med en väldigt svag dos varje gång du vattnar.

Vilken typ av gödsel du använder beror helt på vad du har i närheten. Jag använder en organisk gödsel som baseras på fermenterade växtdelar. Det är en köpt gödsel, som jag alltså inte tillverkat själv.

Bland näringslösningar som går att tillverka själv tycker jag att lakvatten från bokashi-kompost är den bästa i den här typen av odling. Tänk på att späda den rejält, de små växterna är väldigt känsliga för stark gödsel och dör om det blir för mycket.

 

Läs mer: Gödsla med lakvatten från bokashi

 

I en odling där jag driver fram så här små blad försöker jag undvika gödsel som jag inte tycker känns fräscht att ha i munnen. Jag gödslar alltså inte med kissvatten, eftersom det utan tvekan hamnar näringslösning på bladen när jag vattnar. Även om jag är försiktig.

När jag vattnar de här små plantorna försöker jag vika undan blad och stjälkar så att lösningen landar på jorden och inte så mycket på växtdelarna. Det är svårt att undvika helt, man får göra sitt bästa.

 

Att undvika

Såklart är det några saker jag tycker man ska tänka på och som man ska undvika vid en odling inomhus, just när det kommer till gödsling. Till exempel:

- Undvik att gödsla med stark lösning. Det är lätt att växterna får en chock. När de är så här små dör de lätt om något omskakande händer. Var försiktig.

- Undvik generellt att vattna på blad, med eller utan gödsel. Under växtbelysning kan ömtåliga blad få skador när det ligger vatten ovanpå bladen, samtidigt som växtlampan lyser starkt.

- Vattna inte så mycket med näringslösning att vatten blir kvar på brickan eller fatet under. Det kan lukta illa, beroende på vilken gödsel du använder.

- Köp inte långväga producerade gödselpreparat. Kolla var produkten tillverkats. Det finns flera producenter av svenska gödselpreparat. Beställ på nätet.

 

Läs mer: Septembertomater - Så tomater i september

 

Att gödsla lagom är a och o inomhus. Man får testa sig fram lite innan man hittar rätt mängd. Varken för lite eller för mycket.

 

Tips: Bli medlem på Skillnadens och häng med i ett grönt glatt gäng!

 

Att odla bladgrönsaker och kryddväxter inomhus under hösten och vintern är både tacksamt, praktiskt och gott. Det blir trots allt en hel del att skörda, särskilt om du skalar upp odlingen bara lite. För mig betyder det mycket att ha hemodlade blad på smörgås året om. Det är en vardagslyx som jag vill unna mig.

På Skillnadens blogg finns många tips om hur du kan odla inomhus. Kika gärna här på bloggen då och då för nya inlägg, eller använd sökfunktionen för att söka efter tidigare publicerade inlägg.
/Sara Bäckmo

30. september 2025

Lämna ett svar