Odla tomater på friland
Måste man inte ha växthus för att odla tomat? Det är är en fråga som dyker upp nästan varje gång jag skriver något om tomater. Jag odlar de flesta plantor utomhus på friland och det går utmärkt.
Det är vedertaget på något sätt att tomater ska stå i växthus. Men nej, det behöver de inte. Visserligen finns sorter som sägs bäst lämpa sig för odling i växthus. Fröfirman Runåbergs skriver på sin hemsida om dyra F1-hybrider som är särskilt framtagna för växthusodling, men att det generellt sett är ganska flytande var gränserna går när det gäller många andra sorter. Det tycker jag är så bra skrivet.Det ger mig mod att bestämma själv och det tycker jag att du ska göra med.
Fördelar med friland
Jag är egentligen ingen fena på tomater, men jag odlar dem med precis den framgång jag behöver. Lättast är att odla utomhus tycker jag. Här sköter dig sig själva i täckodlingen och behöver inte lika mycket tillsyn och pyssel som i tunnelväxthuset. Där växer de rekordfort och behöver jämn vattning och gödsling, och uppbindning och tjuva sidoskott och allt sånt där som måste hinnas med. Det går lite sävligare på friland på något sätt. Och så gillar jag höjden som tomaterna tillför köksträdgården!
På friland vattnar jag inte så mycket som i tunnelväxthuset och tomaterna vänjer sig vid det. Inga problem. Täckodling är perfekt för att hålla jorden fuktigt och ger plantorna näring under hela säsongen. Dessutom kan jag samplantera tomaterna med annat vilket är perfekt för att använda odlingsytan maximalt.
Så här odlar jag tomater
- En sak jag är noga med är att inte så frilandstomaterna för tidigt. Anledningen till att jag har is i magen med sådden är att jag inte vill ha för stora och ohanterliga plantor.
- Så långt det går försöker jag att ha plantorna ståendes utomhus dagtid några veckor innan utplanteringen för att de ska vänja sig vid klimatet. Annars står de i tunnelväxthuset, kanske med fiberduk över sig. Är nätterna kring 7 grader eller så får de stå kvar ute.
- Utplanteringen görs från mitten av maj. Är det kyligt på natten lägger jag fiberduk över planteringen.
- När jag planterar sätter jag ner tomaten djupt i jorden. På så sätt blir plantan stadig och blomningen/första klasen hamnar inte så långt upp på plantan. Det ger en kompaktare planta.
- Som stöd använder jag pinnar som sätts ner intill plantan, alternativt en ställning av pinnar som byggs upp, där jag kan binda upp plantorna i trådar.
- Tomaterna är jag noga med att täckodla för att behålla fukt i jorden. Gräsklipp och ensilage tycker jag funkar fint, det ger näring under hela växtsäsongen.
- Jag är noga med att plocka bort blad längs stammen för att släppa in ljus till tomaterna. Då mognar de snabbare.
- De små sidoskotten, tjuvarna, plockar jag bort under hela säsongen så att plantan lägger kraften på att växa åt rätt håll.
- I augusti är jag hård och kapar stammen ovanför den största klasen längst upp på plantan. Då lägger plantan energi på att mogna fram frukterna istället för att växa uppåt.
Läs gärna: Min vattensnåla tomatplantering
Sämre skörd på friland?
Jag gissar att skörden blir något sämre på friland, om vi skulle jämföra resultat från en välfungerande växthusodling. Min växthusyta är ganska begränsad, jag får inte plats med så många plantor som jag skulle vilja. Men på friland har jag jättemycket plats. Här kan jag knö ner många, många fler plantor. Och om skörden blir lite sämre på varje enskild planta kompenseras det av att jag kan odla många fler tomater utomhus. Det här med att jag kan odla fler plantor utomhus är en riktigt stor fördel!
Mina tomater har de senaste åren drabbats hårt av potatisbladmögel, oavsett om de odlats i tunnelväxthus eller på friland. Ändå har vi kunnat fylla frysen med tomater som räcker långt in på våren. Så för mig betyder frilandsodlade tomater snarare mer skörd eftersom jag kan odla fler plantor.
Läs gärna: Ta sticklingar av tomat
Vilka sorter funkar?
På fröpåsarna står det uttryckligen att vissa sorter lämpar sig bäst för växthusodling och på ett fåtal påsar kan det stå något om frilandsodling med. Men det är sällsynt. De sorterna undviker jag till utomhusodlingen. Om en sort har extremt lång utvecklingstid ryker den med, eftersom jag bedömer att tomaten då får svårt att mogna.
Jag brukar inte vara så nogräknad med vilka sorter jag väljer. Jag odlar, precis som alla andra, alldeles för många olika sorter och har svårt att hålla ordning på detaljer vad gäller skörd och smak och hur plantorna vuxit. Får man ens skriva ett inlägg om frilandsodlade tomater då?
Några sorter utmärker sig förstås. 'Black Russian', 'Black Seaman' och 'Brandywhine' är tre bifftomater som gett värdefull skörd på friland. Sorter som ger små körsbärstomater brukar också ge fin och tidig skörd. Den lagringsdugliga 'Principe Borghese' har vuxit fint, liksom kulturavssorten 'Röd Blomme', busktomaterna 'Taxi' och 'Marmande'. 'Gardener's Delight' brukar vara en sort som många föreslår för frilandsodling, men den har jag inte provat själv.
Jag odlar alltså alla möjliga sorter på friland. För mig är det viktigaste inte att varje planta levererar rekordstor skörd. På det hela taget får vi så vi klarar oss. Och det är så roligt att kunna skörda olika sorters tomater, inte minst för barnen, och jämföra smak och färg och form. I år tycker vi till exempel att det ska bli roligt att se hur sorten 'Banana Legs' ser ut.
Läs gärna: Tomat och potatis i samma trädgård
Prova krukor utomhus
Om du känner dig lite orolig för att sätta ut tomater på friland kan du ju prova med bara några stycken i skyddat läge för att se hur det funkar. Eller sätta dem i kruka som du kan bära in i växthuset om du får ågren och ångrar att du misshandlade plantorna genom att låta dem stå ute? Jag kör alla varianter!
Hjälp mig att fylla på med förslag i kommentarsfältet över tomatsorter som du provat på friland! Berätta gärna något om de du tyckt bäst om och om du har sorter som absolut inte växt bra. Får vi ihop några förslag kan jag sätta ihop en lista med sort-tips.
/Sara Bäckmo
01. juni 2017