Skördeknep för tulpaner
Tulpaner har overkligt lång hållbarhet efter att de skördats. Det kan vara bra att känna till när våren står för dörren och hundratals tulpaner är på väg att slå ut samtidigt. Läs tips om hur du förvarar skördade tulpaner.
Den här vintern har jag lärt mig otroligt mycket om tulpaner. Om att odla, skörda och njuta. Gissningsvis ligger en ocean av kunskap fortfarande framför mig, det är spännande! Jag är glad över en helt ny växt i bekantskapskretsen. Innan har jag bara pliktskyldigt satt en och annan tulpan i trädgården, nu vill jag maxa också den här delen av odlingen. Min främsta inspiratör på området är Anna-Stina Gustavsson, som driver Kalvsviks handelsträdgård. Hon har lärt mig ett kanonknep som jag kommer att ha stor nytta av den här våren och det ska jag berätta om i det här inlägget. Viktigt att säga redan här att jag inte kan ta åt mig äran av att ha gjort något av allt fantastiskt förarbete med odlingen av alla tulpaner du ser i det här inlägget. Jag bara skördar. Och råkar ha en fotograf som ville följa med och fota i veckan...
Innan jag berättar om det tipsar jag om att du kan prenumerera på mina blommig blogginlägg till din mail. Eftersom jag endast skriver om blommor någon gång per vecka kan det vara fiffigt att skriva upp sig på min mail-lista. Då får du en notis till din mail när det finns nytt att läsa. Använd länken nedan för att skriva upp din e-postadress.
Prenumerera på Skillnadens blommor till din mail
I mina trädgårdar satte jag i höstas drygt 1000 tulpaner. Jag tänkte att; om man vill lära sig nåt får man liksom testa. Så jag köpte lite lökar och har satt i en bädd tunnelväxthuset, i krukor i vanligt växthus och i bäddar på friland. De pressar sig upp ur jorden på alla platser nu och det slog mig för en tid sedan att det nog blir bråda dagar med att plocka, om jag vill använda dem i buketter. Och det vill jag ju. Efter att ha följt tulpanerna på handelsträdgården under vintern har jag fått tips om hur jag kan göra vid skörden, för att inte behöva ta hand om exakt alla tulpaner på samma gång.
Läs mer: Torka tulpanblad till potpurri
Odlas som ettårig
Tulpaner som odlas till snitt är att betrakta som ettåriga. När tulpanen skördats kasseras löken. De flesta moderna sorter är inte starka nog att återkomma år efter år och ge blomning, och i princip inga lökar tål att skördas till snitt år efter år.
Om du skördar dina tulpaner i trädgården och vill prova att låta dem växa upp på nytt nästa år, ska du tänka på klippa tulpanen två-tre blad upp på stjälken. Det blir med andra ord en mycket kort stjälk. Bladverk och stjälk behöver släppa sin energi tillbaka till löken för att den ska orka växa fram ny blomma nästa säsong.
Tulpaner i snittodling måste ha långa stjälkar och kapas strax ovanför löken. Det finns alltså inget växtmaterial som ger energi tillbaka till löken och den åker därför på komposten.
Skördetips för tulpaner
I min trädgård ser jag fram emot ungefär tusen tulpaner som ska blomma under våren och hamna i vas. Jag odlar dem både på friland, i krukor i glasväxthuset och en stor bädd i tunnelväxthuset. Gissningsvis kommer många att blomma samtidigt. Hur gör jag då?
För bästa hållbarhet ska tulpanerna skördas precis då knoppen visar färg. Om de skördas för tidigt slår de inte ut på finaste sätt och om de skördas för sent blir hållbarheten sämre. Superknepet för att lagra tulpaner efter de skördats är det här:
FÖRVARA TULPANER
Skörda tulpanerna med lång stjälk och lägg i buntar. Vira några tidningspapper runt på enklaste sätt. Ställ tulpanerna i en hink eller vas utan vatten. De ska stå upprätt och ej ligga ner, eftersom stjälkarna då böjs uppåt. Förvara på kylskåpssval plats, de håller sig pigga i upp till en vecka på detta vis. Innan de sätts i vatten snittas änden på stjälken.
Lök-källare för drivning
På Kalvsviks handelsträdgård odlas tulpaner i en så kallad lökkällare. Tulpanerna sätts i en särskild lökmull i backar på hösten, täcks med sand och bärs sedan in i lök-källaren. I den mörka och svala kammaren etablerar de rötter och efter 6-8 veckor har de börjat titta upp ur sin lök-kokong.
Några veckor innan förväntad skörd plockas backarna fram i växthusvärme och ljus. Några veckor senare är det dags att skörda och då gås varje back igenom en gång om dagen. Alla tulpaner som utvecklat en knopp med lite färg i toppen snittas. Varje tulpanlök ger en tulpan att skörda. Nedan ser du bilder på hur det ser ut i lök-källaren där alla gårds-odlade tulpaner förvaras.
Hemma har mina tulpaner precis bara tittat upp. En dag på handelsträdgården får mig att längta ännu mer efter det som komma skall. Jag har ju glömt bort hur tulpanerna jag satt ser ut! De har olika färger och är dubbla och enkla och höga och långa. Orangea och rosa och röda och gula och vita. Helt ärligt har jag aldrig varit särskilt förtjust i tulpaner, men så har jag heller aldrig brytt mig om att odla särskilt många. Nu kan jag knappt vänta till jag får beställa ännu fler och utforska tulpaner för både odling, buketter och hänförd beundran.
ANNA-STINAS BLADKNEP
Vissa tulpanlökar sätter små sidolökar som utvecklar mini-tulpaner eller små knippen med blad. Knipsa av dessa och använd som utfyllnad i småbuketter med snödroppar, pärlhyacinter och andra lökväxter.
Kalvsviks handelsträdgård har ingen hemsida och finns inte på sociala medier. Du hittar telefonnummer på nätet om du vill beställa blommor och det går bra att besöka gården, som ligger i byn Kalvsvik, söder om Växjö. Handelsträdgården står på torget i Växjö onsdagar och lördagar, med egenodlade snittblommor och plantor.
Tack för att du läser min blogg Skillnadens blommor! Glöm inte att ange din e-postadress på min lista, så du får ett mail när jag publicerar nästa blogginlägg. Då slipper du kila in på bloggen och leta efter nytt hela tiden. Prenumerera på mina blogginlägg här. Det är gratis och du kan när som helst säga upp utskicken. Du får inga andra mail från Skillnadens blommor än just tips om blogginlägg.
Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö