Stäng menyn

Odla rosenskära

Rosenskära är en både vacker och enkel sommarblomma att odla. De stora plantorna fyller ut i trädgårdslandet och ger fina blommor att njuta av.

Rosenskära som snittblomma

Ett stort knippe rosenskära har skördats och blir snart en bukett tillsammans med kvistar från rosenkvitten. Foto: Fotograf Ida Sjöö

 

Rosenskära var den första sommarblomman jag sådde till min nya köksträdgård 2011. Min mamma Ulla introducerade växten från första början, hon odlade dem både hemma och i kryddträdgårdarna hon skapat med vänner. Jag minns att hon fick hejda mig i sådden. Hon tyckte jag sådde för tidigt inomhus och påminde om att plantor lätt blir rangliga i varm inomhusmiljö där det saknas nog med ljus. Såklart hade hon rätt.

 

Läs mer: Blandad bukett med gul rosenskära

 

Rosenskäror i landet

Man får ju hjärtkramp när man ser de här vackra blommorna! Ser du också hur de skiljer sig i färg. Sorten heter 'Rubenza'. Nyligen utslagen är den djuprosa och äldre blommor är mer gammelrosa. Foto: Ida Sjöö.

 

Vad är rosenskära?

Rosenskära är en sommarblomma som odlas från frö. Den sås på våren och blommar på sommaren. På hösten vissnar växten ner och dör. Varje frö bildar en grenad växt, där olika sorter blir olika höga. På varje stjälk bildas många knoppar och senare blommor. Bladen är flikiga och påminner om dill. Varje planta kan bli ganska stor, det är med andra ord inte en växt som odlas tätt, tätt.

Det finns många olika sorter av rosenskära. En del blommar med enkla blommor och andra är mer fluffiga, med så kallade dubbla blommor. De finns i olika rosa nyanser, vita och ljusa. Vissa blommor är också flerfärgade.

Rosenskära heter cosmos på engelska om du vill söka efter inspiration eller fröer utomlands.

När du odlar rosenskära är det bra att tänka på att växten helst vill stå soligt, men fixar att växa i halvskugga med. Den växer fint i vanlig trädgårdsjord. Om du gödslar väldigt mycket är det risk att rosenskära bildar massor med blad, men inte så mycket knoppar och blommor.

 

Rosenskäror som snittblomma

Knoppar av rosenskära är mycket dekorativa. Foto: Ida Sjöö.

Växtmaterial som förberetts för bukett.

När blomman används till snitt tas de nedre bladen bort. Foto: Ida Sjöö.

Rosenskära med bladverk

Så här ser växten ut då den skördats. Sidoskott och blad tas bort. Foto: Ida Sjöö.

Vackra illrosa blommor bakom sjok av oskarpa blad.

Rosenskäror i massor från min Skillnadens Trädgård. Foto: Sara Bäckmo.

 

BLOMMA BLAD KNOPP

Det finns flera delar av rosenskära som är vackra i olika sammanhang. I grönsakslandet gillar jag i huvudsak blommorna, men också det dill-lika bladverket och de gulliga knopparna är fina i buketter.

 

Rosenskära i trädgården

Rosenskära är inte bland de lättaste och snabbaste att skörda. Men det är värt pillet, för de är makalöst vackra också i bukett. Foto: Ida Sjöö.

 

Rosenskära som snittblomma

Lycka är att ha massor av rosenskära en sommardag. De är lika vackra i landet, som skördade till en bukett och senare i buketten. Foto: Ida Sjöö.

 

I grönsakslandet

Rosenskära är en av de finaste sommarblommorna jag vet. Och om du bara har plats till ett fåtal blommor i din trädgård, tycker jag att rosenskära ska vara en av dem. Inte minst för att den är så väldigt vacker i landet och blir ett oerhört klädsamt sällskap till i princip allt annat du kan odla.

Vanligtvis är växten ganska hög, den blir omfångsrik och fyller ut bra. Du kan odla den tillsammans med rejäla grönsaker som inte tyngs ner eller kvävs av rosenskäran. Majs, höga bönor och grönkål/svartkål är några exempel.

 

I buketter och arrangemang

Rosenskära har varit rolig att göra buketter av eftersom växten har så många delar att använda. Knoppar, blommor, blad. Till och med fröställningarna från överblommad rosenskära blir fin i vissa sammanhang. Blommorna är lite knöliga att skörda, jämfört med andra som inte kräver omsorg med att välja rätt blommor och leta reda på bra stjälk till buketten. Men i gengäld är den så snygg. Jag har fram till nu odlat mest enkla sorter och tycker att de är så väldigt vackra. Inför 2021 har jag valt några dubbla sorter också.

Rosenskära har en gul mitt, vilket gör att blomman passar så fint till alla möjliga färger. En riktig karamell som blommar hela sommaren, ända fram till första frosten på hösten. Och ju mer du plockar desto mer växer fram. Glöm inte att toppa plantan när den är liten, så grenar den sig fint och ger ännu större skörd.

 

Växtmaterial som förberetts för bukett.

Rosenskäran har blomblad som nästan ser målade ut, som ett penseldrag på varje blad. Foto: Ida Sjöö.

 

Tips för att odla rosenskära

  • - kan vintersås i kall jord
  • - förså i växthus eller inne på våren för tidig blomning
  • - bredså för att få många plantor på liten yta
  • - så i pluggbrätten april-maj för plantor att sätta ut
  • - toppa efter några bladpar
  • - klipp av blommor som vissnat så blommar plantan längre

 

Läs mer: Så blommor på vintern - vintersådd

 

Rosenskära som häck

Den vaniljgula rosenskäran 'Xanthos' är lägre än många andra sorter, men stjälkarna räcker gott och väl till att sätta i vas. Foto: Ida Sjöö.

 

Favoritsort: 'Rubenza'

I det här inlägget visar jag min favoritsort av rosenskära – ’Rubenza’. Det är en enkelblommig sort med intensiv rödrosa färg, som jag bara älskar. När blommorna är helt nyutslagna är kronbladen otroligt mörka och vackra, de passar så fint till nästan allt. Många av rosenskärorna är nästan överdådigt gulliga och fluffiga, men ’Rubenza’ är lite kaxig med sin nästan strama look och mörka färg på de enkla blommorna. När blommorna slagit ut helt börjar färgen blekna och det kan nästan se ut som om det ryms två sorter på en och samma planta.

 

 

2020 odlade jag ’Rubenza’ som en böljande rosa häck vid min lilla trädgård på berget i Kalvsvik. Det var ett nästan övermäktigt jobb att vid några väl valda tillfällen knipsa av de överblommade blommorna, som var väldigt, väldigt många många. Både jag och förbipasserande kunde njuta av blomstren långt in på hösten. Du kan se blommorna i videon ovan.

Glöm inte att ange din e-postadress på min lista, så du får ett mail när jag publicerar nästa blogginlägg. Jag uppdaterar min blomblogg en gång i veckan ungefär och det är fiffigt att få ett mail som påminnelse då. Så slipper du kila in på bloggen och leta efter nytt. Prenumerera på mina blogginlägg här. Det är gratis och du kan när som helst säga upp utskicken. Du får inga andra mail från Skillnadens blommor än just tips om blogginlägg.

Många tack för att du läser!

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

26. december 2020