Stäng menyn

Förodla dahlia till trädgården

Jag har börjat sätta årets dahliaknölar i jord för att förodla - i hopp om tidigare blomning. Det vore så fantastiskt att få möta juli med dahlia i massor!

Bukett med dahlia

En sommarbukett med olika slags dahlia, kaprifol, ringblomma och en del annat. Foto: Ida Sjöö.

 

Dahlia är en otroligt vacker och tacksam sommarblomma! Lätt att odla, lätt att njuta av och lätt att plocka till buketter.  Dessutom så inne bland blomsterfolk att den antagligen skulle vara den enda att välja om målet med sommaren var att dela något maffigt på Instagram. Jag har lite av en hatkärlek till dahlia, som kommer sig lite av snålhet och lite av dumhet: jag är usel på att vinterförvara knölarna. Att bli bättre på det är ett av mina mål. I det här inlägget kan du läsa om hur jag förodlar mina dahliaknölar.

Nytt för 2022 är att jag har dahliaknölar till försäljning i webbutiken på www.sarabackmo.se. Där kan du köpa alla de sorter som vi odlar på Skillnadens handelsträdgård i år. Använd länken nedan för att köpa dahlia. OBS att knölarna endast köps för avhämtning på handelsträdgården den 8-10 april. Vi skickar inga knölar.

 

Köp Skillnadens utvalda dahliaknölar i webbutiken!

 

Påsar med knölar av dahlia

En blandad kompott av dahlior har anlänt - dags att plantera. Foto: Ida Sjöö.

Dahliaknöl för plantering

En del knölar är jättestora. Några delar jag innan plantering. Läs mer i länk nedan. Foto: Ida Sjöö.

Sara planterar dahliaknöl

Jag använder rymliga krukor, större till stora knölar och mindre till de små. Foto: Ida Sjöö.

 

Efter att ha funnit i alla fjolårets knölar antingen uttorkade eller ruttna i källaren efter ännu en misslyckad övervintring, gjorde jag under vintern och våren några rejäla beställningar av knölar på nätet. Det är så smidigt! Nackdelen är att sorterna tar slut så fort. Om man inte kastat sig över beställningsknappen redan på hösten kan favoriterna ha tagit slut. Årets långa lista av dahlia är därför en brokig samling - alla valda för att passa i buketter. Utom en sort som är låg, enkelblommande och ska odlas i kruka på lilla stugans trapp. Enkla sorter attraherar bin lättare, har jag hört.

Den sort som jag utan tvekan ser fram emot mest är 'Burlesca', som jag plockade hos Fiddekulla självplock förra året och tyckte var så fantastiskt fin. Jag hade turen att hitta den hos fina Flowerqueen, innan den värsta dahlia-boomen slog till och allt i webbutikerna tog slut. Lycka! Du ser den rödaktiga dahlian i buketten nedan. Bilder från min Instagram @skillnadensblommor.

 

Närbild på bukett med röd dahlia.

Foto: Sara Bäckmo

Närbild på bukett med röd dahlia.

Foto: Sara Bäckmo

Närbild på bukett med röd dahlia.

Foto: Sara Bäckmo

Närbild på bukett med röd dahlia.

Foto: Sara Bäckmo

 

Starta dahlia i kruka

Hälften av mina dahlior tänkte jag starta i krukor, medan andra hälften sätts direkt i landen. Det blev så många knölar till slut att jag insåg det orimliga i att starta upp allt i krukor. Eller, jag kanske ändrar mig vart det lider?!?

 

Läs mer: Dahliasällskapets tips för att dela knölar

 

När jag odlat dahlia tidigare har jag använt stora krukor och luftig jord. Jag gör det väldigt enkelt för mig och stoppar ner knölen i fuktig jord. Den brukar vara lagom fuktig när den kommer direkt från jordpåse i affären. Används egen kompostjord vattnar jag på jorden en stund innan plantering, så den hinner fukta sig. Jag har läst hos Hanna Wendelbo att hon brukar doppa sina knölar i ljummet vatten innan plantering, det ska jag prova på ett gäng också!

 

Delade knölar av dahlia

Så här ser de nya dahliaknölarna ut som jag fått under vintern. Foto: Ida Sjöö.

Dahliaknöl i kruka

Foto: Ida Sjöö.

Planterade dahliaknölar i växthus

Foto: Ida Sjöö.

 

TIPS TILL SNITT

Jag tycker de små vackra pompon-dahliorna är otroligt fina i buketter, nästan bättre än stora dahlior. De tar liksom inte över på samma sätt. I år har jag köpt flera sorter, bland annat 'Burlesca', ' Small World', 'Jan van Schaffelaar' och 'Lipoma'. En bonus är att pompon-dahlia torkar fint och behåller en del av sin färg också som torkad blomma.

 

 

dahlia

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

 

Det finns en lång rad knep för att få igång dahlia och de gäller kanske främst de som vill starta tidigt på säsongen och tuffa igång plantorna. Själv nöjer jag mig med att starta i mitten av april eller så, och då brukar det vara lagom att ställa krukorna i växthuset.

En sak har jag lärt mig - att inte vattna för mycket! Det är viktigt. Jag hörde en podd med en dahlia-odlare som bara lätt duschade över krukorna då och då så att jorden precis hålls fuktig, men inte mer. Eftersom knölen bara väcks i krukan, utan att ha stora utvecklade rotsystem, är det viktigt att inte vattna för mycket.

 

 

Om du inte vill förodla dahlia

Den som odlar vansinnigt mycket dahlia, till exempel på en kommersiell odling, kanske inte tycker sig ha tid att förodla i krukor. På handelsträdgården där jag praktiserar är läget så. Där förvaras dahlia-knölarna i backar under planteringsborden i kallväxthus under vintern. På våren plockas backarna fram och bärs ut till blomsteråkern. De får stå i bara luften och suga åt sig fukt, kanske vattnas de lite, och planteras därefter ner i jorden. Det funkar det med! Blomningen blir något senare än om plantorna väcks i krukor, men i gengäld är hanteringen mycket enklare. Se handelsträdgårdens blomsteråker i videon ovan.

 

Vita dahlia

Foto: Fotograf Ida Sjöö

 

När vårsolen nu ser ut att värma upp både dagar och nätter hoppas jag du känner hopp om vår och försommar. Låt oss drömma om stadiga dahliaplantor i trädgården. Lycka till med dina knölar - och hål tummarna för mina!

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

29. april 2021