Förodla majrovorna innan utplantering

När 49 majrovor är skördeklara ungefär samtidigt gäller det att vara påhittig. En stor del av det äter vi färska.

Majrovor, skördade 28 april 2014 i Skillnadens Trädgård.

Efter en dos tjat från grabbarna har vi skördat två riktigt efterlängtade saker till middagen - majrovor. Precis på gränsen till för små, antagligen just därför smakade de så gudomligt gott! Vi åt dem råa, skalade och skivade. Smaken är mild och aningen pepprig, mellanting mellan kålrot och rädisa.

Jag tycker att majrovor blir som finast under vår och höst. Under sommaren tenderar de att ta stryk och bli peppriga eller träiga om jag missar att vattna, men vid tidig och sen skörd löser naturen det av sig själv.

Majrovor är en typiskt bra grönsak att så i pluggbrätte inomhus och sätta ut då det finns plats. Jag sår i en sån variant som består av 49 små celler som vattnas underifrån. Eftersom majrovan tillhör kålfamiljen är det lätt hänt att bladen faller offer för diverse insekter, därför är det bra att skydda småplantorna med nät. Då de planterats ut brukar jag inte ha dem täckta. De blir skördeklara så fort att jag inte tycker de verkar lida stort av att bli naggade i kanten då de vuxit till sig lite.

Eftersom jag odlar i en växtföljd är jag noga med att sätta majrovan tillsammans med annan kål. Alternativt att odla den där jag är rätt säker på att annan kål inte kommer att växa närmsta åren. I varmbänken byts ju jord och gödsel ut varje år så där låter jag dem stå utan att bekymra mig.

De guldklimpar vi skördat idag såddes i varmbänken 1 mars. Det står två rader på tillväxt, blasten har redan vuxit sig så hög att jag inte längre kan ha lock på bänken. Nattetid är locket därför ersatt med fiberduk. Väntas minusgrader lägger jag locket på men ställer upp det ordentligt och täcker glipan med fiber, packar sedan in allt i filtar.

Majrovorna som står i varmbänken kommer vi att snaska i oss i rask takt, men de ska få stå till sig ca 2 veckor till för att bli lite större. Jag har en ny laddning i brätte på verandan som ska planteras ut om några veckor.

När 49 majrovor är skördeklara ungefär samtidigt gäller det att vara påhittig. En stor del av det äter vi färska, som jag beskrivit ovan. Jag river också gärna tillsammans med andra rotsaker och äter med lite olja och salt på. Att mjölksyra majrovor tillsammans med morötter är en riktig höjdare. Gott och dessutom ett utmärkt sätt att lagra rovorna. Då det är dags ska jag dela mitt recept.
/Sara Bäckmo

28. april 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *