Stäng menyn

Frågor och svar om odlade blåbär

När ska man beskära blåbär? Mina buskar ger ingenting - vad gör jag för fel? Kan man odla dem i kruka? Här svarar jag på flera av era frågor om odlade blåbär, så kallade amerikanska blåbär eller trädgårdsblåbär.

En skål med blåbär på en sten med mossa.

En skål med blåbär till frukost, direkt från trädgårdens långa häck av blåbärsbuskar.

 

Tack snälla ni för alla frågor och kommentarer om blåbär på Skillnadens Facebook-sida härom dagen! Mitt i snöovädret i januari kunde jag inte riktigt ana att just blåbär skulle väcka så stort intresse. Men det är jag såklart glad för.

Istället för att svara på varje enskild fråga i kommentarsfälten har jag gjort ett eget inlägg med frågor och svar. På så sätt ligger frågorna kvar på min blogg och kan komma till nytta när följare undrar över blåbär vid andra tillfällen.

 

Tips: Var med på något av mina föredrag om grönsaksodling 2025!

 

Kort kommentar till de många som tar sig tid att gång efter annan kommentera att odlade blåbär inte är "riktiga" blåbär och att de därmed är mycket sämre. Jag fortsätter förvånas över dessa kommentarer. "Skogsblåbär är mycket bättre!" "Amerikanska blåbär är inga riktiga blåbär!" "Plocka i skogen - det är bättre!" What??!! Att kommentera så är onödigt och okunnigt. Att dessutom påstå att den egna preferensen vad gäller smak och nytta skulle stå över andras är inte heller särskilt ödmjukt.

Vildväxande blåbär och amerikanska blåbär/trädgårdsblåbär hör till samma släkte av växter - Vaccinium - men de är två (eller tre) olika växter, som något smarthead gett samma namn. De vetenskapliga namnen skiljer sig:

Europeiskt (svenskt) blåbär - Vaccinium myrtillus
Amerikanska blåbär - Vaccinium corymbosum (eller Vaccinium angustifolium - kanadensiskt blåbär)

Vaccinium är ett släkte med flera hundra arter - alla individuella, och därmed olika - precis som blåbär och blåbär. Visste du förresten att det är det amerikanska blåbäret som heter blueberry på engelska, medan vårt europeiska blåbär heter bilberry? Men i Sverige har vi gett dem samma namn, det är lite konstigt.

 

Bortsett från att bären till viss del påminner om varandra utseendemässigt är det inte alls klokt att likställa dem. Det är olika bär. Att likställa vilda blåbär med odlade blåbär är lika irrelevant som att likställa blåbär och lingon (samma släkte - olika växter - olika bär) eller vinbär och krusbär (samma släkte - olika växter - olika bär) eller tomater och potatis (samma släkte - olika växter - olika grönsaker). Att säga att den ena växten är onödig och den andra superbra blir märkligt.

Det är såklart förvillande att båda bären heter blåbär, det ena med amerikanska eller trädgårds- som tillägg. Men se dessa som olika bär, med olika egenskaper. Det är som olika slags bär vi bedömer dem - både odlingsmässiga egenskaperna, de smakmässiga egenskaperna och de praktiska egenskaperna som bären för med sig.

Med det sagt, låt oss gå vidare till era frågor.

 

Läs mer: Blåbär - därför ska du odla dem!

 

Frågor och svar om blåbär

 

Karin: Hur beskär du blåbärsbuskar?
I början av säsongen, tidigt på våren, klipper eller sågar jag bort någon eller några av de grövsta och skruttigaste grenarna på plantan. Detta görs vid plantans bas, alltså vid marken, så att hela grenen tas bort. Plantan föryngras då på fint sätt och nya skott skjuter fram under säsongen. Jag är noga med att inte ta bort för många grenar samtidigt, utan beskära lite då och då snarare än att klippa ner hela plantan.

 

Annie: Det sägs att det behövs flera plantor för att få bär. Spelar det någon roll om fröerna är från samma planta eller behöver de vara från olika?
Det vet jag faktiskt inte. Och i min trädgård spelar det mindre roll, eftersom jag har så många olika sorter. Eftersom blåbär odlas bäst med minst två olika sorter i samma trädgård så blir fröerna en mix redan från början, kanske också blandade med sorter som finns på annan plats utanför din tomt. Mina fröplantor ger väldigt stor skörd!

 

Jessica: Mina buskar orkar knappt göra bär. Blir många blommor som sedan vissnar och dör. Mina buskar är 3-4 år gamla, det tar kanske lång tid innan det blir något?
Det tar lång tid för plantorna att etablera sig och bli stora nog att orka ge bär. När det är väl är dags att producera måste blåbärsplantorna ha mycket vatten. Utan vatten i marken vissnar blommor och kart snabbt. Täckodla blåbär med markduk och träflis eller bark, om de står på mycket solig plats och se gärna till att du har en bevattning att slå på då och då.

 

Ann-Marie: Jag har två blåbärsbuskar och de mognar sent på hösten. Den ena busken mognade inte alls utan bären frös. De står soligt. Kan jag göra något för att få dom att utvecklas och mogna tidigare?
Det finns olika sorter av blåbär, där vissa är tidiga och andra sena. Köp en buske till - en tidig sort. Blåbär ska planteras på solig plats, så det låter som om du gjort helt rätt. Vissa år blir blomningen senare om det varit en kall vår eller om annat spelar in, det är ganska klimatkänsliga växter på det viset. Glöm inte att vattna ordentligt på försommar och sommar så att bären kan utvecklas ordentligt!

 

Läs mer: Tips för att plantera blåbär i trädgården

 

Ali: Om man fryser blåär är de inte så roliga att äta sedan. Eller, fryser man på något speciellt sätt?
Odlade blåbär (amerikanska blåbär/trädgårdsblåbär) blir väldigt fina när de fryses. De har kraftigare skal än vilda blåbär och håller formen utmärkt. Jag brukar lägga de färska bären i en back eller i en stor påse och stoppa direkt i frysen. De blir inte alls geggiga eller ihoptryckta. Riktigt fina och användbara!

 

Solveig: Jag vill veta hur mycket näring som finns i amerikanska blåbär jämfört med vanliga skogsblåbär. Vilket bär är nyttigast?
Ja, det beror väl på hur vi graderar nytta? I vår familj är det alla gånger nyttigare med odlade blåbär, eftersom vi kan äta så mycket av dem. Att skogen eventuellt ger bär betyder noll, eftersom vi ändå inte kommer ut för att plocka dem. Livsmedelsverket har gjort jämförelse av blåbär och amerikanska blåbär. De är i mångt och mycket lika näringsrika, men amerikanska blåbär innehåller nästan dubbelt så mycket C-vitamin, mer vitamin E, tiamin, selen och sockerarter. Medan vilda blåbär innehåller mer K-vitamin. Det finns att läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida och jag ska gärna skriva mer om det framöver.

 

Agneta: Tycker du att blåbär är mer värda att odla än blåbärstry?
Vilken bra fråga. Svar ja! Det är helt enkelt så att i vår familj så äter vi alla med större lätthet mer blåbär än blåbärstry. Det är dessutom lättare att plocka blåbär, de mognar ojämnt under längre tid, och de har bättre hållbarhet än blåbärstry. De är också enklare att skörda då de är söta, vilket gör att vi äter mer av dem färska.

 

Jouanita: Jag lyckas inte något vidare med min buske. Kan det vara för att den är placerad i söderläge? Har köpt så jag har två olika buskar intill varandra men får ändå inga bär. Jag gödslar med rhododendron-gödsel.
Det tar lång tid för nya små blåbärsbuskar att etablera sig, ibland kan det dröja 4-5 år innan det blir någon skörd att tala om. Under den tiden ska buskarna helst inte störas. Det är viktigt att buskarna planteras i torv eller rhododendronjord. Jag själv gödslar mina buskar mycket mycket sällan. Mitt tips blir att dra ner på gödsling, vattna plantorna ordentligt och ge dem tid.

 

Helena: Vilken sort odlar du?
Jag har totalt drygt 40 plantor i mina trädgårdar och de är en mixa av riktigt många olika sorter, jag håller dessvärre inte reda på dem. Jag tycker alla jag planterat presterar jättefint - utom en. Det finns ett rosa blåbär - 'Pink Lemonade'. Jag har haft busken i kanske tio år och den växer extremt långsamt och har endast gett fem-sex bär på hela den här tiden. Den lär växa betydligt långsammare än blåa bär. Om jag skulle välja en sort att undvika så blir det den. 'Pink Lemonade' är också mycket dyrare än övriga blåbär.

 

Anna-Lisa: Kan man odla dem i kruka på balkongen?
Det finns sorter som sägs passa för krukodling, alltså lägre sorter som är mindre omfångsrika. Jag har provat odla några av dem i kruka, men jag är inte alls nöjd med resultatet. De utvecklas inte väl och ger inte bra skörd. Blåbär växer med ganska stora och väldigt ytliga rotsystem. Jag gissar att detta ställer till det i kruka. Kanske kan du prova med två sorter (det behövs flera buskar för att pollineringen ska bli bästa möjliga) och försöka plantera om dem i större krukor efter några år?

 

Joakim: Håller på med en bänk där jag ska ha ett antal blåbärsbuskar. Fyllt med löv i botten sen ska jag på med barkmull och solmull hade jag tänkt och blanda med matjord. Blir så dyrt om man ska köpa blåbärsjord eller rodedendronjord.
Jag tycker du ska tänka om, Joakim! Du har skickat en bild i kommentarerna på Facebook och det ser väldigt fint ut. Men, blåbär avskyr jord! När du gjort så fint jobb är det risk att blåbären kommer att dö sakta. Det går inte att fuska och sätta dem i jord, dessvärre. Mitt förslag är istället att du fyller hela bänken med billig jord, vilken typ är inte så viktigt bara den inte innehåller alldeles för mycket ogräs. Jag tror du siktat på att få plats med fyra-fem (?) buskar i din låda. Vid plantering gräver du ut en rejäl grop till varje buske och fyller hela gropen med en säck rhododendronjord eller ogödslad torv, sätt din buske där. Täck sedan hela ytan i lådan med träflis eller bark. Så har jag planterat alla mina buskar (utom de första där jag slarvade, och därmed kan säga till er andra - gör inte samma dumhet) och det funkar kanon.

 

Lycka till allihopa med era blåbär! Det är riktigt fina växter att odla i trädgården - uppskattade av både stora och små.
/Sara Bäckmo

08. januari 2025