Förvälla svamp - så gör man
Om du vill frysa svamp du plockat i skogen, eller odlat i trädgården, är det en god idé att förvälla svampen först. Då behålls smaken och konsistensen på bästa sätt. Så här gör du.

Ostronskivling är mild och god, med fin konsistens. Lätt att använda i matlagningen. Jag odlar min ostronskivling i växthus och på friland.
Redan mitt i sommaren finns svamp i skogen. Gratis mat! God och näringsrik. Och sedan i våras skördar jag regelbundet odlad svamp i trädgården med. Det är ett fint tillskott på tallriken och en väldigt god ingrediens att kombinera med mina odlade grönsaker.
När svampen börjar växa på allvar brukar jag skörda och frysa in. Då är det smart att först förvälla svampen, för att koka bort en del vatten och få en råvara som smakar bättre när den tinat och dessutom håller längre. Jag förväller all svamp som jag ska frysa.
Tips: Köp sättvitlök från Skillnadens - levereras hösten 2025

Svampen har rensats och delats i mindre bitar. Fräsch ostronskivling från trädgården kan ibland förvaras flera dagar i en papperspåse.
Rensa först
Svamp direkt från skogen måste rensas direkt efter skörd. Garanterat finns insekter på/i svampen som vi vill ta bort innan tillagning, så att inte angrepp sprids och svampen förstörs. Det gäller också odlad svamp. Om svamp blir liggandes i kylen för länge blir den ofta uppäten inifrån. Min erfarenhet är att svamp som odlas hemma drabbas mindre av angrepp, särskilt väldigt tidigt på säsongen.
Innan du ska förvälla svampen är det därför viktigt att rensa. Borsta bort skräp från svampen och skär bort skadade delar. Dela eventuellt svampen i mindre bitar, genom att använda kniv eller genom att dra isär svampen.
I nödfall kan du skölja svampen. Det står överallt att man inte ska skölja svamp, men det är ju en ganska knasig info. Svamp ute i naturen tål väta fint. Och om svampen ändå ska förvällas blir det ju blöt oavsett. Skölj om du tycker det behövs.
Läs mer: Odla ostronskivling hemma i pallkrage
Förväll i kastrull eller stekpanna
Om jag ska frysa in en rejäl mängd svamp förväller jag enklast i en vid kastrull. Svampen läggs i kastrullen, hel eller i bitar, och en liten bottenskyla vatten (alltså precis bara så det täcker botten på kastrullen) hälls i. Detta är för att svampen inte ska hinna bränna fast medan kastrullen värms upp.
Värm upp plattan och sänk värmen innan det hinner bli för varmt. Låt svampen sjuda och rör om då och då.
När svampen blir varm släpper den vatten. Och svamp innehåller ganska mycket vatten.
Låt vattnet koka/sjuda ur svampen och koka in. Puttra tills det mesta av vattnet försvunnit. Häll av det sista om det blivit väldigt mycket vätska och låt svampen rinna av i ett durkslag eller lägg direkt i en skål/burk.


Svampen förlorar i volym väldigt snabbt när den förvälls och det blir bara lite i botten av kastrullen kvar.
Salt
Det går bra att förvälla svamp utan att salta. Jag föredrar att göra så. Beroende på vad jag ska använda svampen till senare tycker jag det är bättre att salta när svampen ska tillagas.
Om du vill kan du tillsätta salt redan när svampen förvälls. Det är svårt att säga hur mycket. Ta en nypa.
Salt hjälper till att dra ur vätska ur råvaror, men tro mig - svamp släpper sin vätska vid förvällning ändå.
Läs mer: Hur mycket svamp blir det när man odlar hemma i trädgården?
När svampen är förvälld kan du antingen fortsätta tillaga den eller frysa den. Hållbarheten blir fin i frysen och både smak och konsistens blir bra när svampen tinat. På så sätt kan sommarens, eller höstens, skörd sparas länge.
I min trädgård skördar jag just nu ostronskivling och jätteskivling. Härom dagen skördade jag aspsopp och kantareller i skogen. Jätteroligt att svampen växer så fint nu när det är en ganska fuktig sommar!
Produkter till svampodling
Här är alla saker jag använt till mina första odlingar av svamp i min trädgård. Jag har handlat mina grejer hos Svamphuset och du kan kika på prylarna genom länkarna här:
OSTRONSKIVLING MYCEL 1000 G
JÄTTEKRAGSKIVLING MYCEL 1000 G
STOLT FJÄLLSKIVLING MYCEL 1000 G
HALMPELLETS
EKPELLETS
ALSPÅN
Om du vill köpa färdiga kit, där allt som behövs för respektive svamp-sort ingår, hittar du det här:
OSTRONSKIVLING KIT FÖR TRÄDGÅRDSODLING
JÄTTEKRAGSKIVLING KIT FÖR TRÄDGÅRDSODLING
STOLT FJÄLLSKIVLING KIT FÖR TRÄDGÅRDSODLING
Tänk på att vissa av pellets- och spånprodukterna kan gå att hitta i vanliga detaljhandeln, till exempel i djurbutiker. Det kan gå att spara några kronor genom att handla där. Å andra sidan är det smidigt att kunna klicka hem allt som behövs i ett enda köp utan att behöva åka runt och leta efter grejerna.
Tilläggas bör att jag har köpt alla produkter till den är odlingen, jag använder ej gratisprodukter. Däremot har jag ett samarbete med Svamphuset kring länkar. Hoppas du uppskattar att få tips!
/Sara Bäckmo
05. juli 2025