Fyra sorters persikor
I min trädgård växer hela fyra olika sorters persikor. Magiskt! Jag har smakat alla sorter och förvånande nog är det en del skillnader, både i utseende och smak. Svårt att säga vilken som är bäst dock. Här är mina persikor.
Medan vintersådder och inomhussådder lunkar på, utan att särskilt mycket annat kan göras i en frusen och nu snötäckt vinterträdgård, passar jag på att skriva om något som många av er är nyfikna på - exotiska fruktträd. De flesta av mina exotiska träd och buskar växer i stora tunnelväxthuset. Jag började fylla på med läckerheter här efter ett inspirerande besök i Mandelmanns trädgårdar för några år sedan. Nu är varje kvadratcentimeter fylld och jag väntar på att träd och buskar ska växa till sig för att ge skörd.
I tunnelväxthuset finns bland annat olika slags kiwi, persimon, vindruvor, blåbär, björnbär, aprikos, nektarin, persika och fikon. Här tänkte jag kort berätta om de olika slags persikor jag odlar. I ett inlägg senare i veckan ska jag också visa mitt fikonträd som växer i tunnelväxthuset.
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.
Fyra sorter
Det första persikoträd jag planterade i trädgården är av sorten 'Riga'. Det planterades 2016 och står på friland i stora köksträdgården som en del i en bär- och frukt-häck. I tunnelväxthuset har jag planterat 'Frost', 'Ice Peach' och 'Rehaven'. Förra hösten (2018) råkade jag hitta ett litet ensamt exemplar av 'Ice Peach' till i fina butiken Klockaregårdens och köpte det till ett litet experiment. Trots att jag gissar att sorten inte alls är så härdigt har jag planterat det utomhus, intill en södervägg, för att se hur det klarar vintern. Totalt har jag alltså fem persikoträd. Ungarna och jag roar oss med jämna mellanrum räkna hur många frukter vi kan sikta på att få under ett år. Det blir roliga uträkningar och många dagdrömmar.
'Riga'
Växer på friland, fritt, utan skydd av söderväggar eller annat som dämpar vind och kyla. Växer i fri form och beskärs ej för att växa i form för spaljé eller liknande. Liten frukt (än så länge) med vackert skal som skiftar i rött och gult. Sött fruktkött. Mognar i augusti här i odlingzon 3 på friland.
Läs mer om 'Riga' här
'Frost'
Växer i tunnelväxthuset, planterades hösten 2017. Rejäl skörd med många frukter, små och mycket saftiga. Alla mognar inom loppet av några få sommarveckor, i juli-augusti, så det blir mycket att äta på kort tid. Mycket söt smak, nästan för söt när det gäller fullt mogna frukter.
Läs mer om 'Frost' här
'Ice Peach'
Det här trädet ger vita persikor. De har en ljust gulgrön färg i skalet och fruktköttet har ungefär samma färg. Smaken är absolut super-ljuvlig och skiljer sig en del från de två andra sorterna. Den är liksom ännu mer exotisk på något vis, samtidigt som jag upplever att den är friskare i smaken än 'Frost' och 'Riga'. Smaken är helt outstanding!De fullt mogna persikorna är saftiga, men det går att skörda dem i olika stadier, där de som skördas tidigare är krispigare. Hänger kvar längre på trädet. Barnens favorit!
Läs mer om 'Ice Peach' här
Mer om barnens favoriter bland frukt och bär i nya boken Odla med barn i Skillnadens Trädgård. Boken finns i butik i mars men kan förköpas redan nu i min webbutik. Titta här om du är nyfiken: Odla med barn.
'Redhaven'
Detta är persikosorten som ofta säljs i matbutiken, med stora frukter omslutna av vackert skal i djupt röd ton med skiftningar i guldgult. Mognade senast av sorterna i min trädgård. Smaken är helt fantastisk, mer fruktig än 'Ice Peach'. Nu har jag inte hunnit äta mer än två hemodlade frukter så jag har lite svårt att säga något säkert om smaken jämfört med övriga sorter, annat än att jag trooooor att det här den smakmässiga favoriten.
Jag är osäker på hur frukten hinner mogna en sommar som inte är onaturligt varm och lång, men det är absolut värt ett försök att prova sorten också i min odlingszon. Om trädet kan leverera bara några enstaka frukter så är de väl värda väntan. Otroligt goda!
Till mellanmål och marmelad
Sommaren 2018 fick vi okej skörd från träden i tunnelväxthuset, utom 'Redhaven' som bara gav två frukter. Det året var våren väldigt kall och sen och blomningen frös bort på friland. I tunnelväxthuset pollinerade jag friskt på träden och lyckades få, vad som nog kan beskrivas, som dignande skörd på vissa av dem.
De flesta frukter åt vi färska. Det var så underbart att kunna ge barnen hemodlade persikor! Dessutom i olika färger, hur lyxigt som helst.
Under sommaren när frukterna på 'Frost' mognade exakt samtidigt och började trilla av trädet i rasande takt gjorde jag en enkel marmelad för att rädda det som blivit skadat och stött. Jag skar helt enkelt frukten i mindre bitar, kokade med socker och hade i en skvätt citron. Det går inte att beskriva smaken! Får mig att längta efter stora skördar för att göra mer sylt, mos, saft och bakverk. Absolut ljuvligt!
Läs mer om mitt somriga tunnelväxthus här
Det är en sak som jag blivit mer medveten om ju längre jag odlat - hur mycket smaken skiljer sig mellan olika sorter av samma grönsak, frukt eller bär. Att upptäcka att det finns fyra fina sorters persikor och att alla är värda att odla för att de smakar annorlunda, ger skörd vid olika tidpunkter och kan odlas på olika växtplater är förbaskat kul!
Nu hoppas vi på en fin vår så att träden på friland får en chans att blomma. Och min gissning är att varje träd får minst tolv frukter var - vilket torde ge minst sextio frukter i sommar. Det ser vi fram emot!
/Sara Bäckmo