Stäng menyn

Lär dig binda bukett

Det här kan vara det bästa du kan lära dig om blommor - bind din bukett i spiralform. Det blir snyggt och blommorna bildar fin form tillsammans.

Spiralbindning av bukett

I en bukett bunden som en spiral pekar stjälkarna åt ena hållet och själva blomman åt andra. På så sätt kan du få plats med massor av blommor som inte behöver knö ihop sig och tappa formen. Foto: Ida Sjöö.

 

När jag var barn jobbade jag extra hos Kurt och Birgitta på Styrsö handelsträdgård. Där sålde jag frukt, gjorde kransar och fick ibland sätta ihop blombuketter. Birgitta lärde mig att göra buketter i spiralform. Den kunskapen har jag inte använt på många år, men fräschat upp ordentligt under sommaren. Det har blivit många vackra buketter med blommor från min trädgård. Och vill du ha mitt bästa tips inför nästa säsong, så är det att öva på att binda i spiral. Det blir så mycket finare än att bara höfta ihop en bunt blommor på studs!

 

Läs mer: Tips för att odla rosenskära

 

Vad är spiralform?

Att binda i spiral innebär att stjälkarna i buketten läggs på ett sätt så att de ligger omlott, som en spiral. Motsatsen är till exempel en bunt, där blommorna mer eller mindre ställs med blomman upp och stjälken rakt ner.

När buketten byggs som en spiral är det lätt att använda många blommor utan att de trycks ihop och står så tätt att de skadar varandra.

I buketten jag ska göra här använder jag sommarrudbeckia 'Cherry Brandy', kvistar av rosenkvitten, aster 'Lady Coral Lavender' och amarant 'Garnet Red'.

 

Läs mer: Odla amarant

 

 

Binda bukett med snittblommor

Första steget när en bukett görs är att ta bort överflödiga blad. Jag tar bort nästan alla. Viktigast är att ta bort det som kan hamna under vatten i vasen, eftersom de riskerar att försämra vattnet. Foto: Ida Sjöö.

 

Amarant som snittblomma

Den rödbladiga amaranten har snygga blad, men jag tar bort alla utom toppen. Det är i första hand samlingen av knoppar jag vill visa i buketten. Foto: Ida Sjöö.

 

I en spiralformad bukett är det också lätt att flytta omkring blommor och lägga till stjälkar om det skulle behövas. Ibland är man ju inte helt nöjd med den första kombinationen och då kan en stjälk försiktigt lirkas upp och sättas på annan plats.

Eftersom det var flera år sedan jag gjorde buketter senast och har varit minst sagt ringrostig, bestämde jag mig under våren 2020 för att ge mig själv små uppgifter under mitt blomsterår. Allt för att lära mig göra buketter på fint sätt. Så här har jag gjort mina buketter.

 

 

Starta en bukett i spiral

Lägg först två stjälkar omlott och håll med tummen på ovansidan och pekfingret och långfingret på baksidan, runt punkten där stjälkarna möts. Lägg ytterligare en stjälk över de två.

 

Binda bukett med spiralbindning

Det är smidigt att förbereda blommorna du ska använda och lägga dem i högar för respektive sort. Då ser du vad du har att arbeta med. Foto: Ida Sjöö.

Bukettbindning i spiralform

Här är de första tre stjälkarna i min bukett. Det är aster, rudbeckia 'Cherry Brandy' och en kvist rosenkvitten. Foto: Ida Sjöö.

 

Nästa stjälk läggs nu med blomman till vänster och stjälken till höger och kläms fast mellan fingrarna. Buketten snurras och en ny blomma läggs på samma sätt, hela tiden med blomman åt samma håll och stjälken åt motsatt.

När (om) buketten blir så stor att den inte går att hålla med fingrarna enbart, flyttas den in i handen och omsluts av tummen och pekfingret.

Ett bra kom-i-håg är att buketten ofta blir ganska hård, blommorna sitter tajt mot varandra, när stjälkarna möts högt upp och du också håller högt upp. Om stjälkarna möts lite längre ner på buketten och du också håller längre ner, så blir buketten lösare i sammansättningen.

 

BUKETT-TESTET

Det ultimata testet för en lyckad spiralbukett är att se om den kan stå  – utan vas. Bind ihop buketten och klipp stjälkarna (helst något kortare mitt i). Försök ställa på underlag så att buketten står stadigt utan stöttning från vas.

 

Det finns fler sätt att binda i spiral och du kan utforska olika sätt för att se vad som passar dig. Grunden är dock starten med ett gäng stjälkar i olika riktning. Blommorna kan läggas åt annat håll än det jag beskriver, vilket kanske är lättare för en del. Andra som binder bukett gör grunden med ett fåtal stjälkar och sticker sedan enbart övriga blommor uppifrån och ner i den växande spiralen.

Det finns mycket att utforska och jag ser fram emot att fortsätta den upptäcksresan nästa år!

 

Bukettbindning i spiralform

En och en läggs stjälkarna till buketten, hela tiden med stjälken åt ena hållet och blomman åt andra. Växter med stadiga stjälkar är lättast att börja öva med. Foto: Ida Sjöö.

 

Bukettbindning i spiralform

Jag binder ett bastsnöre eller annan komposterbar stump runt mina buketter innan jag klipper stjälkarna. Foto: Ida Sjöö.

 

Bukettbindning i spiralform

Det känns fint att buketten enbart innehåller sådant som blir till ny jord i trädgården. Bastsnöre finns att köpa i vanliga trädgårdsbutiker. Foto: Ida Sjöö.

 

Klippa stjälkarna jämt i buketten

Med en vass sekatör klipps stjälkarna av. Om du ska ge bort buketten är det bättre att klippa lite längre stjälkar, eftersom du inte vet vilken vas buketten ska hamna i. Foto: Ida Sjöö.

 

Sammanfattning

  • - rensa stjälkarna från blad
  • - starta med tre stjälkar
  • - bygg vidare med stjälkar som läggs på
  • - nedre delen av stjälkarna pekar åt samma håll
  • - vrid buketten då du lagt på ny stjälk

 

Bukett med vinröda blommor

Buketten är klar! En fin liten puff till en vas på bra ställe. Foto: Ida Sjöö.

 

Så här såg min bukett ut när den var färdig. Jag ville göra en enkel bukett som bestod av bara ett fåtal växter; aster, rudbeckia, amarant och rosenkvitten. Själv tyckte jag det blev så läckert att rosenkvittenbladen var rödlätta i tonen och gifte sig fint med rudbeckian. Sorten heter 'Cherry Brandy' och är suveränt snygg med sin mörkt röda ton. Astern heter 'Lady Coral Lavender'.

Nedan kan du se en video där jag också visar hur jag gör en bukett i spiralform.

 

 

För att bli bra på att binda i spiral behöver du öva. Min gissning är att det alltid finns mer att lära… Det är inte fel att välja ett gäng blommor med kraftiga stjälkar och försöka trixa ihop dem till en bra spiral, utan att stirra sig blind på själva blommorna. Fokusera på stjälkarna.

När spiralen sitter kan du fundera på det i handens ovansida – blommorna. Låt vissa bilda en fin bas, låt andra sticka upp lite och kanske vissa vill lojt hänga och dingla över kanten.

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

26. december 2020