En väldigt höstig kurs
När vi lämnade Rinkaby Gård igår kväll sa Otto 8 år, som varit med hela kurshelgen: Om pannlampan är laddad, kan vi plantera nåt när vi kommer hem då?!?
Bra betyg för en kurs när odlarens son trots allt inte fått nog utan kan tänka sig att fortsätta trädgårdsarbeta när han kommer hem! Men så var det kvällsmat just precis och sen ville jag varva ner med en lång promenad. Glad hund, nice musik, kallt och blåsigt väder och en lycklig känsla av att vara ett med världen.
Tack alla härliga odlare som förgyllde min helg! Overkligt roligt att få tillbringa två dagar tillsammans med så många som delar samma passion. Eftersom det inte är så många i min omedelbara närhet som går igång på obegränsat med gödsel, fet jord och maskar och sånt där så är kurshelgerna en riktigt påfyllnad på den sociala delen av odlingskontot.
Detta var den tredje odlingskursen som jag anordnat tillsammans med Rinkaby Gård. I våras gjorde vi två kurser och nu sista helgen i oktober hölls den tredje. Vi skrattar fortfarande åt att jag var lite nervös inför släppet av de allra första platserna i december förra året. Skulle någon vilja komma på kurs? Alla tillfällena har bokats inom ett par dygn och efterfrågan är långt mycket större än vi kan möta. Det är så himla roligt!
Kursen hålls under två heldagar på Rinkaby Gård, som ligger ungefär 30 minuter med bil från min trädgård. Dagarna varvas med inomhuspass, där jag på olika teman berättar hur jag odlar och byggt upp min egen odling, och utomhuspass där vi skapar en ny odling från grunden; en jättestor köksträdgård som gården ska använda för att odla mat till sin verksamhet.
Den nya köksträdgården är närmare 400 kvadratmeter stor och fördelad på 21 bäddar i varierade ytor. De flesta bäddar är skapade direkt i jorden, men vi har också byggt upp en bänkodling med sexton pallkragar. Bänkodlingen ska vi använda främst för att odla tidiga bladgrönsaker. Vi ska ordna lock till alla pallkragar, det kommer att skapa varmt och skyddat läge till tidiga blad och kryddor.
Utöver att odla, gräva och prata om odling i två dagar har vi också ätit massor av fantastisk god mat. Ett av våra önskemål om den här helgen har varit att vi ska ha gott om tid att prata och umgås, och det gör man ju så fint till bra mat. Rinkaby Gård har ett fint restaurangkök och en verksamhet som levererar kanonfin mat. Den här helgen blev det helvegetariskt, bland annat med grönsaker från den egna trädgården. Lyxigt.
Ett stort och innerligt tack till alla som deltagit i kursen! Jag har haft jätteroligt. Och precis som er känner jag en jättelängtan efter att gå hem och odla efter det här. Fantastiskt kul att få dela min passion för odling tillsammans med er!
Och till dig som vill gå på en av vårens kurser, så kommer platserna att släppas i början av december. Första tjing får ni som prenumererar på Saras trädgårdsbrev. Anmäl dig gärna här om du inte prenumererar än: Saras trädgårdsbrev. (Om du anmält dig men inte fått brevet är det mest sannolikt att breven hamnat i din skräpmail, alternativt att mailen sorterats in mappar som heter till exempel "Socialt", "Kampanjer" eller liknande. Kika gärna där!)
Tipsar också om att Rinkaby Gård kommer att anställa en person på deltid som bland annat kommer att arbeta vidare med trädgården. Om du eller någon du känner skulle vara intresserad får du gärna skicka en rad till Majja på Rinkaby Gård via deras Facebook för att få mer information.
/Sara Bäckmo
30. oktober 2017