Flytta inte ut purjolök i växthus
När det blir platsbrist inne är lätt hänt att önska alla växterna ut i växthuset. Glöm inte att vi bara är i mars! Det är kallt på nätterna och purjolök är en av växterna som inte ska utsättas för kyla.
Purjolök än av trädgårdens riktigt uppskattade löksorter. Jag vill alltid odla mycket. Den är extra användbar eftersom den kan stå i landet under så lång tid och tål de kalla dagarna på hösten. Om jag sköter mina kort rätt kan jag till och med övervintra dem och skörda både på vintern och våren. Att kunna producera färsk lök för ett helt år i den egna trädgården är förstås guld värt.
Förra året gick det dock inget vidare. Löken var kanonfin när den sattes ut och fick en bra start med både gödsel och vatten. Dessvärre odlade jag en hög ärt alldeles intill, som tappade fotfästet och dråsade ner över löken. Jag valde att satsa på ärten och det fick gå som det gick med löken. Den växte dåligt och blev tanig och dan.
I år hoppas jag på bättre storlek och fler purjolökar.
Läs mer: Tips för att så purjolök
Jag har fått många frågor som handlar om purjolök, och om det är okej att ställa ut löken i växthus i mars. Många odlare har, som väntat, drabbats av maximal platsbrist och vill göra något åt det genom att ställa ut plantor.
Gör det inte!!!
Purjolök är tvåårig
Så här är det med purjolök. Det är en tvåårig växt. Det betyder att löken växer upp och utvecklar en klassisk purjolök år ett. Efter en "vinter"=köldperiod går löken sedan i blom år två. Då utvecklas en hård och mycket lång blomstängel inuti löken och i toppen på den sitter en blomma.
När plantor, oavsett om de är mycket små eller stora, utsätts för växlande temperaturer aktiveras lökens "vinterläge". Purjolök är tålig och kan lätt klara en dipp i tunnelväxthus i mars, nemas problemas. Men själva löken har fortfarande fått signaler från omgivningen att det är en vinter som passerat. Den ställer in sig på att växa upp till hygglig storlek och därefter gå i blom.
Ni som har burit ut er lök redan, tycker förstås att löken ser ut att ha klarat temperaturomväxlingen fint. Det gör den! Problemet är att det inte syns på den att den bestämt sig för att blomma - i juni, eller tidigare än så. Det ser du först då. Och då kanske du också glömt bort att du medvetet utsatt löken för den där köldknäppen.
Alltså. Om du flyttar ut lök i växthus i mars, när vi fortfarande har minusgrader på nätterna och mycket varmt (i växthusen alltså) på dagarna - då riskerar purjolöken att gå i blom i sommar.
Hur gör man då?
Du ska ha löken inomhus tills dags- och nattemperaturen i växthuset är hyggligt vårlikt. Du måste odla på ett sätt så att du har plats för allt du drar upp inomhus. Om du inte kan sköta plantorna bra inne odlar du för mycket, eller har sått vid fel tid. Det låter hårt, men så är det ju! Det är ingen idé att börja odla massor inne om du inte kan sköta plantorna på bra sätt. Visst kan späd purjolök vara användbar innan den går i blom, men det är ju oftast inte för att skörda pekfingerstor purjolök som vi lägger tid och energi på att odla den.
Jag har precis planterat om min purjolök, som såddes i februari. Den har såtts i det som kallas för en pluggbox, med flera frön i varje cell.
När jag planterar om löken gör jag det i ett brätte med höga kanter, eller i en vanlig godislåda med hål i botten. Det ska vara ganska mycket jord i lådan. Jag trycker upp mina pluggar, gör ett hål i jorden med fingret och trycker ner löken djupt där. Lökarna planteras alltså i kluster och växer upp så. Det spar mycket plats, istället för att plantera lökarna en och en. När det är dags att plantera ut särar jag på plantorna.
Sorten jag odlar i år heter 'Musselburgh'. Den har jag odlat många gånger och gillar den kraftiga löken som håller sig länge.
Nu får löken växa vidare inomhus. Jag vattnar som vanligt, men spär då och då vattnet med lite kiss. Purjolök är en näringskrävande växt som behöver gödslas redan då plantorna växer inomhus.
Toppa purjolök
När plantorna börjar se lite kraftigare ut är det dags att toppa dem något. Jag vet odlare som inte alls toppar och får fina plantor ändå, men jag tycker de blir så kraftiga och bra när jag toppar att det brukar vara min strategi. Vanligtvis toppar jag all lök, som odlas från frö, två-tre gånger innan utplantering. Men än så länge är just mina lökplantor lite klena för det tycker jag. De behöver bli lite mer välvuxna innan det är dags.
Om du inte hunnit så purjolök än tycker jag att någon av de tidiga sommarsorterna är bäst att satsa på. De är inte lika lagringsdugliga som höstsorterna, men hinner ge stora lökar att skörda även om sådden blir lite sen. 'Atal' är en sort jag provat och som ger mycket fina lökar.
/Sara Bäckmo