Stäng menyn

Glasväxthus eller tunnelväxthus?

Vad är bäst - glasväxthus eller tunnelväxthus? De är bra till olika saker! Glasväxthus är gulliga och bra att odla i på sommaren - tunnelväxthus är outstanding för att odla tidigt och sent.

Rött växthus med gula dörrar och en sågbock framför.

Mitt lilla glasväxthus byggde jag för några år sedan av glasfönster jag sparat en evighet, lite nytt virke och bostadshusets gamla entrédörrar. Jag älskar mitt fina lilla växthus, men det är inget vidare att odla i - trots alla fönster. 

 

Vid mitt föredrag i Nora berättade jag kort om mina tre växthus; två bra tunnelväxthus och ett värdelöst glasväxthus. Jag glömde återkomma till varför glasväxthuset är värdelöst och fick dagen efter en kommentar på Instagram som bad mig fördjupa mig i detta, hen hade tolkat det som om glasväxthus generellt är värdelösa. Det var slarvigt av mig att inte fånga upp tråden på plats, men jag gör det istället här i ett blogginlägg och hoppas det nyanserar bilden och ger insikter till er som står i valet och kvalet mellan glasväxthus och tunnelväxthus.

Och först av allt; glasväxthus är generellt inte värdelösa!

 

Läs mer: Tio fakta om tunnelväxthus

 

Mitt stora tunnelväxthus är föga inspirerande exteriört i februari, men det är min roligaste lekplats!

 

Tunnelväxthusens fördelar

Att odla i tunnelväxthus är helt fantastiskt. Jag älskar bägge mina tunnlar och ser dem som en förutsättning för att jag ska kunna skörda så himla mycket mat framförallt tidigt på året. Min stora tunnel på 45 kvadratmeter är från Gjordnära (jag har ett likadant på Skillnadens handelsträdgård också) och den mindre tunneln är på 18 kvadratmeter. Den senare är en gång i tiden köpt mycket billigt på EBay och har (2016) ny växthusplast och dörrar från Gjordnära.

Tunnelväxthus är hyfsat billiga att sätta upp, jämfört med glasväxthusen. Det går att bygga betydligt större ytor för samma peng som jag bygger ett mindre glasväxthus. Det går snabbt att sätta upp, innebär inte lika stora risker som ett växthus i glas ger och ger betydligt mildare klimat än ett glasväxthus - vid tider på året då vi generellt inte odlar så mycket i våra växthus.

 

Tips: Bli medlem på Skillnadens och se min trädgård i mysiga livesändningar!

 

Inne i tunneln är det fint skyddat för vintervädret och fastän snön ligger utanför är jorden tinad och möjlig att odla. Land och lådor är täckta med fiberduk och filtar där jag startar årets tidigaste grönsaker. Bild från februari 2024.

 

Den 15 februari planterade jag en blandad bädd med grönsaker för tidig skörd i tunnelväxthuset. De första grönsakerna skördades sedan i mars.

 

Det är det senare som är den största avgörande punkter för mig och många andra odlare. Tidigt på våren värms den stora luftvolymen i tunnelväxthusen upp, vilket i sin tur värmer jorden. När det blir kallt på natten har jorden bunkrat värme som kommer växterna till nytta och ger stora fördelar jämfört med att odla utomhus eller i utrymmen som snabbare kyls ner.

I mina tunnelväxthus kan jag använda det milda klimatet för att odla både tidigt och sent på året och det förlänger min skördesäsong väsentligt.

 

Läs mer: Tidig odling i växthus

 

I växthuset har jag byggt rejäla bänkar på bägge sidor och det blir hyllor till växter lite överallt. Under den svarta plasten på marken en bit in finns en bergknalle som snart ska få titta fram.

 

Glasväxthusets nackdelar

Glasväxthus är både vackra och användbara, inte tal om annat. Den som har lyckan av att ha ett växthus - oavsett typ - ska använda det fullt ut. Glasväxthus är inte generellt värdelösa. Men om en odlare ska sätta upp ett nytt växthus och står i valet och kvalet mellan glasväxthus och tunnelväxthus, bör hen fråga sig vad växthuset ska användas till.

 

Läs mer: Bygga växthus av fönster

 

Vill du ha en fin plats att odla lite tomater och paprika i på sommaren? Har du råd att bygga ett glasväxthus? Vill du måna den vackraste platsen? Kör på ett glasväxthus!

Glasväxthuset ger en fin och skyddad miljö, där det blir rejält varmt och härligt när det är varmt ute. Beroende på hur huset är byggt ger det också skydd när det är kyligare ute. Men glas släpper ifrån sig värme ganska snabbt och det är märkbar skillnad på miljön i växthus och tunnelväxthus av växthusplast en kylig dag. Det märker vi som har växthus av både glas och växthusplast. Det är kallare i glasväxthusen och ofta något torrare luft.

Ovan är ju inte alls någon nackdel för den som vill odla sommargrönsaker och förlänga säsongen så gott det går både på våren och hösten. Det går att använda ett glasväxthus på en mängd fina sätt, inte minst till att förodla växter.

Är ditt huvudsyfte att producera mat? Vill du börja odla i växthuset redan på vintern? Vill du skörda massa mat redan på våren? Är du nyfiken på att förlänga växtsäsongen avsevärt på hösten? Satsa på ett tunnelväxthus!

 

 

På baksidan av huset finns en liten box som jag kallar för kvällslådan. Här ska jag sitta och kuckilura på kvällarna och njuta av sena sommarsolens sista strålar i augusti.

 

Framsidan av växthuset består av två "våningar" spröjsade fönster. De har inte renoverats innan de sattes upp, men ska kittas och målas när tid finnes. Också fönstren ska vara röda.

 

Gavel med glasfönster.

Gaveln ut mot vägen har ett fönster (längst till höger) som ska bli öppningsbart. Dock fastskruvat nu eftersom tiden blev knapp.

 

Mitt glasväxthus suger

Vad är det då som gör att just mitt glasväxthus är extra dåligt? Det är fint, jag har byggt det själv, jag älskar att vara här - men det är i jämförelse med tunnelväxthusen en sämre plats att odla. Hade jag bara haft mitt röda växthus hade jag sannolikt tyckt att det varit fantastiskt, men nu har jag alltså platser som levererar bättre på många plan. Och eftersom odling och att kunna skörda mat tidigt och sent och allt däremellan är det jag mest av allt vill ägna mig åt, är det röda glasväxthuset ett sämre alternativ.

Det är kallt
Jag kan inte påstå att jag byggt mitt glasväxthus maximalt tätt, det är så att säga en hel del självdrag. Men det är det också i tunnelväxthusen, de är allt annat än täta med sina glipor runt alla dörrar (som dessutom står öppna en stor del av året...). Glasväxthuset är vanligtvis kyligare än tunnlarna. Jag har inga jordbäddar i växthuset så det finns ingen massa som kan lagra värmen, den försvinner på en gång.

Det är mörkt
Placeringen av växthuset är mycket bra, med rejält ljusinsläpp fram till efter mitten av eftermiddagen ungefär. Det är soligt och ljust en stor del av dagen. Dessvärre begränsar taket en hel del ljus, taket är gjort av en genomskinlig korrugerad plast som ska kunna släppa igenom ljus men som inte gör det tillräckligt bra. Eller, inte lika bra som tunnelväxthuset. Skillnaden är avsevärd.

Det är svårodlat
Jag byggde det här växthuset för att ha det som ett "aubergine-hus", tänkt att härbärgera plantor i krukor i första hand. Stora krukor är fint, men mer opraktiskt att odla i än i jordbäddar. Det kräver mer förberedelser och en typ av hantering under odlingen som jag sällan har tid med på sommaren. Det är lättare att plantera allt i bäddar i tunnlarna, sen sköter det mesta sig självt om jag bara ser till att vattna. Det är mindre pyssel. När jag odlar i kruka här i glasväxthuset kräver det passning som jag ofta glömmer bort, vilket gör att resultatet blir sämre.

 

Så, vad gör jag i mitt växthus då? Alltså, jag odlar ju en hel del här. Jag kan inte låta bli. I första hand har jag många tråg med förodlingar här. Och på somrarna har jag lite krukor, en hel del krukväxter som får flytta ut. Jag dricker också mycket te här, läser, myser, stickar. Jag jobbar här en hel del också, sitter och skriver och har möten. Det är som ett extra rum. Så använder jag inte alls tunnelväxthusen, där odlar jag. Bara.

 

I maj är tunnelväxthuset fyllt av mat och vi har till och med svårt att hinna äta upp allt. Det är roligt och gott!

 

Kålbäddarna sväller över av broccoli, svartkål, savoykål och spetskål.

 

Redan från mars kan jag skörda blad av ljuvlig salladskål i tunnelväxthus. Dessa odlades i pallkragar i mitt mindre tunnelväxthus på norrsidan.

 

I min odling får jag alltså bättre resultat av växterna en större del av året, i tunnelväxthus. Det är ett betydligt mer generöst klimat än i glasväxthus, jag har mer plats, kan experimentera mer och både lyckas och misslyckas mer. Generellt, alltså inte bara i min egen trädgård, är glasväxthus mer svårodlade vid ogynnsamma tider på året. Men det kan ju finnas så många andra anledningar till att välja ett glasväxthus!

Ett tillägg jag gärna vill göra är att riktigt många av våra vanligaste sommargrönsaker sällan behöver växthus för att växa, utvecklas och ge skörd på bra sätt under sommarhalvåret. Hos våra svenska fröfirmor finns idag tomater, gurka, paprikor, chili, auberginer, physalis och massa andra vanliga sommargrönsaker som växer alldeles utmärkt utomhus. I många fall blir skörden till och med bättre än i ett instängt växthus. Växthus är alltså, i de flesta trädgårdar, inte nödvändigt för att odla dessa. Om du däremot vill kunna börja skörda mat väldigt tidigt är växthus nästintill en nödvändighet.

 

Spenat odlas i frigolitlådor, pallkragar och land i tunnelväxthuset och ger skörd från första dagarna i mars.

 

Vårens första skörd av bladgrönsaker som användes i matlagningen, mars 2024.

 

Läs mer: Odla pak choi i pallkrage

 

Alla bilder från tunnelväxthuset i det här blogginlägget är från min vår-odling 2024. De första grödorna planterades ut i kallt och ouppvärmt växthus den 15 februari och gav skörd från tidig mars och till dess att sommargrönsakerna planterades ut. Den sista purjolöken (också den planterad 15 februari) skördades sista dagarna i september.
/Sara Bäckmo

 

 

13. oktober 2024