Frysa brysselkål

Oavsett om du odlat din bryssekål själv eller hittat till bra pris i mataffären så kan du frysa och spara till senare. Så här kan du frysa brysselkål.

Rensade brysselkål i ljust grönt ligger i olika skålar och på brickor.

I lördags kväll rensade jag åtta liter brysselkål. Det tog två timmar. Mysig stund med bra podcasts som sällskap.

 

Flera grönsaker vi kan odla i trädgården är lätta, så till vida att de sköter sig själva under växtsäsongen och levererar stor skörd när den närmar sig sitt slut. Om du lyckas skydda brysselkål från angrepp av larver (till exempel genom att odla den under nät eller använda biologiska bekämpningsmedel) är chansen stor att du kan skörda en rejäl mängd brysselkål på senhösten.

 

Läs mer: Odla brysselkål

 

Brysselkål är lätt att frysa och hitta användning för i matlagningen. I många rätter kan du byta ut till exempel brytbönor och gröna ärter och använda brysselkål istället. Den kan också ersätta potatis som tillbehör till fisk, kött och vegetariska rätter. Se förslag på tillagning nedan.

 

Rensa brysselkål

Brysselkål är alltså ett pyttelitet kålhuvud som växer längs en stor stock. De bryts av försiktigt från stocken då de är lagom stora. Oftast är de yttre bladen på det lilla brysselkålshuvudet lite skadade och inte så fina. När du rensar brysselkålen är det lättast att använda en liten kniv och fingertopparna. Ta bort de skadade bladen så att huvudet ser fint ut. Det är lite pilligt, särskilt om skörden är stor. Om ett huvud har en skada på en liten del kan denna skäras bort och halva huvudet behållas.

 

Rensade brysselkål i ljust grönt ligger i olika skålar och på brickor.

Det är inte mycket blad på varje liten brysselkål som tas bort vid rensningen, men totalt är renset till komposten en luftig massa på nästan åtta liter! Kvar är läckert ljust gröna brysselkål med perfekt smak.

 

Förväll brysselkål

Innan du fryser är det bra att förvälla kålen. Då behåller den sitt utseende, smak och färg allra bäst. Koka upp en stor kastrull med vatten och salta. Lägg i brysselkålen när vattnet kokar rejält, lägg locket på och sätt timern på 2 minuter.

Efter kokningen hälls kålen i ett durkslag så att kokvattnet rinner av. Grönsaker som förvälls ska kylas ner så snabbt som möjligt efter kokningen, så att kokprocessen avstannar. Jag brukar ställa durkslaget i en stor rostfri bunke fylld med kallt vatten.

 

Frysa brysselkål

Låt brysselkålen rinna av ordentligt och lägg den sedan i stora fryspåsar. Det är lättast att styckfrysa brysselkål i påsar som inte är proppfulla. När kålen fryst kan man bara banka lite på påsen så faller kålen isär en och en. Lätt då att ta fram en lagom mängd när det är dags för matlagning.

 

Rensade brysselkål i ljust grönt ligger i olika skålar och på brickor.

Brysselkål kan ätas rå, godast då fint strimlad. Stora mängder bryssekål är lättast att lagra i frysen.

 

Brysselkål med mandel och honung

Det här är en god tillagning som är smarrig tillsammans med några skivor rostbiff och färska grönsaker till lunch.

  • Grovhacka mandel och rosta i torr stekpanna.
  • Dela de färska brysslarna i halvor och stek tillsammans med en finhackad schalottenlök i smör. Pannan ska inte vara för varm, de ska steka långsamt så de blir perfekt mjuka med en lite fastare kärna.
  • Lägg i rostad mandel, en klick honung och smaka av med salt.

 

Brysselkål behöver lång utvecklingstid för att hinna växa fram bra skörd på hösten. Glöm inte att så i tid på vintern eller våren!
/Sara Bäckmo

03. november 2019

Ett svar till “Frysa brysselkål”

  1. Lars Robert Persson skriver:

    Hej! Lasse från Örebro här. Har en fråga.Kan man återinfrysa TINAD(KRAVMÄRKT) brysselkål och sedan äta den utan att behöva sitta på toaletten i 1 vecka? Fick det lev.när jag best. från en gård i Skåne.Jag hade best. FRYST brysselkål! M.v.h.Lasse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *