Stäng menyn

Gamla fröer - gör det någon skillnad för grobarheten?

Gör det någon skillnad om man sår grönsaker från fröer som är några år gamla och som förvarats på latmansvis i rumstemperatur. Läs och se hur kasst resultatet kan bli.

Ett pluggbrätte med salladskål visar tydligt hur fint de fräscha fröerna grott, jämfört med de äldsta i samlingen - som inte grott alls.

 

I augusti är det dags för mig att så massor av nya grönsaker. För att ha färska blad och pigga rötter att skörda september-december gäller det att fylla upp i tomma land. Det finns många grönsaker som utvecklas snabbt och hinner ge skörd sent på året - om bara fröerna kommer i jord i rätt tid.

I år har jag tagit mig själv i örat och läxat upp mig lite. Jag kan inte hålla på och spara fröer hur länge som helst. Jag måste köpa nytt. Helst mycket mer nytt och mer ofta än jag tillåter mig. Resultatet blir nämligen därefter.

Nu har jag ett så himla bra exempel att det får bli ett eget blogginlägg för att visa.

 

Läs mer: Den stora sommarsådden av höstgrönsaker

 

Det stora arkivet

Jag tenderar att köpa fröer och sedan inte använda alla fröer i påsarna. Halvfulla påsar blir kvar i "det stora arkivet" - en back. Påsarna sorteras sedan i mindre byttor utifrån vad jag tänkt så just nu eller hur jag annars har behov av att strukturera upp det. Backen vandrar lite genom mina olika hus och arbetsplatser. Jag kan på rak arm säga att jag med dessa fröer aldrig följer rekommendationerna om hur fröer bör förvaras för att behålla grobarheten bäst (mörkt, svalt och torrt).

Gör du?

Utöver att de inte alls förvaras optimalt är fröpåsarna också gamla. Fy alltså. Här finns fröpåsar från 2012. Det enda jag varit klok nog att slänga löpande är samtliga lökfröer, sallat, palsternackor och lite annat som garanterat har noll grobarhet, samt vissa blommor som jag aldrig kommer att så igen.

Jag sparar övrigt för att jag tänker att "Nä, jag kan ju inte bara slänga!" och "Det kan vara bra att ha, jag har ju ändå plats." och "Jag kan aldrig tänka att det inte skulle gro, alltså.". Gissar att någon av er känner igen sig.

Så, vad händer då när de här gamla godingarna sås?

 

Läs mer: Så grönsaker på sommaren

 

En nätt frösamling som jag älskar att bläddra i och drömma mig bort genom.

 

Här hittar jag till exempel vintersallat med sista försäljningsdag september 2022. Den vet jag blir usel vid sådd, dessvärre. De nyare fröerna ger bättre resultat.

 

Datummärkning på fröer

Fröpåsar som säljs i Sverige ska ha ett sista försäljning-datum på fröpåsen, enligt utsädesförordningen som kontrolleras av Jordbruksverket. Två år efter det att fröerna packats får grönsaksfröer säljas i butik. Vissa sorter omfattas inte av regelverket, varför det kan vara lite olika datum på fröer som säljs.

Efter sista försäljningsdatum får fröerna inte säljas i butik. Då garanterar inte fröfirmorna att grobarheten* är bra.

Fröer som passerat sista försäljnings-datum har per automatik inte alls förlorat sin grobarhet. Fröfirmorna kan dock inte garantera att fröerna (under förutsättning att de förvarats på lämpligt sätt) gror efter det datumet. Alla fröer som säljs i Sverige ska ha ett sista försäljnings-datum på fröpåsen.

De flesta fröer har kanonfin grobarhet också efter sista försäljningsdag, men beroende på hur de förvaras kan den också försämras kraftigt.

 

*Vissa fröfirmor grobarhetstestar sina fröer regelbundet, vilket är toppen för oss som kunder - då vet vi att fröerna har bästa möjliga förutsättningar när vi köper dem. Det har dock inget med själva sista försäljningsdatum att göra. 

 

Gamla fröer

Om fröerna är gamla kan grobarheten fortfarande vara intakt för vissa fröer, medan andra kan ha förlorat sin grobarhet avsevärt. Det här beror till stor del på tre faktorer; hur fröerna förvarats hos fröfirmorna och hos oss som odlar, hur fröerna hanterats och om de genom hanteringen fått skador, samt vilka sorters frö vi snackar om. Vissa växter har nämligen kortlivade fröer, som inte håller grobarheten särskilt länge om de förvaras till exempel i rumstemperatur.

Det är väldigt svårt att säga när fröer är för gamla. Det enkla svaret är: Det märker man!

Om man har sina fröer i en låda som vandrar omkring lite, förvarar fröerna i växthuset, vardagsrummet, tvättrummet eller lite var som, kan man förvänta sig att grobarheten försämras ganska snabbt för vissa fröer. Andra håller sin grobarhet bra, nästan oavsett hur fröerna förvaras.

 

I mitt pluggbrätte har jag sått två sorters salladskål som varit med länge - sista försäljningsdag är december 2019. Och fröerna har förvarats lite hur som helst. 'Chirimen Hakusai' till vänster har inte grott alls.

 

Varför är det jobbigt när grobarheten blir dålig?

Jo, det är otroligt frustrerande med dålig grobarhet för att resultatet på sådden blir så förbaskat ojämn. Jag sår ju för att jag behöver ett visst antal plantor eller ett gäng meter direktsådda växter i en rad. Om en stor del av dessa uteblir förlorar jag värdefull plats medan jag väntar på groning. Dessutom förlorar jag värdefull tid och kanske missar tillfälle att så nytt. Det är extra tydligt nu på sensommaren när den kvarvarande odlingsperioden är så kort. Jag får helt enkelt färre plantor, vilket för mig betyder mindre mat.

Om du hör till dem som tänkt sälja plantor eller skörd (grönsaker eller blommor) kommer du snart märka hur viktigt det är att ha bra fröer. Det kostar alldeles för mycket i svinn för arbete och produkter att inte ha bra grobarhet på fröerna.

Det finns också en psykologisk aspekt av det här, och det ser jag inte bara hos mig själv utan också hos många andra odlare. "Vad jag är dålig på att odla" tänker man när det inte gror. "Nä, det är ingen idé att jag sår det här igen, det kommer ändå inte bli något." Det försämrar motivationen helt enkelt. Och det är så synd!

 

Läs mer: Import av fröer och växter från utlandet - så funkar det

 

Fyra saker att göra annorlunda

1. Kasta omedelbart fröer som du ser gror dåligt, glest och ojämnt i tid.

2. Försök i rimlig tid att så de fröer som finns kvar i fröpåsar - använd det du köpt.

3. Köp nya fröer.

4. Förbättra förvaringen om du kan.

 

Den sista punkten vill jag säga något om. Många av oss som odlar har begränsad tid, ork, plats. Att ha fröerna väl sorterade, buntade, prydligt ordnade i perfekt temperatur för att främja grobarheten kan vara svårt att få till för vissa av oss. Jag tror det är ofrånkomligt att vi får slattar kvar i fröpåsar som drar iväg och blir gamla. För min del tänker jag att det är en fin gest mot mig själv att acceptera det jag inte mäktar med och inte banna mig för mycket. Försöka göra lite bättre när jag kan. Inte sluta odla för att jag har dåligt samvete över att slattar blir kvar som förlorar grobarhet. Men jag måste köpa fler nya fröer!

 

Jättefin grobarhet på de fräscha fröerna som inte legat i samlingen så länge. Nästan varje frö har grott!

 

Salladskål med nya och gamla fröer

För cirka en vecka sedan sådde jag ett pluggbrätte med salladskål. Brättet består av 15 rader med små celler, 10 stycken i varje rad - totalt 150 celler.

Sorterna jag sått är:

'Chirimen Hakusai' - underbar salladskål med öppet växtsätt, sluter sig ej - sista försäljningsdag december 2019 (alltså packad typ december 2017)

'Pai Tsai' - fin upprätt salladskål med öppet växtsätt, sluter sig ej - sista försäljningsdag december 2019 (alltså packad typ december 2017)

'Golden Beauty' - ljuvlig vaniljgul salladskål - sista försäljningsdag december 2023 (alltså packad typ december 2021)

'Forco' - ganska stor fast salladskål som växer mycket bra i vårt klimat - sista försäljningsdag september 2024 (alltså packad typ september 2022)

'One Kilo SB' - mindre salladskål som är mycket god - helt nya fröer som leverades alldeles innan sådd, jag har dessvärre rivit bort datummärkningen

 

Läs mer: Odla magisk salladskål för höstskörd

 

Här är alla mina fröpåsar och datumen på dessa. 'One Kilo SB' närmast i bild är köpt för några veckor sedan, och har fräschast datum. Dock har jag rivit bort det...

 

Som du ser är resultatet otroligt tydligt. De äldsta fröerna har inte grott alls. Fröerna med bara några år på nacken har alla grott med nära 100% grobarhet. Gör det någon skillnad om fröerna jag sår är nya eller gamla. Ja! Och det här gäller inte bara salladskål. Jag har varit dumsnål och odlat alldeles för mycket gamla fröer i år. Det måste bli ändring på det inför nästa säsong.

 

Fröer som snabbt blir sämre

Vissa grönsaker har helt klart bättre förmåga att behålla bra grobarhet, medan andra förlorar den ganska snabbt. Utifrån min erfarenhet, från både den privata odlingen hemma och som yrkesodlare på en handelsträdgård, kan följande grönsaker gro dåligt om fröerna är gamla och har förvarats i rumstemperatur.

Helt körda efter ett eller två år efter inköp
lök - alla sorter
palsternacka
sallat

Sämre grobarhet efter några år efter inköp
kål - alla sorter
dill
paprika
chili
gurkväxter - alla sorter
selleri - alla sorter
fänkål

Om fröerna förvarats på en plats där det kan ha varit fuktigt är det stor risk att många andra fröer skadas också. Bönor, ärter, majs far till exempel illa om de skulle ligga på fuktig plats.

 

De gamla fröerna såddes med två-tre frön i varje plugg, men som du ser har inte ett enda av dessa grott. Totalt kanske nittio gamla fröer, fördelat på trettio pluggar. Och inte en enda växt.

 

Tips: Hör Skillnadens podd om fröer - med Michael och Veronica från Impecta

 

Varför skriver jag det här just nu? Många av oss inventerar fröförrådet nu och går igenom vad vi vill så som ett sista ryck inför hösten. Om du sår väldigt gamla fröer är det risk att resultatet blir därefter. Vill du ha en fin och välfylld odling kan det vara idé att pinna iväg och köpa dig ett gäng nya fröpåsar som har stor potential att gro bra.

Avslutningsvis vill jag också på förhand kommentera det jag tror kommer att dyka upp i kommentarsfälten, nämligen en och annan diss till fröföretagen och att dessa medvetet skulle fiffla med förvaring och sälja gamla fröer för att tjäna pengar etc.

Det skulle vara en synnerligen korkad affärsidé att sälja dåliga fröer, som stort skulle äventyra ett företags trovärdighet. Av alla de svenska fröföretag jag har kontakt med då och då genom mitt jobb skulle jag säga att medvetenheten och omsorgen om oss som odlar är mycket stor. Ingen vinner på att sälja dåliga fröer och vi som kunder kan lita på att fröföretagen gör sitt bästa för att ha bra kvalitet på grejerna. Skulle vi någon gång ha anledning att tro att vi skulle fått frö med dålig kvalitet eller fel sort eller vad som, så kommer det att mötas på bra sätt och med största intresse för att rätta till om något blivit fel.

Det var bara det.
/Sara Bäckmo

06. augusti 2025