Stäng menyn

Det växer långsamt - Har du gödslat?

Hur ser man att växterna saknar näring? Jag tycker det är ganska enkelt och delar mina bästa tips här. Se bilder från en klen växtplats i min trädgård i år.

Det här kållandet ser kanske fint ut på håll, men när man går nära ser man att det inte vuxit alls så bra.

 

Flera odlare är frustrerade i år (2025) över att grönsaker och blommor utvecklas långsamt. Tomaterna är inte så höga och fina som vanligt, bönorna står och stampar och växer knappt alls, vad hände ens med löken och varför har inte gurkorna på friland tagit minsta lilla fart?

Lugn. Det kommer. Förra året var det likadant. En kall försommar med mycket regn gjorde att våra kräsna sommarväxter tog det lite piano i början. Förutom enstaka väldigt varma dagar i juni, har det varit en återhållsam start på sommaren 2025 vad gäller värme. Det kommer att jämna ut sig.

Vädret kan vi inte påverka, men det finns andra saker som helt klart kan göra sitt till en långsam tillväxt. Har du koll på gödseln?

 

Tips: Glöm inte beställa sättvitlök från Skillnadens - leverans hösten 2025

 

Några växtgrupper sticker ut när det är svalare väder. Kål, bladgrönsaker och ärter brukar trivas när det är svalt. I min köksträdgård är kålen fantastisk i år!

Men också här finns tecken på något som avviker. Men det är inte på grund av sval sommar. Jag har näringsbrist på en av mina växtplatser. Då passar jag på att visa dig, så du vet vad du ska leta efter i din odling. Det här är viktigt att känna till - och enkelt att åtgärda.

 

I regnet har den höga vintersådda koriandern gett upp och kraschat över kålplantorna.

 

Ny växtplats - svag jord - stora träd

Förra året anlade jag en ny del av köksträdgården på en plats som är svårodlad. Det är varmt, torrt och jorden är fullständigt fullmatad med rötter från enorma träd som står vid vår uppfart. Jag gör mitt bästa för att odla bra här (platsen har odlats sedan 2011, men gjordes alltså om förra året), men på grund av träden måste jag jobba mycket hårdare för att lyckas bra.

 

Läs mer: Ny växtplats för Skillnadens 31 gröna dagar

 

Trädrötterna stjäl både fukt och näring från jorden. Jorden blir snabbt klen, näringen försvinner eller har svårt att transporteras i jorden då den torkar ut mycket snabbt.

Det betyder att jag alltid måste både vattna och gödsla mycket mer här än på andra platser. Om jag slarvar märks det direkt.

Därför har jag en trycksatt bevattning installerad här och jag vattnar nästan alltid 20 minuter om dagen via den - oavsett vilket väder det är. Och under säsongen stödgödslar jag flitigt med nässelvatten, kissvatten, hönsgödselvatten, samt täckmaterial med gödsel, gräsklipp, ensilage eller det jag har tillgång till.

 

Läs mer: Gödsla dina grönsaker med kiss

 

På blomkålen har bladen blivit gulröda, tydligt missfärgade. Det är ett enkelt tecken att leta efter när det gäller näringsbrist.

 

På rödbladiga kålsorter syns missfärgningar på bladen också tydligt, genom att de blir mer gula och bleka. Sedan trillar de av.

 

Tydliga tecken på näringsbrist

I år är det framförallt en kålbädd som visar tecken på att sakna näring. Här har jag tidigt på året odlat bladgrönsaker först och sedan satt kål på försommaren. Utan att gödsla annat än med pelleterad hönsgödsel. Nu visar plantorna mycket tydligt att de saknar en bra grundgödsling och det är dags för mig att göra en åtgärd.

Så här ser jag vad det är som felar:

 

Missfärgade blad
När plantor förlorar sin fina färg på bladen ska du alltid fråga dig vad som är fel. Alla mina kålplantor på platsen har bleka blad utan lyster. De ser klena ut, eller hur? Dessutom har bladen lite lila ton och flera blad har blivit gula och faller av i förtid.

Det här indikerar tydligt att plantorna saknar näring. Samma fenomen syns på nästan alla växter, oavsett om det är bönor, lök, dill, majs eller vad som helst. Plantor med tjusig färg på bladen mår ofta bra, men de ovan gör det inte.

 

Dålig utveckling av plantorna
Plantor som står och stampar och inte växer alls, och som dessutom har missfärgade blad, mår inte bra. De har inte det som behövs för att växa väl. Enklast att se detta är förstås om du har plantor på en annan plats att jämföra med. På bilderna nedan ser du en broccoli som är dåligt gödslad och en rad med läcker broccoli några meter bort - som växer i en härlig hög med hästgödsel. Vilken broccoli mår bäst?

Hur snabbt plantor ska växa lär man sig genom att odla. Jag tror det är ganska enkelt att känna igen också när man är ny. Växter ska ju växa och bli större och ge skörd. Om ingenting händer på väldigt lång tid kan man ana oråd. Särskilt om fler saker ser ut att vara lite galet.

 

Läs mer: Tips för att odla broccoli

 

För liten och för tidig skörd
När plantor blir stressade jobbar de extra snabbt för att nå sitt syfte. Växten ska ju producera frö. Och om växten inte mår bra på växtplatsen är det ofta så att den producerar frö (eller det som leder fram till frö) i förtid. Och eftersom växten är liten och stressad orkar den inte producera något stort och väldigt. Det blir något litet och pluttigt som växer fram. Trist för oss.

Mina plantor avslöjar sig direkt i landet. En pytteliten broccoli har trollats fram på kort tid, liksom en jätteliten blomkål.

Plantor som sätter skörd på det här viset är ofta bortom räddning. De kan lika gärna tas bort och ersättas med annat.

 

Broccolin utvecklas jättedåligt utan gödsel. Det syns särskilt om man jämför plantor. Den här taniga stackaren har vuxit långsamt och sedan skyndats sig att producera ett knippe blomknoppar i toppen. Pyttelitet.

 

I en gödselhög alldeles intill står annan broccoli, som vuxit betydligt bättre. Du ser att bladfärgen och omfånget på både västen och toppskottet skiljer sig. Sorten är densamma och de planterade nästan exakt samtidigt.

 

Blomkålen som vuxit fram är cirka 8 cm i diameter. Minimalt jämfört med ett huvud som brukar väga nästan ett kilo.

 

Hur ska man åtgärda?

Det finns bara ett svar: Gödsla! Gärna med något som ger snabb näring till växterna och gärna i kombination med något som också ger långsiktig näring och håller fukten kvar i jorden.

Jag har redan gödslat ut allt nässelvatten jag tillverkat, så jag tänker köpa en säck hönsgödsel och göra ett hönsgödselvatten lite snabbt. Gödslingen går sedan till så här:

- landet vattnas som vanligt cirka 20 minuter med trycksatt bevattning
- därefter vattnar jag med hönsgödselvatten
- avslutningsvis täcks jorden med hästgödsel som täckmaterial

Nu är växterna så stora att jag kan langa på mycket gödsel. Det översta lagret kommer att torka upp på den varma växtplatsen, men de undre lagren som ligger nära fuktig jord kommer att förmultna. Det är lätt att täcka i en kålbädd, där plantorna är höga och inte har något emot täckmaterial nära stjälken.

 

Läs mer: Brysselkål - Så odlar du den

 

I en bädd intill växer blandad kål som sattes ungefär samtidigt som de stackars kålplantorna utan bra med näring.

 

Här är huvudkålen redan klar att skörda i början av juli. Plantorna har utvecklats jättefint.

 

Nu tar jag bort plantor som är utom räddning och gödslar massor till övriga. Den höga purpurfärgade kålen är en blomsterkål. Den växer likt brysselkål, fast med öppna rosetter längs stammen istället för små knutna huvuden.

 

Tips: Bli medlem och följ med i livesändningar sommaren 2025 från min trädgård!

 

Så. Nu kan du gå ut och kika i dina land och se om du har en växtplats som indikerar att det är klent med näring i jorden. Gör något så snart du kan.

Och de växter som bara ser ut att stå och stampa i största allmänhet, ge dem tid. Hos mig har vi nu regn i väderprognosen varje dag kommande vecka, med temperaturer som varmast på 18 grader. Det är ju ganska klent i juli, om man säger så.

Men! Det är istället en väldigt fin tid att så nya grönsaker på. Så nytt så har du fler plantor att ersätta det som stryker med. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

06. juli 2025