Stäng menyn

En lördag på mässan

Bär i sikte! Efter podderi och boksignering packade jag kassarna med bärbuskar och oliver. Och några praliner till kvällsjobb på hotellrummet.

Det blev ändrade planer för resan till Nordiska Trädgårdar det här året med. Attacken i Stockholm gjorde att det var en dålig idé att sätta sig på kvällståget mot mässan i fredags. Så jag bilade upp med start klockan fem lördag morgon. Det blev en härlig, men lång dag på mässan med ganska tung huvud fram på kvällen.

 

Podd på scen
Egentligen känns det inte som om jag sett så mycket av mässan under lördagen eftersom jag mest gjort något slags jobb. Poddinspelning av Två odlare emellan på scen tillsammans med Johannes Wätterbäck/Farbror Grön vid lunchtid, därefter fotografering (Theres Lundén har tagit bilden överst i inlägget) två boksigneringar och lite planeringstid. Idag söndag ska jag glida omkring lite mer och kika.

 

 

Ännu mera bär
Det jag haft siktet inställt på för det här året har varit bärbuskar. Blomqvist plantskola från Finland har ett jättefint utbud av spännande sorter och en stor del av dem går att köpa på mässan. Jag har flera av deras sorter sedan tidigare, men eftersom den ätliga delen av trädgården utökats (och blir större och större för varje år som går vad det verkar) tänker jag fortsätta plantera bär och frukt. Läs inägget Mer bär till Bäckmos för en överblick över vilka bär och frukter som finns i vår trädgård.

 

En plantetikett till vit körsbärsbuske.

Äntligen får jag plantera en buske vita körsbär i trädgården. Barnen kommer att älska dem!

 

Först och främst har jag köpt det vita busk-körsbäret 'Snövit' som jag kikat på i två år. Jag har två buskkörsbär sedan tidigare. Den vita sorten är kul eftersom körsbären sitter direkt på grenarna, utan liten stjälk. Dessutom gör den vita färgen att bären inte är så begärliga för fåglarna. Jag kunde inte heller motstå det röda busk-körsbäret 'Carmine Jewel'.

Busk-körsbär blir cirka 2 meter höga och växer som en buske, snarare än träd. Perfekt för en blandad bärplantering och jag gissar att bären är mycket plockvänliga för barnen, i lagom höjd. Sedan tidigare har jag sorterna 'Lettisk låg' och chokladkörsbär.

 

Plantor som står i en papperkasse.

Sorten 'Jugana' ger riktiga jättebär, 'Strezhevchanka' ger mycket stor skörd (ca 5 kg/buske) och 'Docz Velikan' var smakfavoriten. Det tar några år innan skörden kommer igång, ser fram emot skörden!

 

Vackra vita blommor på kala grenar.

Tidigt i april blommar blåbärstry, för att sedan ge skörd med början i juni.

 

Sedan plockade jag på mig några ytterligare buskar bärtry/blåbärstry. Ett tips till dig som känner dig lite vilsen bland alla sorter är att helt enkelt be personalen om hjälp att välja. Eftersom jag har fyra olika sorter sedan tidigare fick jag hjälp att välja sorterna med störst bär, störst skörd och plantskoleägaren Leif Blomqvist smakfavorit. Kolla gärna klippet nedan om hur jag förökar blåbästry enkelt med sticklingar.

 

 

Eftersom det brukar vara ganska utplockat i sortimentet på söndagen tänkte jag att det var lika bra att plocka på mig idag. Så jag slog till på en kopparhäggmispel också. Och sen hade jag plats för en kruka till och bad en tjej i personalen om hjälp att välja en oumbärlig bärbuske. Eftersom jag har i princip alla bärbuskar sedan tidigare enades vi om att en grön vinbär kommer att göra barnen glada, så det blev en sådan med. Och varsin lågväxt kruk-hallon till barnen.

 

Små tomatplantor i kruka.

Kulturarvsorter av tomat, bland annat från USA. Den lilla gula tomaten 'Coyote' sägs motsvara 'Sungold' i smak, men går att föröka med frö eftersom den inte är en F1-hybrid. Kul!

 

Ja, och så har jag med mig fem små tomatplantor också. Kulturarvsorter som Gjordnära Tunnelväxthus sett till att odla upp och har till försäljning i sin monter. Ska bli spännande att se hur de klarar sig undan potatisbladmöglet...

Idag söndag ska jag bara glida omkring och kolla på mässan. Vi spelar också in sista delen av nästa veckas poddavsnitt, på Scen Ätbart klockan 13.30. Kom gärna och lyssna då!
/Sara Bäckmo

09. april 2017