Stäng menyn

Frysa i glasburk

Kan man frysa mat i glasburkar? Javisst! Glasburkar passar utmärkt i frysen och är ett fint sätt att frysa mat och råvaror i behändiga portionsförpackningar - utan plast. Så här gör jag.

Det är praktiskt och fint att frysa i glasburkar. Ett bra sätt att få användning för sparade burkar och minska användningen av plast.

 

När trädgården dignar av skörd är det praktiskt att langa in så mycket som möjligt i frysen. Jag använder en hel del glasburkar när jag fryser mat. Glas håller matens doft på plats i burken bättre än i en plastburk, tycker jag. Dessutom är det fiffigt att kunna frysa in i en fin glasburk och ta fram till bordet direkt när innehållet tinat, istället för att packa om till en annan burk. Dessutom uppskattar jag att inte behöva använda fullt så mycket påsar av plast, som är svårare att använda på nytt sedan.

Jag har fått flera frågor om hur jag fryser i glasburkar och tänkte kort visa. Hoppas det ger svar på dina frågor.

 

Tips: Köp växter från Skillnadens i min webbutik

 

Vilka burkar kan användas?

Allt typer av glasburkar kan användas; återbrukade burkar och nya burkar. Det viktiga är att det finns lock till och att burken är hel från början. Se till att burken är ren. Jag brukar dock inte sterilisera burkarna innan eller vara mer noga med rengöringen än att burk och lock diskats som vanligt.

När man ska frysa mat tycker jag det är perfekt att använda återbrukade burkar, uddagrejer som kan vara svåra att använda i andra sammanhang. Eftersom det inte ställs lika höga krav på lockens kvalitet när mat ska frysas, som det gör vid olika konservering, är det smart att spara en hög burkar just till att frysa i.

 

Jag fyller inte burkarna hela vägen upp utan lämna en liten bit som innehållet kan expandera i. Min aubergineröra består av aubergine, tomat, paprika, purjolök, vitlök och en del andra kryddor. Mycket gott!

 

Maten

Det du ska frysa ska inte vara varmt. Har du kokat något ska det först svalna, precis som när man fryser i andra typer av kärl.

För att spara plats i burken är det en god idé att dela i mindre bitar eller mixa innehållet om det passar.

Burkarna är bra att använda till rest-portioner. Bara att ta fram, tina och äta direkt ur burken om du valt en storlek som passar. Också här gäller att maten svalnat innan den stoppas i frysen. Det görs för att inte temperaturen ska höjas på livsmedlen som redan förvaras i frysen.

 

Läs mer: 8 sätt att frysa tomater

 

Gör så här

Fyll burken med innehåll, men lämna några centimeter upp till toppen av glasburken. Detta behövs för att innehållet ska kunna expandera när det fryser - utan att burken spricker av trycket från innehållet.

Jag brukar fylla burkarna och sedan frysa dem i några timmar utan lock eller med locket endast mycket löst fastskruvat på. Detta gör det möjligt för luft att pysa ut när innehållet expanderar, utan att burken spricker. När innehållet frusit kan locket sättas på mer omsorgsfullt.

Svårare än så är det inte.

Några favoriter att frysa i glasburkar är:

- aubergineröra som pålägg i små glasburkar
- fruktsåser i små glasburkar till dessert, glass och bakverk
- örter som dill, persilja, basilika, oregano
- svamp
- rester till lunch-matsäck
- mos, sylt, marmelad, saft
- buljong

 

Glasburkar tar en del plats i frysen, visst, men av andra praktiska skäl tycker jag om att använda dem. Till exempel fryser jag allra helst örter i glasburkar, eftersom de håller dofter på plats. En klassiker är annars att dill och andra blad med kraftig doft, släpper ifrån sig doft som liksom sätter sig i andra råvaror. Detta kan hända lätt när man fryser både i plastpåsar och plastburkar.

När glasburken ska användas är det bara att ta fram ur frysen och låta stå på diskbänken eller i kylen för att tina.

 

Läs mer: Frys mat i mjölkpaket

 

Burkarna ställs i frysen, ibland med ett lock eller en handduk liggandes över som litet skydd. När innehållet frusit några timmar senare sätter jag på lock ordentligt.

 

Här är samma typ av auberginröra - fast mixad - som frusits i praktiska portionsburkar. Burken kan tas fram och tinas i kylen och sedan ätas till frukost som pålägg på smörgås. Smart sätt att lagra utan att konservera på annat vis.

 

Undvik att

  • - ställa in varm mat i frysen
  • - fylla burkarna hela vägen upp med mat
  • - skruva på locket hårt från början

 

Burkarna jag använt i det här inlägget är så kallade Weck-burkar. Det är en kraftigare glasburk med tillhörande lock, ämnad för vattenbadskonservering. Vid det här tillfället gjorde jag en enorm laddning aubergine-röra till grytor, pålägg och varma mackor och valde att frysa detta i de mindre burkarna - lagom för en mindre måltid till min familj. Burkarna kan användas med provisoriska locka av plast och det är dessa jag använder på burkarna i frysen.

De mindre burkarna med brun röra är samma typ av aubergine-röra, fast mixad. Mitt favoritpålägg på nybakt bröd (gärna grillat) med lite smör/olja, färska grönsaker och örter. Mums!
/Sara Bäckmo

 

25. september 2024