Funkar verkligen vintersådderna?
Det är så roligt att många vill prova att vinterså grönsaker och sommarblommor utomhus i små minidrivhus av plastbackar. Nu dyker frågorna upp - kommer det verkligen att fungera?
Precis som med allt annat när det gäller odling finns inga garantier alls för att det här verkligen fungerar till 100% - alltid. Men resultatet hos mig har varit så bra nästan jämt att jag tycker det är en tillräckligt bra metod. Så jag fortsätter att så på det här viset varje vinter. Våren är superhektiskt på många sätt och att beta av en del sådder genom att göra dem redan under vintern underlättar väldigt mycket.
I videon nedan visar jag ett jättesmart sätt att så på vintern, som särskilt passar dig som inte har tillgång till växthus. Så i plastbackar utomhus!
Låt fröerna bestämma
Rekommendationerna för frösådd är så många att det är svårt att hålla ordning på allt. Mycket handlar om att så grönsaker vid rätt tidpunkt och då används till exempel jordtemperaturen som riktmärke. Det är lätt att googla fram lämplig jordtemperatur för sådd av olika grönsaker för den som är nyfiken. För tidig sådd av en del grönsaker kan försämra grobarheten så mycket att fröerna blir odugliga. Andra fröer gror villigt riktigt tidigt men klarar kanske inte den kyliga luften eller ett väderomslag. Men väldigt många av de grönsaksfröer vi sår till våra köksträdgårdar är mycket tåliga och kan ligga i kall jord under lång tid innan de gror och med ett enkelt skydd klarar de en normal vår riktigt fint. De egenskaperna kan vi använda oss av när vi sår inför kommande säsong under höst och vinter.
Kallbänk, tunnelväxthus och plastback
Själv sår jag en hel del grönsaker ute i köksträdgården redan under höst och vinter (se Jag gör sen sådd av morot), mest i olika odlingslådor som skyddas med lock, i syfte att få en tidig skörd. Det gäller till exempel spenat, sallat, palsternacka, sommarmorot, dill, piplök, rucola, salladslök och persilja. Och i plastback, som jag visar ovan, sår jag ungefär samma slags grönsaker men också olika kålsorter. Dock sår jag inte rotsaker som morot och palsternacka eftersom de inte gillar att bli omplanterade. Och i tunnelväxthuset återkommer de här grönsakerna i sådder under vårvintern med. Genom att välja olika växtplatser, med olika förutsättningar, får jag skörd vid flera tidpunkter från tidig vår.
Vitsen med de här sådderna är att jag låter fröerna själva bestämma när det är dags att gro. Annars är det som sagt vanligast att man läser på fröpåsen vilka rekommendationerna är och följer dem, eventuellt håller koll på jordtemperaturen. Men fröerna är betydligt mer kompetenta än mig på det området och kan själva lista ut när det är dags. Många gånger är det mycket tidigare än jag kan gissa mig till, vilket är perfekt eftersom jag då kan få tidigare skörd. Allt detta under förutsättning att jag valt fröer som tål att ligga i kall jord, förstås.
Klarar sig plantorna?
Ofta gror vintersådderna i skyddade miljöer mycket tidigt, men inte alls inom det intervall som anges på fröpåsarna. Kål gror till exempel inom några dagar när det är lagom varmt, men i en vintersådd kan det ta månader innan något tittar upp.
Senare under våren är det varmt och mysigt i till exempel plastbackar och kallbänkar, även om temperaturen varierar beroende på väder och vind. Igår var till exempel utomhustemperaturen bara tre grader, medan temperaturen under dagen i en kallbänk med lock låg på femton när det var sol ute. Även om det blir kyligare under natten håller jorden kvar en del av värmen.
Det fina med att låta fröerna gro när de vill är att de anpassar sig fint till temperaturer och mängden ljus på ett helt annat sätt än de sådder vi driver upp inomhus. En kålplanta som stått i rumstemperatur under extraljus i några veckor nu i februari tycker att omställningen från inne till ute är mycket obehaglig, medan kålplantan som grott i en vintersådd i februari med all säkerhet gillar läget och stretar på. Den blir tålig och fin. Och tidig.
Därför är det bästa att helt enkelt låta plantorna vara när de gror tidigt i backen. Låt dem stå kvar och utvecklas i sin takt, men ge bästa möjliga förutsättningar förstås.
Vad kan gå fel?
Det är roligt att vinterså men det kräver också lite vana. Och den kommer ju genom erfarenheter. Därför är det viktigt att prova sig fram, våga experimentera. Och framför allt att inte se en misslyckad sådd som ett bevis för att hela metoden är kass. Jag har lärt mig massor genom olika försök och genom att anpassa metoden så att den funkar för mig.
Jag tycker att vintersådderna i back ute främst riskerar att misslyckas främst genom att bli för blöta, torra eller varma. Det försöker jag göra något åt genom att:
- sätta ventilationshålen i sidan av backen, istället för i locket. Då kan jag själv styra vattningen snarare än att regn eller smältvatten okontrollerat rinner ner på sådderna. Det är lätt att det blir dyblött i jorden och om den dessutom är lite frusen och dåligt dränerad dränks sådden.
- se till sådderna ofta för att avgöra om de behöver extra vatten. När vårsolen ligger på blir det lätt torrt och i ett nafs torkar de späda plantorna om jag inte passar dem.
- ställa backen på en ljus men halvskuggig plats. Då får plantorna det de behöver men skyddas från obarmhärtigt hård vårsol. Sätt en termometer i en av backarna första gångerna så får du en hint om hur varmt det faktiskt kan bli. Då vet du också på ett ungefär när du behöver göra fler ventilationshål eller glänta lite på locket för att bättra på luftombytet.
Förstås har jag också misslyckats eftersom jag sått fel typ av fröer. Det kan handla om fröer som inte gillar att stå i kall jord, grönsaker som inte pallar temperaturväxlingarna varken som späda plantor eller som ordentliga växter. Till exempel gillar inte bönor att ligga i kall jord och rädisor har jag inte fått bra resultat på heller när jag sått i riktigt kall jord. I tunnelväxthuset funkar dock rädisorna bra om de sås nu när jorden är tinad och stundom ganska varm.
Värt att betona är att det ju inte finns några garantier för att våra sommarsådder blir fina alla gånger. Likadant är det med vintersådderna. Jag tycker inte att någon av sådderna verkar gå åt pipan med större frekvens. Våga så och experimentera!
Extra snabb grodd i växthus
För den som är otålig och har bra utrymmen att förvara många plantor också tidigt under våren är ett tips att ställa in backarna med vintersådder i tunnelväxthus eller växthus. Där kan de gro extra snabbt och ge ännu tidigare plantor. Själv låter jag mina backar stå utomhus i år eftersom jag inte vill ha för mycket att skola om just när vi väntas få vår bebis. Senare under våren ska jag visa hur jag löser förvaring av alla plantor som vintersådderna ger, det finns bra sätt också för dig som saknar tunnelväxthus eller växthus.
/Sara Bäckmo