Stäng menyn

Toppa dina blomplantor

Har du provat att toppa dina sommarblommor? Det ska du göra med många blommor. Plantorna blir buskigare då och producerar fler blommor. Så här gör du.

Knippsa av rosenskäror

Den här långa rosenskäran borde ha toppats för länge sedan, men har en bra och synlig stjälk som passar perfekt att visa principen på. Foto: Ida Sjöö.

 

På våren har våra blomplantor förhoppningsvis vuxit till sig. Det har utvecklats bladpar längs stammen och i toppen av plantan bildas nya fina blad. Om det är första gången du odlar blommor gissar jag att du är glad som en lärka över höga plantor och drömmer om alla fina blommor de ska växa fram. Nu ska du få veta ett knep som du kommer att ha stor nytta av, men som kanske låter hur galet som helst. Du ska klippa av dina plantor!

Jo, det är sant. Det kallas för att toppa plantorna och det görs för att stimulera växten att producera fler sidoskott - med fler blommor.

 

Prenumerera på Skillnadens blommor till din mail - gratis!

 

I bladvecken på växten syns pyttesmå nya blad som tittar fram. Det är sidoskott som växten skjuter fram där bladen möter stjälken. Från dessa utvecklas nya blommor. Foto: Ida Sjöö.

Rosenskära ´Rubenza´

Så här höga brukar jag inte låta sommarblommor bli. Jag toppar dem så snart några bladpar bildats. Foto: Ida Sjöö.

Jag toppar mina växter två eller tre bladpar upp och klipper alltid precis ovanför ett bladpar. Foto: Ida Sjöö.

Rosenskära ´Rubenza´

Ser du de små nya sidoskotten som tittar fram? Foto: Ida Sjöö.

 

Ranglig rosenskära

För att göra det här blogginlägget har jag odlat upp några plantor av rosenskära väldigt tidigt på året. De såddes redan i januari och har med nöd och näppe klarat sig inomhus under knappa förhållanden. Det är svårt att odla rosenskära inomhus på vintern, de behöver extra ljus och lite lagom av allt möjligt. Bäst är att så dem senare under våren, då de kan växa i fönstret eller i växthus. Fler tips om rosenskära får du i länken nedan.

 

Läs mer: Odla rosenskära till snitt

 

Mina plantor har fått växa ostört och har utvecklats till en lång och ranglig huvudstam. Första gången man odlar känns det gött att ha en sån växt och man börjar ana att det så småningom ska utvecklas en blomma där i toppen. Grejen är bara att en sån här växt är klen och tanig. Det bildas en blomma i toppen, men sen tar det lång tid innan fler utvecklas och under den tiden ser plantan otroligt tråkig ut i landet. En kort pinne liksom, inget mer.

När jag odlar rosenskära och andra sommarblommor låter jag dem växa rakt upp tills det bildats några bladpar. Sen kapar jag plantan precis över andra eller tredje bladparet.

 

Rosenskäran ´Rubenza´i flera storlekar

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

 

Främjar sidoskott

När vi tar bort toppen på en planta är det som om vi säger till den: "Hörru, nu vill jag inte att du växer rakt upp längre. Lägg din energi på att bilda nya skott istället!" När plantan inte längre kan växa rakt upp, sätter den igång med att utveckla skott som växer fram i bladvecken eller vid plantans bas.

På så sätt bildas en massa nya skott, vilket ger en buskigare planta. Om detta görs redan när växten är ganska liten, hinner den producera flera nya sidoskott innan växten planteras ut. Alltså är växten redan buskig och fin när den sätts ut i landet och när den etablerat sig kommer många, många blommor växa fram från alla sidoskott. Istället för en enda blomma i toppen på plantan. Smart va!

 

Blommor att toppa

Det finns många sommarblommor som brukar toppas för att få ett buskigare växtsätt och senare fler blommor från varje planta. Här är några vanliga som är lätta att börja med.

 

 

Om du inte toppar

Det är förstås inte lag på att toppa sommarblommor, men om du låter bli att toppa växter kan du snabbt märka att vissa kommer att bli ganska fula i landet. Sommarblommors enda syfte i sig självt är att blomma och bilda frö. När det är gjort är uppgiften för året avklarad och växten kommer så småningom att vissna. Om du toppar plantan och skapar möjligheter till många blommor att växa fram, kan du skörda många blommor och fördröja att växten fullgör sitt syfte med att producera frö. Då får du buskig och fin planta som håller igång blomningen under en lång säsong.

 

Toppa rosenskära

Fram med sekatören! På den här växten kan jag förvänta mig fyra nya sidoskott. Om dessa toppas växer ytterligare sidoskott fram - vilket ger en väldig massa skott som producerar blommor. Det blir fint! Foto: Ida Sjöö.

Toppa rosenskära

Det lilla skottet som klippts av kan användas till en stickling. Jag klipper av toppen med, för att främja nya skott, och tar bort bladen nederst på stjälken. Foto: Ida Sjöö.

Toppa rosenskära

Det är perfekt att sätta sticklingar i ytterkanten på krukan, där brukar de rota sig snabbt eftersom det är varmt och gott. Foto: Ida Sjöö.

 

Ta sticklingar

En del sommarblommor kan toppas och samtidigt ge växtmaterial till sticklingar. Det är så smart! Frösådd dahlia, jätteverbena och luktärter är exempel på detta. Klipp av den bortklippta växtdelen så att den slutar precis under ett bladpar. Ta försiktigt bort bladen på nedre delen av stjälken och sätt sticklingen i vatten eller i en kruka med jord. Några veckor senare har rötter bildats och plantan kan odlas vidare som en helt egen liten växt.

 

Läs mer: Odla jätte-eterneller till trädgård och snitt

 

Om du vill ha fler tips om att odla blommor i din trädgård så kan du prenumerera på min blomblogg till din mail. Det är gratis och du får endast mail när det finns nytt blogginlägg att läsa. Vanligtvis publicerar jag ett nytt inlägg varje vecka, så du blir inte överhopad med mail. Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration. Använd länken här för att ange din mailadress.

Hoppas du vågar sätta saxen i dina växter i vår! Jag älskar att knipsa de små plantorna - eftersom jag vet att de ska blomma så fint sedan.

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

 

27. mars 2021