Färgglad vinterplantering i tunnelväxthus
Den här planteringen är gjord lika mycket för ögat som för magen. Grönkål, purjo och bladgrönsaker, alla köldtåliga, för vinterskörd.
När jag odlade fram årets grönkål odlade jag massor av extra plantor. Dels för att jag visste att jag behöver ett överskott om sniglar eller larver decimerade skörden, men också för att jag ville göra en fin vinterplantering i tunnelväxthuset. Fram till nu har alla plantor stått på friland där de vuxit sig lagom stora i en helt underhållsfri bädd. Jag har varken gödslat eller vattnat så de är inte störst, bäst och vackrast, men fyller väl sin plats i trädgården.
Nu har jag grävt upp från friland både olika slags grönkål, purjolök och persilja. Och så har jag gjort en huller-om-buller-plantering i mittenbädden i tunneln. Här har jag haft varmbänkar i två år och den knappt tre meter långa bädden är sprängfylld med näringsrik mylla.
De olika slags kålsortena har jag inte hundra procent koll på dessvärre, etiketterna har fått fötter. Men den vackra kålen med lila bladnerver heter 'Midnight Sun' och den lägsta grönkålen heter 'Dwarf Green Curled". Den senare är en kanonbra sort att odla för övervintring. Det låga växtsättet gör den lätt att skydda från hungriga djur och eftersom plantan inte är så omfångsrik tycker jag att den står sig bättre mot angrepp av gråmögel. I planteringen växer också två sorters svartkål och purpurkål, samt 'Emerald Ice' som ger vit-gröna blad.
Utöver de större kål- och purjoplantorna har jag satt ut sensommarsådd sallat 'Little Gem' och vinterportulak som utfyllnad. Plantorna var verkligen yttepyttesmå vid planteringen. Men väl i näringsrik jord hittar de snart en växtrytm och blir snabbt större. Dessvärre hade mina frön av vintersallat och tatsoi-kåltagit slut, men förhoppningsvis kommer nya idag eller imorgon. Jag kommer att strö ut dessa mellan befintliga plantorna och hoppas på skörd under vintern eller början av våren. Både vintersallat och tatsoi-kål är bland det härdigaste som jag odlar bland bladgrönsaker.
En sak jag är mycket noga med nu på hösten är vattningen och då framförallt hur jag vattnar. I tunnelväxthuset riskerar det att bli fuktigt, så fuktigt att gråmögel drabbar växterna. Om jag vattnar med vattenslang blir det alldeles för blött på plantorna och då får möglet snabbt fäste. Istället vattnar jag med kanna, på jorden. Det är lite omständigare förstås, men i gengäld så behövs inte så mycket vatten vid den här tiden på året. Det är inte lika varmt ute och då blir temperaturen i tunneln inte heller så hög.
En annan viktig sak är att vara noga med att vädra. Jag håller gärna ena dörren öppen en decimeter eller två på hösten. För växternas överlevnad är det bättre att det är kyligt än fuktigt. Just idag blåser det dock så väldigt mycket att jag har bommat igen.
Den här planteringen kommer att stå orörd fram till dess de andra bladgrönsakerna dukar under, eller i alla fall så länge vi kan hålla oss. Ibland är det ju rent praktiskt lättare att ta med sig några blad här inne än att kånka iväg en ilsk ettåring ut i landet. Tanken är att växterna här ska stå sig längre än på friland och framförallt vara mer lättskördade när snön kommer. Eftersom växthuset inte är uppvärmt alls är det dock en kall växtplats under vintern, men det skyddade klimatet ger ändå växterna en oerhört dräglig tillvaro jämfört med utomhus.
/Sara Bäckmo