Stäng menyn

Citroner från CrowdFarming

Jag har precis fått hem ett lass citroner som jag köpt via en organisation som heter CrowdFarming, där kunder köper ekologiska varor direkt från producenter i Europa. Superfina citroner! Flera har frågat om mer info och länkar.

En papplåda med gula citroner.

Citronerna som levereras är matta i skalet eftersom de inte behandlats med vax, dessutom är alla citronerna i olika storlekar.

 

Obs: Inlägget är från juli 2019

 

Under våren (2019) har jag sett annonser på Facebook för något som heter CrowdFarming. Jag blev nyfiken och har läst på vid flera tillfällen. Den 12 juni slog jag till och gjorde ett köp av en låda citroner, närmare bestämt 6 kilo. Igår levererades en fin pappkartong hem till dörren med de ljuvligaste citroner du kan tänka dig. I skrivande stund sitter jag och sippar på en smaskig hemgjord citronlemonad. Mums!

 

Köper andelar

Idén med CrowdFarming är att vi som konsumenter kan gå in som delägare (för lång eller kort period) i ett projekt. Det kan till exempel handla om att köpa en del i ett träd eller i ett djur, som producerar råvaror. Genom att köpa eller reservera en andel av till exempel en skörd, kan lantbrukaren/producenten estimera efterfrågan, bättre planera sitt arbete och förhoppningsvis undvika en massa överskott som går till spillo. Idén är genial tycker jag!

Jag har kikat på att köpa en del i ett apelsinträd, clementinträd samt i en fransk saltgruva. Projekten som man kan bli delaktig i har bara öppet begränsade tider. Vilka projekt som finns tillgängliga hittar du i länken nedan på CrowdFarmings hemsida.

 

Läs mer på CrowdFarming.com

 

Ett fåtal producenter erbjuder också kunder att köpa varor utan att köpa en andel. Eftersom jag inte visste riktigt hur det funkar och inte har haft kontakt med organisationen tidigare köpte jag en låda citroner på prov. Perfekt nu när det är dags för inläggningar i skördetid! Jag beställde min låda via sajten ovan den 12 juni och fick leveransen den 22 juli. Tycker det var perfekt och allt gick supersmidigt.

Eftersom citronerna är ekologiska och inte behandlade med olika bekämpningsmedel eller vax på skalet, tänker jag ta tillvara på rubbet. Alla skal stoppar jag i frysen och använder i marmelad eller annat. Ser så mycket fram emot det! Citroner går att frysa färska också, i till exempel skivor eller klyftor.

 

Direktlänk till enskilda boxar med citroner

 

En papplåda med citroner bredvid några sommarblommor.

Inget onödigt plast eller liknande runt de här citronerna. De kommer i en pappkartong och inte en enda är skrynklig, ful i skalet eller halvmöglig. Tusen gånger finare än de som köps i butik!

 

Pris och leverans

Priset anges i euro på sajten. Totalt, för citroner och frakt, betalade jag 323 svenska kronor. Lådan kom med lantbrevbäraren. Lyxigt va!

Nu väntar jag på svar från CrowdFarmings kundstjänst om hur det funkar med leveranser av till exempel apelsiner. En andel är minst 15 kilo, fördelat på tre boxar, och jag har inte kunnat lista ut om detta levereras vid ett och samma tillfälle, eller fördelat på flera. Det är liksom lite avgörande för om jag kan beställa eller inte. Kanske någon av er som läser har provat och har svar? Salt kan en ju lagra lite lättare, men vad jag kan utläsa av infon på sajten är förvaring av citrusfrukterna möjlig i 2-3 veckor, det ska mycket till för oss att äta 15 kilo på den tiden även om vi är en stor familj. Jag uppdaterar inlägget så snart jag fått svar.

Uppdatering 21 oktober 2019: Svar kom från CrowdFarmings kundtjänst ganska snabbt. När leveransen närmar sig kan jag som kund själv bestämma tillfällen för leverans, under en viss tid. Jag har adopterat ett apelsinträd

 

Är det bättre?

Flera frågade på Instagram om det är bättre att köpa citroner på det här viset än att köpa i matbutiken? Hm. Smakmässigt slår de här citronerna alla citroner jag köpt i butik här i Sverige, ekologiska och konventinellt odlade. Jag gillar också tanken på att slippa alla mellanhänder i själva köpe-kedjan och tycker det är perfekt att stötta smarta digitala system som kan förmedla kontakter mellan konsumenter och  producenter. Systemet är ju detsamma som när vi prenumererar på en grönsaksbox från lokal odlare här i Sverige. Att själv kunna köpa till exempel citrusfrukter eller nötter från odlingar som verkar schyssta (det går att läsa på och få insyn i varje producent som man stöttar via projekten på CrowdFarming) känns ju toppen, istället för att ta random vara i matbutiken.

Alla har nog sitt eget svar på frågan om bättre eller sämre, men för mig känns det kul att köpa vissa produkter på det här viset.
/Sara Bäckmo

23. juli 2019