Gjordnära är en av våra tre huvudsponsorer
Tunnelväxthusen har blivit viktiga hörnstenar i min odling och därför är det extra roligt att välkomna Gjordnära som en av huvudsponsorerna för sarabackmo.se under året. Här svarar Gjordnäras Daniel Sjöstrand på tre vanliga frågor om tunnelväxthus och jag berättar mer om sponsorskapet.
Vi tycker det är väldigt fint att ha några favoritföretag som huvudsponsorer under en längre tid. Förutom att det är roligt med samarbetspartners vars produkter jag omger mig med dagligen i trädgården, ger det företaget en stabilare grund rent ekonomiskt. Under hela 2019 finns Gjordnära med oss som huvudsponsor för sarabackmo.se, tillsammans med Impecta och Bokashi som jag berättat om tidigare.
Från Gjordnära har jag köpt många prylar till min trädgård, bland annat stora tunnelväxthuset, plast till lilla tunnelväxthuset, växtbelysning och suveräna krukor. Och montering, inte minst! Det har underlättat oerhört i mitt odlande att jag beställt montering av tunnelväxthuset. Det gäller att inse sina begränsningar och det har varit så värt några extra kronor att få växthus (och senare utbyggnad av detsamma) monterat här i trädgården. Då kunde jag börja odla snabbt!
Läs mer: Köp odlingsprodukter från Gjordnära med 10% rabatt
Om Gjordnära
Gjordnära startades 2013 av Daniel Sjöstrand. Hans vision var att utveckla och sälja tunnelväxthus särskilt anpassade för den Nordiska marknaden. De tunnelväxthus som fanns tillgängliga då var ofta små och med kvalitet som sällan klarade vårt nordiska klimat. En bra start blev att tillsammans med svenska tillverkare få fram bra stålbågar till växthustunnlarna. Kraftiga, galvade stålbågar tål hård väderlek, vilket vi som odlar behöver både i söder och norr. Idag är företaget väl etablerat och har sålt många fina tunnelväxthus både i Sverige och utomlands.
Jag gillar lite extra det faktum att både företaget och produkterna till stor del är svenska. Dels är det roligt att bidra till att bra svenska företag som drivs av kreativa eldsjälar kan växa. Att köpa svenskt bidrar till att inte bara det här företaget kan utvecklas utan också deras underleverantörer. Därtill kan vi lita på att Daniel och gänget gjort bra research kring vad som funkar i vårt klimat, vilket till exempel är viktigt när det gäller tunnlarnas konstruktion, i både bågår och växthusplasten som täcker dem. Hela konstruktionen är mycket hållbar, jämfört med billigare varianter från lågprisländer!
Mer än växthus
Utbudet hos GjordNära kretsar förstås kring tunnelväxthus, men det finns också många smarta prylar som alla har användning för, oavsett om det finns tunnelväxthus eller växthus i trädgården. En stor del av utbudet är gjort av återvunnen plast, som ett led i Gjordnäras hållbarhetstänk.
Växtbelysning - fyra olika slags växtbelysningar och fiffiga upphängningar och ställningar som går att odla massor av plantor under inomhus tidigt på året.
Krukor - hållbara bra krukor i många storlekar som är suveräna både till omplantering och att odla stora plantor i.
Fiberduk och markväv - ett stort utbud av kraftig fiberduk, kålnät, skuggväv och markduk som är praktiskt i odlingen på olika sätt.
Bevattning - enkla lösningar för bevattning i både växthus och på friland underlättar stort vid torra somrar och här finns bra produkter och information.
Odlinglådor - här finns rejäla odlingslådor med smart vattenmagasin som passar för omfångsrika och höga plantor.
Oavsett vilket växthus eller tunnelväxthus du har hittar du smarta tillbehör som kan underlätta odlingen. Själv sneglar jag på de vertikala "krukorna" och drömmer om en vägg av läckra jordgubbar i en del av tunnelväxthuset.
Tre snabba frågor till Daniel
Funkar det att ha ett tunnelväxthus i norr?
Absolut. Den kraftiga konstruktionen tål snö och det är enklare att putta av snön från ett tunnelväxthus än ett glasväxthus. Om du önskar kan du också montera ned plasten på vintern, om du till exempel är orolig för att den ska gå sönder eller kommer att åka bort och då inte är tillgänglig för att fösa ner snön.
Kan plasten sitta på under vintern?
Den kan gärna sitta kvar under vintern. Det viktiga om det har snöat mycket är att inte låta snö ligga kvar på taket. Om det snöar ca 40 cm med väldigt blöt och tung snö på ett tunnelväxthus som är 5 x 10,5 m så väger snömassan över 6 ton - så mycket vikt tål inte konstruktionen.
Är tunnelväxthus bättre än växthus i glas?
Glasväxthus och tunnelväxthus har olika för- och nackdelar. De mest uppenbara skillnaderna är storleken i förhållande till pris och enkelhet att bygga. Om man vill bygga ett stort växthus i glas så sticker budgeten snabbt iväg både för själva växthuset och för grundarbete. Ett tunnelväxthus är betydligt enklare att bygga och kräver varken gjutning eller grävning. Den lägre kostnaden för själva huset gör att många har råd med betydligt större växthus än om de hade byggt i glas. En annan fördel som våra tunnelväxthus har är att de är enkla att bygga ut, både på längden och bredden.
Ur odlingssynpunkt är tunnelväxthus generellt något fuktigare än glasväxthus och det är viktigare med vädringen. En annan skillnad är att solljuset dämpas något genom plasten och förenklar odlingen i tunnelväxthuset.
Nu hoppas jag att fler ska få upp ögonen och bli nyfikna på att odla i tunnelväxthus. Det är väldigt roligt (hela året!) och jag har så stor glädje av de här odlingsplatserna.
Sist en liten kommentar kring det här med sponsorskap. Mina huvudsponsorer bidrar ekonomiskt till vårt arbete med sarabackmo.se, men jag tar inte emot produkter i utbyte mot annonsplats. De produkter du ser i mina kanaler har jag köpt själv och det är väldigt viktigt för mig. Då vet du som konsument att jag är självständig i mina val och kan lita på att jag inte visar produkter för att jag måste utanför att jag tycker de är riktigt, riktigt bra. Typ som stora tunnelväxthuset!
/Sara Bäckmo